Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Black Celebration

Elmaradt végül az FA homofóbia ellen készített kampányfilmjének nemrégiben tervezett hivatalos televíziós és mozibemutatója, mivel többen is kifogásolták annak túlzottan sértő nyelvezetét (mi magunk inkább azt gondoljuk, hogy azért sem mutatták be, mert túlságosan mulatságosra sikeredett). Ugyanakkor ebből is nyilvánvaló, hogy a mai angol futballban nagyobb problémát jelent a lelátói homofóbia, mint a rasszizmus. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Tottenham Hotspur szurkolói ellen tavaly azért indítottak rendőrségi eljárást, mert homofób rigmusokkal sértegették klubjuk egykori játékosát (a nem mellesleg színes bőrű) Sol Campbellt, vagy akár az, hogy kisebb-nagyobb megalkuvás árán az angol válogatott kezdő tizenegyét is simán ki lehetne csupa fekete futballistából állítani, és ez egyébként sem meglepetést, sem felháborodást nem keltene a közvéleményben, nem úgy, mint esetleg más európai országokban. Ez természetesen Angliában sem volt mindig így, sőt volt olyan futballista, aki a beválogatását követően postán egy pisztolylövedéket kapott, hogy tisztában legyen azzal, mi várhat rá, ha a lábát a Wembley gyepére teszi. Ezúttal azt mutatjuk be, hogy milyen előzmények vezettek a színes bőrű futballisták általános szigetországi elfogadottságához.

 

A brit futball első jegyzett színes bőrű játékosa Andrew Watson volt, akiről nagyon sokat nem tudunk, talán csak azt, hogy megfordult a kor legendás amatőrcsapatainál: játszott a glasgow-i Queen's Park Football Clubnál és a londoni Corinthiansnál is, sőt még a skót nemzeti tizenegy mezét is többször is magára ölthette az 1880-as évek legelején. Az utókor hajlamos azonban Watsonról megfeledkezni, és az első színes bőrű futballistaként inkább Arthur Whartont számon tartani.

Wharton, ha ugye nem is a legelső színes bőrű, de a legelső színes bőrű professzionális futballista volt Nagy-Britanniában, miután 1885-ben aláírt a Darlington csapatához. A ghánai születésű Wharton az 1880-as évek elején érkezett Angliába, hogy metodista lelkésznek tanuljon, de hamar rájött, hogy a pezsgő brit sportélet sokkal több szórakozást tartogat számára, mint a Jóisten dolgaival való foglalatoskodás. Wharton a kor szellemének megfelelően majdnem minden sportágban kipróbálta magát, és mindegyikben sikeres is volt! Elismert krikettjátékos volt, de az ő nevéhez fűződik például a Preston és Blackburn közötti táv kerékpáros rekordja, sőt egy ideig ő volt Nagy-Britannia (és állítólag a világ) leggyorsabb embere is, mivel az általa felállított csúcsot (10 másodperc alatt futott le 100 yardot!) két éven keresztül nem tudták megdönteni. Ezek után meglepőnek tűnhet, hogy Wharton elsősorban mint futballkapus vált ismertté, bár bizonyos csapatokban szélsőt is játszott. Abban az időben a kapusok a térfelük feléig előreszaladva még a kezüket is használhatták, ami a rögbihez tette hasonlatossá a játékot, és Whartonnak bizony megvolt a kellő fizikuma ehhez. Legnagyobb specialitása az ún. dupla öklözés volt, azaz a labdát és a támadó fejét is kiütötte a biztonság kedvéért a beadások alkalmával, de a produkciói különben is a cirkuszi mutatványokra emlékeztettek: ha messze járt a labda a nézőket nevettette, de olyan is előfordult, hogy egy lövést a keresztlécen lógva védett ki, méghozzá úgy, hogy a labdát a combjai közé fogta. Megfordult később a Prestonnál és a Sheffield Unitednél is, ahol egy év után azonban egy másik legenda, Fatty Foulke szorította ki a kezdőből. Visszavonulása után Wharton egyre inkább kizárólag két kedvenc hobbijának szentelte az ideje nagyrészét: az alkoholnak és a fehérnépnek, így nem is annyira meglepő, hogy teljesen magányosan, szifiliszben szenvedve hunyt el.

A huszadik század első évtizedeinek is megvoltak a híres fekete labdarúgói, mint például Walter Tull, aki az első színes bőrű mezőnyjátékosként vonult be a futballtörténelembe.

Tull a Spurs jobbösszekötőjeként vált ismertté, de az észak-londoni karrierje nem tartott sokáig, miután egy idegenbeli meccsen kikezdték az ellenfél szurkolói a bőrszíne miatt, és azt követően már nem nagyon tudott visszatalálni korábbi formájához, így eligazolt a Northampton Town csapatához, ahol viszont több mint száz meccsen szerepelt. Igazi sikereit Tull mégsem a futballpályán, hanem a csatamezőkön aratta: az első világháború kitörése után azonnal bevonult a seregbe, és többek között részt vett a somme-i ütközetben is. Tullt hősiessége elismeréseként hadnaggyá léptették elő annak ellenére, hogy az akkori szabályok értelmében "négerek és mulattok" nem viselhettek tiszti rangot. A futballpályára azonban már sohasem térhetett vissza, mivel egy rajtaütés alkalmával életét vesztette.

Úgy tűnhet, hogy ekkoriban még igencsak elképzelhetetlen volt, hogy az angol válogatott mezében ne tizenegy fehérbőrű játékos fusson ki a pályára. Pedig a 20-es években véletlenül majdnem erre is sor került! Az történt ugyanis, hogy a Plymouth Argyle gólvágója, Jack Leslie, aki a pályafutása során több mint négyszázszor zörgette meg a hálót, meghívót kapott a szövetségi válogatóbizottságtól a válogatott soron következő mérkőzésére. Az illetékesek az utolsó pillanatban azonban mégiscsak visszavonták a meghívót, és azt az Aston Villa centerének, Billy Walkernek küldték el. Az ok? Leslie szerint valószínűleg kimehetett a válogatók fejéből, hogy ő csak egy színes srác...

A második világháború utáni korszak angol futballjában ritkán fordultak elő fekete játékosok, mint ahogy egyébként a társadalmi élet egyéb területeire sem volt jellemző a túlzott jelenlétük. A nehezen fellendülő gazdasági helyzet elégedetlenséget eredményezett, kedvezett a szélsőséges mozgalmak elterjedésének, és a hatvanas évektől kezdve bizony nemcsak programfüzetet osztogattak a futballpályák környékén, hanem a brit Nemzeti Front szórólapjait is. Az általános hangulatot jól jellemzi a konzervatív politikus, Enoch Powell beszéde, amelyben a színes bőrű lakosság gyarmatokra való visszatelepítése mellett érvelt 1968-ban.

Ez az időszak tehát korántsem kedvezett a fekete futballisták széleskörű elfogadottságának, de még így is voltak egy páran, akik a lelátói gyűlöletnek és válogatott szidalmaknak fittyet hányva futottak ki hétről-hétre a pályára. Az egyik ilyen a dél-afrikai Albert Johanneson volt, aki közel egy évtizeden keresztül viselhette az akkor a dicsőséges korszakára még csak készülő Leeds United mezét. Hiába volt ő a legelső színes bőrű játékos aki kupadöntőn szerepelhetett, az utókorban mégis sokkal inkább egy bermudai középcsatár maradt meg mint a korszak meghatározó fekete futballistája. Az alkatra inkább ökölvívóra emlékeztető Clyde Best pont abban az időszakban igazolt a West Ham Unitedhez, amikor a televíziós közvetítések miatt sokkal többen nézték a meccseket, és rajta kívül bizony nem nagyon láthattak a tévénézők fekete játékosokat. Nem véletlen, hogy rengeteg színes bőrű gyerek éppen Clyde Best példáján felbuzdulva kezdett el futballozni, hogy aztán a nyolcvanas évek elejétől már különböző csapatoknál rúgják a labdát. Best helyzete azonban egyáltalán nem volt könnyű: a West Ham szélsőjobboldali huligánokból álló szurkolócsoportja, az Inter City Firm (amelynek egyik vezetője, Cass Pennant történetesen maga is színes bőrű volt!) tagjai nem nagyon hagytak békét a csatárnak. Bestet azonban nem lehetett megfélemlíteni ("A labda fütyül arra, hogy milyen a bőröd színe."), és a Kelet-Londonban töltött hét szezon alatt végül az Upton Park egyik kedvencévé nőtte ki magát.

Az igazi áttörést azonban a hetvenes évek második fele hozta meg, amikor egy fiatal feltörekvő menedzser, a Cambridge Unitedtől a West Bromwich Albionhoz érkező Ron Atkinson nem átallott három színes bőrű játékost is a kezdőcsapatba építeni Laurie Cunningham, Cyrille Regis és Brendan Batson (aki egyébként az Arsenal első fekete futballistája volt a hetvenes évek legelején) személyében. Mivel korábban még nem fordult elő, hogy egy angol klub egyszerre három fekete játékossal a soraiban lépjen pályára, Atkinson a kor népszerű R&B triójának mintájára csak Three Degrees néven emlegette három fekete futballistáját. Nagymértékben éppen nekik köszönhetően élte a WBA a legszebb napjait akkoriban: az 1978-79-es szezonban a bajnokság harmadik helyén végeztek a Liverpool és a Forest mögött, és az UEFA-kupában is a legjobb nyolc közé jutottak. És hogy milyen formában is játszott a WBA abban a kivételes szezonban, arra a legjobb példa ez a legendás meccs 1978. december végéről:

 

Érdekes, hogy huszonöt évvel később Ron Atkinson sikeres médiakarrierje éppen egy szerencsétlen rasszista kijelentés miatt szakadt félbe: egy véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofon tanúskodott élőben arról, ahogy Big Ron egy Bajnokok Ligája-meccs közvetítése alatt "lusta niggernek" nevezte Marcel Desailly-t. Atkinsonon rajtamaradt a rasszista bélyeg, pedig nála kevesen tettek többet az angol futball szereplői közül a színes bőrű játékosok elfogadtatásáért, amit még egy ilyen buta mondat sem tud meg nem történtté tenni.

Sokan gondolták, hogy az angol válogatott első színes bőrű játékosa is a WBA három klasszisa közül fog kikerülni, meglepetésre azonban a Forest nyakigláb jobbhátvédje, Viv Anderson ölthette magára fekete futballistaként először a háromoroszlános mezt 1978. novemberében. Ekkoriban már új szelek fújtak a szövetségnél is, az aktuális szövetségi kapitány Ron Greenwood egyértelművé tette, hogy nála a bőrszín nem számít: "Legyen bár sárga, lila vagy fekete, ha egy játékos olyan formában van, hogy beférne az angol válogatottba, akkor én be fogom hívni." Ugyanakkor újabban olyan véleményeket is lehet olvasni, hogy mégsem Anderson volt az első színes bőrű válogatott, hanem Paul Reaney, a legendás Leeds jobbhátvédje, aki a hetvenéves évek elején többször is bekerült az angol válogatottba, viszont ő soha nem vallotta magát színes bőrűnek, annak ellenére, hogy vegyes házasságból született.

Nem kellett sokat várni arra sem, hogy az álomhatárnak tűnő egymillió fontos átigazolási díjat egy fekete futballistáért is kifizessék: ugyanúgy, mint két évvel korábban Trevor Francis esetében, ezúttal is a Forest vezetői nyúltak mélyen a zsebükbe, hogy megszerezzék a Norwich tehetséges fiatal csatárát, az általában szépségdíjas gólokat jegyző Justin Fashanut, akit Brian Clough éppen a távozó Francis pótlására szemelt ki. 

A csatár és a menedzser kapcsolata azonban korántsem volt harmonikusnak mondható: amikor Clough rájött, hogy Fashanu a férfiakat szereti, nem volt hajlandó többé tudomást sem venni róla, a csapatba betenni meg pláne nem, sőt olyan is előfordult, hogy a rendőrség segítségével tartotta távol az edzőpályától. Fashanu kálváriája nagyjából ekkoriban kezdődött: a formáját sosem tudta igazából visszanyerni, és a Forest után körülbelül két tucat klubnál fordult meg, volt ahol csak két meccs erejéig. Fashanu volt az első, és máig az egyetlen homoszexualitását nyíltan vállaló angol futballista, akit 37 évesen felakasztva találtak meg egy kelet-londoni garázsban.

Nem minden klub adta azonban be ilyen könnyen a derekát: a Chelsea-nél például egészen 1982-ig kellett várni arra, hogy egy fekete játékos odaférjen az első csapat közelébe. Sok köszönet viszont nem volt abban, amikor Paul Canoville egy idegenbeli meccsen először pályára léphetett, a Chelsea hírhedten rasszista rajongói ocsmány bekiabálásokkal üdvözölték a csereként beálló középpályást, amit a lába elé hajított banánnal nyomatékosítottak. De nem nagyon kapott más fogadtatást öt évvel később John Barnes sem, akinek a liverpooli mezben történő bemutatkozásáról Nick Hornby is részletesen beszámol a Focilázban. Barnesnak azonban ez nem okozhatott nagy meglepetést, hiszen például a brazilok ellen a Maracanában szerzett csodagólját az angol szurkolók bizonyos csoportja nem számolta bele az eredménybe, mivel ugye "nigger által szerzett gól nem ér". 

 

Ugyan 1978-ban szerepelt az első színes bőrű játékos az angol válogatottban, de az első válogatottbeli fekete gólra még majdnem öt évet kellett várni. A Watford gólfelelőse, Luther Blissett egy Luxemburg elleni Eb-selejtezőn talált a hálóba, mégha a gól nem is maradt nagyon emlékezetes, mivel a labda a sípcsontjáról pattant be az üres kapuba. Róla egyébként az a legenda járja, hogy anélkül szerződtette a Milan 1983 nyarán, hogy igazából tudta volna kicsoda. Mivel a játékosmegfigyelés akkoriban gyerekcipőben járt, a Milan illetékesei annyit tudtak csak, hogy van egy istenáldotta színes bőrű csatártehetség a Watfordnál. Ugyebár Blissett vezette akkoriban a honi góllövőlistát, így egyértelműnek tűnt, hogy a szerződés aljára ő kanyaríthatta a nevét, vélhetően csapattársa John Barnes helyett. A kiruccanás azonban nem sikerült valami jól: egy év után féláron került vissza a Watfordhoz, ám ennek ellenére mély nyomokat hagyhatott az olaszokban, mivel a nevét egy anarchista művészeti csoport vette fel.

A nyolcvanas évek végefelé már egyre több fekete játékos kapott lehetőséget (McGrath és Moses a Man Unitednél, Bright és Wright a Crystal Palace-nál, vagy éppen Rocastle, Thomas és Davis az Arsenalnál), hogy a kilencvenes években aztán szinte alig legyen olyan angol klubcsapat, amelyikben ne játszott volna legalább egy színes bőrű futballista (utolsóként talán az Everton adta meg magát), sőt 1993-ban az angol válogatott észak-amerikai túráján Paul Ince még a kapitányi karszalagot is felhúzhatta, mivel se Platt, se Adams nem lépett pályára.

 

Sokan úgy vélik viszont, hogy jelenleg mintha a fekete menedzserek lennének ugyanolyan helyzetben, mint a fekete futballisták voltak a hetvenes években. Nem hinnénk azonban, hogy a színes bőrű brit menedzserek mellőzése mögött valamiféle faji előítélet húzódna meg, egészen egyszerűen csak arról van szó, hogy nem akadt még olyan felkészült szakember, aki a Premier League-ben is megállná a helyét. Az első kispadhoz jutó brit színes bőrű menedzser a két hete elhunyt Keith Alexander volt, akit 1993 nyarán neveztek ki az akkor negyedosztályú Lincoln Cityhez. Alexandernek azonban kevés követője akadt. John Barnes ugye hatalmasat bukott a Celtic menedzsereként, majd csúfos kudarccal végződött a legutóbbi menedzseri próbálkozása is a harmadik liverpooli klubnál, a Tranmere Roversnél. Barnesszal ellentétben sokáig úgy tűnt, hogy Paul Ince legalább olyan tehetséges menedzser lesz, mint amilyen játékos volt: először csodával határos módon benntartotta a Macclesfield Townt, majd rögtön az első szezonjában bajnok lett az MK Dons gárdájával, így nem ért sokakat váratlanul, hogy ő lett a Premier League első színes bőrű brit menedzsere miután 2008 nyarán kinevezték a Blackburn élére. A dolgok ott már azonban nem nagyon jöttek össze, így pár hónap múlva meg is váltak tőle, de legalább visszatérhetett egykori sikerei színhelyére, az MK Donshoz. A legutolsóként felbukkant színes bőrű menedzser, az egykori Spurs-hátvéd Chris Hughton, aki rátermettségével (és három szinte egymást követő A hónap mendzsere díjjal!) hamar meggyőzte a Newcastle tulajdonosát, hogy nyugodt szívvel rá lehet bízni állandó jelleggel is a csapat irányítását, és nem vállalunk nagy kockázatot azzal, ha azt mondjuk: jövőre újra lesz fekete menedzser a Premier League-ben.

0 Tovább

Five Years

A futballszurkolók élete normális esetben is tele van frusztrációval, be nem teljesült álmokkal, mi-lett-volna-ha kezdetű kérdésekkel. Akit azonban az angol futball szippantott be, arra fokozottan igaz mindez – már persze ha nem csak Thierry Henry vagy Cristiano Ronaldo színrelépése után kezdett hirtelen érdeklődni a Premier League iránt. Az angol futballt ugyanis 1985 és 1990 között olyan büntetéssel sújtották az európai focibürokraták, amely ugyan egyáltalán nem oldotta meg a huliganizmus problémáját, viszont cserében évekkel vetette vissza az angol klubfutballt. 1985-ig az angol klubok túlzás nélkül uralták Európát, főleg a hetvenes évek közepétől kezdve: a Liverpool, a Nottingham Forest és az Aston Villa gyakorlatilag kibérelték a BEK-et az angoloknak, 1977 és 1985 között csak két olyan év volt, amikor nem ők nyertek. A másik két kupában ugyan nem volt ilyen hegemónia, de ezekben is rendre jól szerepeltek az angol csapatok, úgyhogy 1985-ben sem véletlenül Anglia vezette az UEFA rangsorát, mely a kupacsapatok eredményeit összesítve alakult ki.

 


Sokat lehetne még beszélni a Heysel-tragédia következményeiről (itt van hozzá néhány adalék), és az angol futballra gyakorolt hatásáról, de most inkább koncentráljunk a büntetés áldozatai közül azokra, akik talán a legnagyobbat szívták. Vagyis azokra a klasszis futballistákra, akik 1985 és 1990 között voltak erejük teljében, ám nem nagyon volt alkalmuk arra, hogy tudásukat nemzetközi szinten is megmutassák, leszámítva a válogatott meccseket, melyek már akkor sem tükrözték mindig a játékosok valós képességeit. Ha megnézzük az aranylabda-rangsorok és más hasonló szavazások eredményeit, láthatjuk, hogy az adott év BEK (vagy BL)-sorozata mindig keményen rányomja a bélyegét. Hogy tudhatta volna meg a világ abból az angolok számára katasztrofális 1988-as Európa-bajnokságból, hogy John Barnes akkoriban a világ egyik legnagyobb játékosa volt? Vagy Bryan Robsont talán azon pár vb-meccs alapján kellett volna megítélni, amiket a sérülései engedélyeztek neki ’86-ban vagy ’90-ben? Ezt senki sem gondolhatja komolyan. Mégis, ha az adott korszakot nézzük, általában Gullit és Van Basten, Matthäus és Brehme, Baresi és Vialli neve merül föl, mint meghatározó játékosoké, míg az angolok közül egyedül Gary Linekert érte utol a megérdemelt hírnév, köszönhetően egy jól sikerült világbajnokságnak. Ezután azonban neki is külföldre kellett mennie, hogy kupameccseket játszhasson, és bár az utolsó évében Johan Cruyff megmagyarázhatatlan okokból kirakta a jobb szélre, egész jól helyt is állt Barcelonában. De kik voltak azok, akiknek nem jött össze ilyen jól minden? Szerintünk öt játékos volt a Heysel-tragédia legnagyobb vesztese, de azért még rajtuk kívül is érdemel említést minden idők legerősebb Evertonjának legfőbb erőssége, a Stevens-Steven jobbszárny; a Spursben rekordmennyiségű gólt termelő Clive Allen; a korszak legtehetségesebb angol csatárának számító Tony Cottee; a George Graham-féle Arsenal esze, Alan Smith; vagy éppen a Liverpool fáradhatatlan ír középpályásai, Ray Houghton és Ronnie Whelan. De nézzük az öt legjobbat!

 
1. John Barnes
 
Bár az igazi nagy Liverpoolnak talán Bob Paisley csapatát szokás tartani, nem is ok nélkül, hiszen háromszor is megnyerte a BEK-et, de sosem tudjuk meg, hogy Kenny Dalglish Liverpoolja mi mindenre lett volna képes, ha hagyják. Az biztos, hogy fantasztikus játékosok alkották a nyolcvanas évek második felében is a Vörösök csapatát, de mind közül talán John Barnes volt a legnagyobb. Bár még nagyon fiatalon, 21 évesen meglőtte azt a szólógólt a brazilok ellen, ami azóta is a legismertebb fegyverténye (legalábbis a World In Motion című New Order-slágerben hallható rapbetét mellett), az angol válogatottban igazán sosem tudta megmutatni, mit is tud valójában. 1986-ban, Mexikóban csak negyedóra jutott neki, igaz az emlékezetes volt: az argentinok ellen állt be 0-2-nél, és kis híján egymaga visszahozta a meccsbe az angolokat. Adott egy gólpasszt Linekernek, megállíthatatlanul száguldozott fel és alá a baloldalon, de még egy gól már nem jött össze – talán kaphatott volna több időt is. Utána ’88-ban az egész angol csapattal együtt megmagyarázhatatlanul ő is leégett, viszont két évvel később majdnem ugyanaz a csapat elődöntőt játszott a vb-n. Barnes addigra már hazament, miután megsérült a belgák elleni nyolcaddöntőn, ahol mellesleg lőtt egy teljesen szabályos gólt is, amit csak a bíró nem látott annak. A ’92-es Eb-ről pedig megint csak egy makacs sérülés tartotta távol, és addigra a válogatott alacsony ingerküszöbű szurkolói is ellene fordultak. Mindeközben Barnes szenzációsan futballozott a klubjaiban: a jamaicai születésű, de még gyerekként Angliába került balszélsőt a Watford fedezte fel, és ott is játszott egészen 1987-ig, amikor is elvitte a Liverpool. Itt virágzott ki igazán, különösen az első és a harmadik szezonja volt emlékezetes. Remekül megértették egymást Beardsley-vel, Rush-sal vagy Aldridge-dzsel, és minden idők egyik leggyilkosabb támadó szekcióját alkották. Nyertek a klubnak két-két bajnoki címet és kupát, ő maga pedig az 1989-90-es idényben 22 gólt (!) lőtt szélsőként. Lendületes, erőteljes játékával bizonyosan számos olasz, spanyol vagy német védő életét keseríthette volna meg, ha a Liverpool akkor játszhat nemzetközi kupameccseket. Amikor már megtehette, addigra viszont túl volt a csúcson, és közbeszóltak a sérülések is, úgyhogy emlékezeteset nem tudott alakítani. Azt azonban nem sokan szokták megkérdőjelezni, hogy John Barnes a nyolcvanas évek végén a posztján a világ legjobbja volt.
 
2. Peter Beardsley
 
Talán nem olyan egyértelmű világklasszis, mint Barnes, de fénykorában Peter Beardsley is fantasztikus csatár volt, ráadásul számos olyan képességnek volt a birtokában, amelyek a sztereotípia szerint elkerülik az angol futballistákat, gondolunk itt a technikára és az intelligenciára. Bár Beardsley csatár volt, viszonylag kevés gólt szerzett, ám az előkészítő szerepkörben annál többször csillogott: mellé tényleg csak egy jó befejező csatár kellett, és a többi jött magától. Nem véletlenül szeretett vele játszani Gary Lineker a válogatottban, de Ian Rush és John Aldridge is sokat köszönhetett neki, akárcsak később a fiatal Andy Cole a Newcastle-ban. A Szarkáknál akkor már harmadszor játszott, hiszen a Newcastle volt az első klubja, ám nem láttak benne fantáziát, és még tinédzserként elengedték a Carlisle-hoz, ahonnét valami rejtélyes okból Kanadába igazolt, és megfordult rövid időre a Manchester Unitedban is, végül a Newcastle dobott neki mentőövet, és visszavásárolták az akkor 22 éves csatárt.
 
Beardóra a nagyvilág három évvel később, Mexikóban figyelt föl: ott állt össze a Beardsley, Lineker csatárkettős, melyből szinte mindenkinek az utóbbi hat gólja maradt csak meg, de bizony kellett azokhoz a gyors, jól cselező és önzetlen Beardsley is. Ezt követően már csak egy évet maradt a Szarkáknál, mert jött egy visszautasíthatatlan ajánlat Liverpoolból, és Barnesszal együtt az Anfield Roadon folytatta tovább. Az első két évben minden úgy ment, mint a karikacsapás, jobbnál jobb labdákkal tömte aktuális csatárpartnerét, jöttek is a trófeák, ám a harmadik idénye már nem sikerült olyan jól, és a rá következőben hiába mondott le Dalglish, az új menedzser, Graeme Souness sem Beardsley-vel képzelte el a jövőt. Beardo egy házzal továbbállt, és az Everton sztárja lett, majd visszatért Newcastle-ba, ahol Kevin Keegan ismét felrázta annyira, hogy még 35 évesen is meghívták a válogatottba. Sajnos Beardsley másik két nagy tornája már nem sikerült annyira, mint a mexikói vb: sem a németországi Eb-n, sem az olaszországi vb-n nem sikerült gólt szereznie, utóbbin menet közben ki is került a kezdőcsapatból (ugyebár ekkor a klubjában sem ment neki túl jól). Pályafutása legszebb évei pont 1985 és 1990 közé estek, akkoriban kevés olyan csapat volt a világon, ahová ne fért volna be. Aki nem hiszi, nézze meg ezt a kis videót Peter Beardsley néhány góljával, és utána mondja azt, hogy nem ő minden idők egyik legalulértékeltebb angol játékosa.
 
3. Chris Waddle
 
A szélsőt, aki a fölül tüsi-, hátul hosszú hajviseletével igazi mullet-klasszikust teremtett, csak harmincéves korára ismerte el igazán a világ, amikor is Chris Waddle remek játékának is köszönhetően jutott be Anglia az olaszországi vb elődöntőjébe. A focistahajától frissen megszabadult Waddle pont a németek ellen nyújtotta a legjobb teljesítményét, sajnos azonban mindenki csak a kihagyott tizenegyesére emlékszik a végén (meg persze Gazza könnyeire...). Szerencsére ez nem törte össze őt, sőt, az utána következő szezon élete legjobbja volt: ekkor már az Olympique Marseille játékosaként komoly esélye volt az aranylabdára is, de végül csapattársa, Jean-Pierre Papin kapta. Azt azonban, hogy Waddle akkoriban a világ egyik legjobb játékosa volt, még az a Nick Hornby is elismerte a Focilázban, aki Arsenal-drukkerként érthetően nem szívelte a Tottenhamben éveket lehúzó Waddle-t. Pedig ő ragyogó játékos volt már 1990 előtt is, csak ez addig ugyebár a szigetország titka maradt. Eredetileg ballábas volt, de mindkét szélen klasszisteljesítményre volt képes, őrjítően cselezett, és egy az egyben a világon bárkit meg tudott verni, ha jó napja volt.
 
Wazza Beardsleyhez hasonlóan Newcastle-ban kezdett focizni (noha Sunderland-drukker volt), és 25 évesen vitte el a Tottenham, ahol remek kis csapat alakult ki a nyolcvanas évek közepén: Waddle mellett olyan klasszisok játszottak a középpályán, mint Ossie Ardiles és Glenn Hoddle, elöl pedig egy bizonyos Clive Allen termelte a gólokat. A Spurs ugyan a két liverpooli csapat mellett nem szólhatott bele a bajnokságért vívott harcba, de háromszor is (normális esetben) UEFA-kupát érő helyezést ért el, és favoritként elbukott egy FA kupadöntőt a Coventry ellen. Waddle azonban csak a válogatottal mehetett külföldre, ahol az első két tornáján még nem tudott bizonyítani. Aztán 29 éves korában elvitte a Marseille, ahol pályafutása legszebb éveit töltötte, egy valóban klassziscsapatban is a legjobbak egyike volt, és elbukott tizenegyesekkel egy BEK-döntőt a Crvena Zvezda ellen. Azon kevés angol játékos közé tartozott, aki nemhogy sikeres volt külföldön, de még az otthoni teljesítményét is felülmúlta. Mégis, ha a csatornán túl megismerhették volna még a Spurs trükkös szélsőjeként a nevét, még inkább egyértelmű lenne, hogy Waddle a korszak egyik legnagyobb játékosa volt. Az már csak hab a tortán, hogy hazatérése után a Sheffield Wednesday színeiben, 33 évesen még az év játékosává választották Angliában, meg az is, hogy az ostoba Graham Taylor nem vitte ki magával a ’92-es Eb-re, míg mondjuk Andy Sintont igen – meg is lett az eredménye.
 
4. Bryan Robson

Captain Marvel már ugyan letette a névjegyét a spanyolországi vb-n 1982-ben, amikor meg is kapta azt a bizonyos Seiko órát a leggyorsabb gólért a franciák ellen, de a Heysel-tragédia idején 28 éves volt, és itt kezdődik általában „a legjobb kor” a futballisták számára. Robsonnak 1984-ben is volt egy nagyon emlékezetes meccse: a KEK negyeddöntőjében 3-0-ra verték a Barcelonát a Manchester Uniteddel, miután az első meccset idegenben 2-0-ra elveszítették. A három gólból kettőt Robbo vállalt, és nem véletlenül volt akkor az egyik legkeresettebb futballista a világon. A következő fordulóban a United a Juventusszal játszott, ám Robson sérülése miatt kihagyta mindkét meccset, viszont közben tárgyalt az olaszokkal, akik végül nem tudták kifizetni a hárommillió fontos vételárat, úgyhogy a középpályás maradt otthon. Karrierje során rengeteg sérülés hátráltatta, de ennek ellenére is kilencvenszer volt angol válogatott, részt vett három világbajnokságon, és 34 évesen végre megnyerte csapatával a KEK-et is, de az az öt év, ami kimaradt, ki tudja, mit tartogatott volna még a számára Európában.
 
Robson a West Bromwich Albion utolsó igazi nagy csapatában vált ismert játékossá, együtt Cyrille Regisszel és Laurie Cunninghammel, majd 24 évesen követte mesterét, Ron Atkinsont Manchesterbe. Ekkor már válogatott játékos volt, nem sokkal később kapitánya is lett az angol nemzeti tizenegynek, akárcsak a Unitednak. Igazi all-round középpályás volt, aki egyaránt kivette a részét a védekezésből és a támadásból is (ez akkor még nem volt annyira természetes), gólerős volt és esze is volt a játékhoz, ahogy az egy igazi vezéregyéniségtől elvárható. Kár, hogy sérülései miatt a ’86-os és a ’90-es vb-ről is haza kellett jönnie idő előtt, míg ugyan a ’88-as Eb-n azon kevés angol játékos közé tartozott, aki nem égett le (gólt is szerzett a hollandok ellen), egy nulla ponttal kieső csapat esetében ez érthetően nem sok embert érdekelt akkor. Pedig a tárgyalt időszakban (’85 és ’90 között) kétszer is kupagyőzelemre vezette a Vörös Ördögöket, egyszer pedig bajnoki ezüstérmes lett a csapat a Liverpool mögött. Később ugyan még kétszer bajnok is lett a csapattal, de ekkor már elmúlt 35 éves, és nem számított stabil kezdőjátékosnak. Edzőként sajnos már jóval kevésbé volt sikeres, de ez a bejegyzés nem erről szól.
 
5. Ian Rush
 
Rush a klasszikus példa arra, milyen helyzetbe is kerültek az angol klubok sztárjai a nyolcvanas évek második felére. Az ő története azért is speciálisabb, mert walesi révén arra sem lehetett sok reménye, hogy hazája gyengécske válogatottjával jusson ki egy világversenyre. Így aztán inkább érthető, hogy úgy döntött, elhagyja Liverpoolt a Juventus kedvéért 1987-ben, ez a döntés azonban nem bizonyult szerencsésnek: Rush második legeredményesebb szezonja után ment Torinóba, ahol azonban egészen más világban kellett helytállnia, ráadásul a csapat sem volt már ugyanaz, mint a Platini-féle Juve pár évvel azelőtt. 29 meccsen hét gól valóban elég sovány mutató, ráadásul a csatárnak honvágya is volt, úgyhogy egy év után ment is vissza Liverpoolba. Ott viszont a távollétében az ír John Aldridge nagyszerűen pótolta a walesi középcsatárt, és idő kellett, míg Rush úgy-ahogy visszanyerte a régi formáját, végül az emlékezetes, nálunk is közvetített 1989-es kupadöntőn a kispadról beállva, két gólt lőve nyerte meg a meccset az Everton ellen a hosszabbításban.
 
A következő szezonban pedig már megint ő volt az elsőszámú csatár, nyert még egy bajnoki címet (összesen az ötödiket), de még ezután sem játszhatott BEK-meccseket, hiszen a Liverpoolnak volt még egy plusz év büntetése a többi angol csapathoz képest is. Utána pedig már csak a hanyatlás évei következtek, de azért Rushie 35 éves koráig nyomta a vörösöknél, ahol egyre kevesebb szerepet kapott. Fénykorában viszont Rush a világ legjobb befejező csatárai közé tartozott: legjobb szezonjában, az 1983-84-esben 32 bajnoki gólt lőtt (kupameccseket is beszámítva összesen 47-et!), aztán 1986-87-ben is harmincig jutott, és ha nem szólt közbe sérülés, rendszerint gond nélkül megvolt a húsz bajnoki gól. Olaszországi kiruccanása azonban érezhető törés volt, utána már nem ment úgy a gólgyártás. Ennek ellenére sem vitatja senki, hogy ez a bajszos walesi világklasszis csatár volt, nem rajta múlt, hogy pályafutása nagyobb részében csak az angol csapatok védőinek kellett tartaniuk tőle.
0 Tovább

Rúgd és fuss!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

2009.02.27.

Utolsó kommentek