Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Paulo Sousa rövid és tanulságos edzői karrierje Angliában

Az a ritka helyzet állt elő most a magyar bajnokságban, hogy egy Angliában kifejezetten jó csapatoknál dolgozó edző vállalt munkát itthon, úgyhogy az elmúlt hetekben kicsit pihenő blogot Paulo Sousa angliai ténykedésének bemutatásával támasztjuk fel újra. Arról több újság is beszámolt, hogy a portugál dolgozott három Championship-csapatnál is (QPR, Swansea, Leicester), és hogy a maximum, amit egy klubnál töltött, egy év volt.

Mi itt a Rúgd és fuss!-nál sosem titkoltuk, hogy ellenérzéseink voltak a portugál világfival szemben, de azt azért mi is elismerjük, hogy a Leicesternél töltött három hónapot leszámítva Sousa nem vallott szégyent Angliában. A Queens Park Rangersnél, első angliai klubjánál például gyakorlatilag eleve elrendelt volt a kudarca, hiszen a rendkívül komoly ambícióival kérkedő klubon egész Anglia csak röhögött azalatt a három év alatt, amíg az olasz F1-maffiózó, Flavio Briatore volt QPR elnöke. Ez idő alatt a csapat közelébe se nagyon került a feljutásnak, ami nem is csoda, hiszen olyan szorgalmasan rugdalta ki a managereket, hogy az még egy olasz csapatnak is a becsületére vált volna, ráadásul a konfliktusok oka a legtöbbször az volt, hogy Briatore rendszeresen belepofázott az összeállításba. Ebben az időszakban, 2008 novemberében nevezték ki Paulo Sousát is a QPR managerévé, aki régi ismerősünket, Iain Dowie-t váltotta a poszton.

A középszerű argentin és spanyol légiósokkal gyengített keretet Sousa ugyan megkísérelte gatyába rázni (el is érte azzal a megbecsülésünket, hogy közülük pártól elbúcsúzott), de a jelek arra mutattak, hogy nem egyhamar lesz feljutásra esélyes csapat a QPR-ból. Ugyan a portugál masszív csapatot épített, amit nehéz volt legyőzni, legalább ennyire nem volt könnyű kikapni sem tőle, úgyhogy 26 meccsből mindössze hetet nyert meg, amíg a klub kispadján ült. 2009 áprilisában azonban mégsem erre hivatkozva bocsátották el, hanem azért, mert állítólag bizalmas információt szolgáltatott ki azzal, hogy elárulta egy újságírónak, nem az ő döntése volt, hogy a klub gólerős csatárát, Dexter Blackstockot az ő beleegyezése nélkül adták el a Nottinghamnek. Ugyan ezt megelőzően pont két meccset is elveszített a csapat sorozatban, a szurkolók közül mégsem követelte senki Sousa fejét, úgyhogy a döntés jókora felzúdulást keltett a londoni klub hívei között, akiknek a túlnyomó többsége úgy gondolta, hogy ostobaság volt idejekorán kirúgni a portugál edzőt, mint ahogy azelőtt Iain Dowie-t is. Nem véletlen, hogy a QPR csak azután jutott fel, hogy 2010 elején Briatorét az F1-es botránya után lemondatták az elnöki posztról.

Sousa munkájára ugyanakkor mások is felfigyeltek, így amikor 2009 nyarán az élvonalbeli Wigan elcsábította a Swansea spanyol managerét, Roberto Martinezt, a portugált nevezték ki a walesi klub managerének. A Swansea az azt megelőző idényben jutott fel a Championshipbe, és egyből a nyolcadik helyig jutott, Sousa alatt a csapat egy hellyel jutott feljebb, és csak az utolsó fordulóban maradt le a playoffról, Ian Holloway csodálatos Blackpoolja mögött. A Swansea-nál töltött egy év alatt a leginkább azt rótták föl Sousának, hogy túlságosan defenzív szellemben játszatta a csapatot, de legalábbis nem lőttek túl sok gólt. Ez utóbbiban kétségkívül szerepe lehetett annak, hogy nem sikerült megtalálnia a Martinezzel együtt a Wiganhez távozó Jason Scotland utódát, mert a helyére hozott Craig Beattie nem bizonyult igazi góllövőnek.

A Swansea Sousa idején az azóta világszerte divatossá vált 4-2-3-1-es formációban játszott, aminek köszönhetően egyesek lelkesen üdvözölték a Hattyúk „stílusos” futballját, míg mi inkább csak arra figyeltünk föl, hogy „hivatalos bemutatkozásán igazi gigerli módjára háromrészes bézs öltönyt viselt barna bőrcipővel, de mindezt zokni nélkül”. Hiába nem sikerült azonban a rájátszást érő helyre jutnia a csapatával, ez is elég volt ahhoz, hogy Sousa egy szinttel feljebb léphessen, és a nagy terveket szövögető Leicester City szerződtette tavaly nyáron.

A Leicesternél adott volt a cél: fel kell jutni a Premier League-be, ami a pénzen nem fog múlni. Sousa remek csapatot örökölt a tulajdonos Milan Mandariccsal összekülönböző és a Hullhoz távozó Nigel Pearsontól, ő pedig látványos támadófocit ígért, amihez minden segítséget meg is kapott. Mi mégsem voltunk meggyőzve arról, hogy ő lenne a megfelelő megoldás a Rókák kispadján, de arra még mi sem számítottunk, hogy ennyire ne jöjjön össze Sousának a leicesteri kaland. A piperkőcös portugál négy hónapig sem húzta, miután kilenc meccsből mindössze egyet tudott megnyerni, hatot viszont elveszített, és így októberre a Championship sereghajtója volt a májusban még a feljutásért küzdő klub. Sousát menesztették (mondjuk Mandaric idején a Leicesternél is egymásnak adták a kilincset a managerek), bár ő ezt nehezményezte: „Miután mindenki arról beszélt a klubnál, hogy hosszútávon gondolkoznak, igencsak meglepő, hogy kilenc meccs után már el is bocsátottak” – mondta.

És ez volt Paulo Sousa utolsó megnyilvánulása Angliában, ahol lehet, hogy nem ért el nagy sikereket, de visszatekintve a három állomáshelyén egynél sikeresnek nevezhető a ténykedése, a másik kettőnél pedig istenigazából nem kapott elég időt ahhoz, hogy megmutassa, mit tud. Más kérdés, hogy Fehérváron sem valószínű, hogy túlzottan türelmes lesz vele a vezetés, ha esetleg ott is olyan lassan lendül bele a csapat, mint tavaly a Leicester, úgyhogy jobban teszi, ha megszokja, hogy manapság már ritkán van olyan, hogy edző hosszútávra tervezhessen.

0 Tovább

Andy Scott a Molnároknál!

Bő két hónappal ezelőtt már kifejeztük sajnálkozásunkat, amiért Andy Scott-tól kissé talán elhamarkodottan megvált a Brentford. A tehetséges, még mindig csak 38 éves Scott most egy osztállyal lejjebb kapott megbízást: a Rotherham nevezte ki managernek. A Molnárok a League Two egyik legerősebb keretével rendelkeznek, mégis csak a 10. helyen állnak jelenleg, és Ronnie Moore kirúgását követően sem tudta őket talpra állítani a megbízott edzőpáros. A liga talán legjobb csatárát, Adam Le Fondre-t is foglalkoztató Rotherham egy jó hajrával a playoff helyek valamelyikére még beérhet, de valószínűbb, hogy Scottnak jövőre kell majd újra végigjárni azt az utat a negyedik ligában, amit a Brentforddal már egyszer sikerült. Andy Scott arról is nevezetes, hogy a Brentford managereként főleg londoni születésű játékosokat szerződtetett - vajon most a Rotherhamnél jönnek majd a yorkshire-i srácok?

0 Tovább

A Veszett Kutya szintet lépett!

19 nappal ezelőtt írtuk meg, hogy a negyedosztályból való kiesés ellen harcoló Barnet egykori sikeredzőjét, Martin Allent bízta meg azzal, hogy tartsa bent a Méheket a Football League-ben. Azóta három meccsen a Barnet a megszerezhető kilenc pontból hetet be is gyűjtött, de még mindig kieső helyen áll, igaz, azonos pontszámmal a már bennmaradó helyen álló Burton Albionnal. Hétfőn azonban váratlanul arról számolt be a sajtó, hogy a Veszett Kutya becenévre hallgató Allent nevezték ki a kiesés ellen egy osztállyal feljebb küzdő Notts County managerének, ami még akkor is furcsa, ha tudjuk, hogy Allen szerződés nélkül, kvázi szívességből ült le a Barnet kispadjára.

"A Barnet most már úgy tűnik, hogy nem fog kiesni" - mondja elég optimistán Allen. "Nekem pedig fenn kell tartanom magamat és a családomat, és fizetnem kell a számlákat. A County elveszítette mind a hét legutóbbi meccsét, úgyhogy valamit tenni kellett. Ez nem könnyű feladat. Meglátjuk, sikerül-e összekapni a csapatot, újra felpörgetni őket és kellő számú pontot gyűjteni" - tette hozzá a Veszett Kutya. A Notts County ugyanis Paul Ince kirúgása óta sem szerzett pontot (a hétvégén a félelmetesnek nem nevezhető Dagenham & Redbridge páholta el őket), úgyhogy a klubnak nem megbízott edzőre van szüksége, hanem egy rendes managerre. A mélyrepülésben lévő nottinghami csapatot pedig tényleg úgy tűnik, hogy csak egy Allenhez hasonlóan karakteres edző mentheti meg. Rossz esetben viszont még az is előfordulhat, hogy jövőre ellenfélként látogat csapatával a Barnethez, melynek szurkolóinak biztosan lesz hozzá egy-két kedves szava.

0 Tovább

Paul Ince újabb pofont kapott az élettől

A kilencvenes évek egyik legjobb angol középpályása, Paul Ince nagyszerűen induló edzői karrierje megfenekleni látszik, miután mindössze öt hónap után rúgták ki most vasárnap a Notts Countytól. Ince annak idején a Macclesfield managereként tette le a névjegyét, miután bent tartotta a gyengécske csapatot a negyedik ligában. Ezt követően az MK Donst vitte föl a League One-ba, ám utána túl nagy volt az ugrás, amikor rögtön elvállalta a Blackburn vezetését, három osztályt is átugorva ezzel. Innét kezdődtek a gondok, és azóta sehol sem sikerült egy évet sem kihúznia managerként: a Blackburnnél hat hónapot sem húzott ki, végül Sam Allardyce-nak kellett bent tartania a csapatot. Utána visszatért az MK Donshoz, de egy szezont se húzott ki, tavaly áprilisban kellett távoznia. Most pedig a Notts Countyval járt pórul: kezdetben nem futott rosszul a szekér, de aztán jött egy ötmeccses vereségsorozat, melynek végén, a szombati, Oldham elleni otthoni vereség után a vezetőség megköszönte a munkáját. Vajon kap-e még újabb esélyt ezek után Paul Ince, vagy az amúgy sem sok fekete manager közül el kell köszönnünk az egyik legnagyobb reménységtől?

0 Tovább

Az egyik legtehetségesebb edzőtől vár csodát a Scunthorpe

A Championship biztos kiesőjének elkönyvelt Scunthorpe még egy utolsó utáni húzásként leszerződtette a Football League egyik legtehetségesebb managerének tartott Alan Knillt. Róla mi is írtunk tavaly, a feltörekvő fiatal edzőket bemutató összeállításunkban: Knill akkor a Bury managere volt, és az is maradt egészen a mai napig. A pocsék anyagi helyzetben levő klubból rövid idő alatt feljutásra is esélyes csapatot formált, és bár tavaly nem jött össze, a Bury most egy pontra van az automatikus feljutó helytől, úgy, hogy egy meccsel kevesebbet is játszott, mint a harmadik Shrewsbury.

Ott a szurkolók biztosan nem fognak örülni a hírnek, és Knill nem is lesz népszerű, amiért ilyen kiélezett helyzetben hagyja ott a klubot, ráadásul igen valószínű, hogy a Scunthorpe-pal is a League One-ban szerepel majd jövőre, más kérdés, hogy a Bury esetében ez még nem biztos, és különben is, a Scunnynak jobbak a lehetőségei. Ha idén már nem is valószínű, hogy csodát tesz, elég valószínű, hogy jövőre újra számolni kell majd a Scunthorpe csapatával. A 46 éves walesi szakember ráadásul játékosként is megfordult a klubnál korábban, és Nigel Adkins, illetve Ian Baraclough után a harmadik managere lesz a Vasnak a szezonban.

0 Tovább

A Veszett Kutya visszatér!

Másfél év után újra kispadot kap Martin Allen, a Rúgd és fuss! egyik kedvenc alsóbbligás managere. A még játékosként a Mad Dog (Veszett Kutya) becenevet kapó, egykori QPR- és West Ham-középpályás legutóbb a Cheltenham managereként dolgozott, ahonnét azonban 2009 őszén el kellett jönnie, mivel állítólag rasszista megjegyzésekkel illette egy szórakozóhely kidobóját. Allen edzői pályáján a Brentford managereként aratta a legnagyobb sikereket, ahol nagyon szűk büdzséből faragott versenyképes csapatot és tartotta bent a League One-ban. Ugyanott részt vett egy szponzorált bicikliversenyen, hogy a bevételeit aztán a futballcsapatnak utalja. Később sikerrel dolgozott az MK Donsnál is, ám a Leicesternél nem jött ki Milan Mandaric klubelnökkel, és mindössze négy meccs után távoznia kellett. Most a League Two kieső helyén álló Barnet elöljárói gondolták úgy, hogy Allen segíthet már csak, főleg, hogy annak idején, 2003-ban itt kezdte manageri pályafutását.

Két másik manager-hír a közelmúltból: David Penney-t a Bristol Rovers, Jim Gannont pedig a Port Vale csapata küldte el, egyaránt alig pár hét után, hiszen mindkettejük kinevezéséről már írtunk itt a blogon a télen. Utódok még nincsenek.

1 Tovább

Az egykori lett szövetségi kapitány a Northampton élén

Tegnap megírtuk, hogy Ian Sampsont elküldték a Northamptontól, miután sorozatban hét meccsen át nyeretlen maradt a Cipészekkel. Rendkívül hamar aztán jött is a bejelentés az utódról, aki némiképp meglepő választás, hiszen Gary Johnson tavaly ilyenkor még a másodosztályú Bristol City managere volt. Az idei szezont a harmadosztályú Peterborough kispadján kezdte, most pedig még egy vonallal lejjebb vállalt munkát. Johnson az elmúlt év sikertelenségei ellenére is elismert managernek számít a Football League-en belül, ezért kicsit meglepő, hogy elfogadta a negyedosztály alsó felében tanyázó Northampton hívását. De volt ő már lett szövetségi kapitány is, szóval a nehéz feladattól sem riad meg!

0 Tovább

Elbukott a Swindon és a Northampton edzője is

Hol van már a tavaly május, amikor a Swindon a Wembleyben játszott playoff-döntőt a Championshipbe való feljutásért a Millwall ellen? Akkor Danny Wilson (a képen) volt a League One egyik ünnepelt managere, azóta viszont sok jó nem történt vele és a csapatával: a Vörösbegyek ugyanis csapnivalóan szerepelnek ebben a szezonban, 33 meccsen 31 pontot szerezve, amivel kieső helyen állnak. Persze az sem könnyítette meg Wilson dolgát, hogy a tavaly összesen 45 gólt szerző csatárkettős, Billy Paynter és Charlie Austin sincs már a csapatnál, őket pedig a jelek szerint nem sikerült pótolni. Wilsonnak (aki korábban a Barnsley-val már a Premier League-ben is dolgozott edzőként) a Southampton elleni 4-1-es vereség tette be a kaput, ezt követően mondott le. Már megvan az utód is, a liga fregoliembere, Paul Hart személyében: vele utoljára a Crystal Palace kispadján találkozhattunk tavaly májusban, de dolgozott már a QPR, a Portsmouth és a Nottingham Forest kispadján is.

Távozott az egy osztállyal lejjebb szerencsétlenkedő Northampton Town managere is: Ian Sampson 2009 szeptembere óta irányította a csapatot, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A feljutást megcélzó Northampton hét meccs óta nyeretlen, és jelenleg a League Two 16. helyén áll. Utód még nincs, de valamikor biztosan lesz.

0 Tovább

Volt játékosában bízik a Brentford, vált a Bradford

Rég voltak már managerváltásról szóló hírek, úgyhogy most itt van kettő, mindjárt két hasonló nevű klubtól! A harmadosztályú Brentford esetében ugye megírtuk, hogy menesztették a Méheket a negyedosztályból feljuttató Andy Scottot, az pedig most lett biztos, hogy a klub akkor csak ideiglenesen megbízott csatárát, Nicky Forstert véglegesítették a manager poszton. A 37 éves Forster ugyan nevezve van játékosként is, de eddig egyszer sem állította be magát a csapatba. A Brentford jelenleg a 14. helyen áll a League One-ban, Forster kinevezése óta hat meccsen tizennégy pontot szerzett.

A Rúgd és fuss! egyik kedvenc pofozóbábuját, Peter Taylort ezúttal a jobb sorsra érdemes, jelenleg a negyedosztály 20. helyén szerénykedő Bradford kispadját kellett otthagynia. Egyelőre Peter Jackson, a Lincoln és a Huddersfield volt managere az utódja, de vélhetően nem ő lesz a végleges megoldás.

0 Tovább

Roy Hodgson a WBA új managere

Tegnap még arról számoltunk be itt a blogon, hogy a hétvégén kirúgott Roberto Di Matteo helyét, a decemberben a Newcastle éléről nagy meglepetésre eltávolított rokonszenves Chris Hughton veheti majd át, de állítólag nem sikerült a feleknek minden feltételben megegyezni, így végül a másik jelöltre, Roy Hodgsonra esett a klubvezetés választása.

A tavalyi szezon végén az év managerének választott Hodgson így alig több mint egy hónap után tér vissza, miután január elején a tarthatatlanul gyatra szereplés miatt közutálat közepette hagyta el a Liverpoolt. Mi mindenesetre örölünk a hírnek, mert igenis remek szakembernek tartjuk az öreg sármőrt (amit a Fulham tavalyi európai kupaszereplése is bizonyít), de a kieséstől fenyegetett West Brom rajongói is bizakodhatnak, mivel Hodgson három éve a csodával határos módon tartotta benn a Fulhamet az ott töltött első szezonjában.

1 Tovább
«
12

Rúgd és fuss!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek