Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Wimbledon - a szurkolók által feltámasztott klub újra a ligában

A futball liga legalsóbb osztályába (League Two) való feljutásért rendezett playoff döntő szombati mérkőzését a büntetőpárbajt követően az AFC Wimbledon nyerte a Luton Town ellen. Hogy miért is érdekes ez? Egyrészt azért, mert ez a két klub 23 évvel ezelőtt még az FA kupa elődöntőjében találkozott egymással (sőt ugyanabban az évben egyikük az FA kupát, másikuk pedig a Ligakupát vihette haza), másrészt pedig az AFC Wimbledon (amelyet az elkeseredett Wimbledon szurkolók gründoltak, miután ellopták és elköltöztették a csapatukat Milton Keynesbe) kilenc szezon alatt ötödször jutott fel magasabb osztályba csattanós választ adva a szövetség egykori illetékeseinek, akik úgy vélték, hogy a szurkolók által felélesztett klub "nem szolgálja a futball általános érdekeit".



A dél-nyugat londoni puccos kertváros sokáig csak a teniszbajnokságáról és a falusias jellegű kocsmáiról volt híres, egészen a hatvanas évek elejéig, amikor egy helyi iskola diákjai által 1889-ben létrehozott Wimbledon Football Club egyre-másra nyerte a bajnokságokat, sőt az amatőr csapatok számára kiírt FA kupát is elhódította. Ekkor a sikereken felbuzdulva úgy döntöttek a vezetők, hogy kilépnek az amatőr ligából, professzionálissá alakítják a klubot, és szerencsét próbálnak az angol klubfutball alsóbb régióiban. Azonban nem ment egyik napról a másikra a futball ligába (az angol futball legfelső négy osztályát tömörítő szervezet) való feljutás, bár a hetvenes évek közepén egy remek sorozat a kupában (ahol csak egy megismételt meccsen, ráadásul egy öngóllal kaptak ki a kor sztárcsapatától, a Leeds Unitedtől, és estek ki így) az országos ismertséget is meghozta a kertvárosi klubnak, de végül tizennégy év múlva bemutatkozhattak a negyedosztályban. A csapatnál dolgozó managereknek köszönhetően (sok, később befutott szakember kezdte épp a Wimbledonnál a karrierjét: Dario Gradi és Dave Bassett is megfordult a klubnál) a kezdeti toporgás után, egymást követő feljutások következtében nem kis meglepetésre a 1986-87-es idényt már az elsőosztályban kezdhette a Wimbledon.

A klub története igazából itt kezdődik, bár akkoriban mindenki azt hitte, hogy a Wimbledon amilyen gyorsan ért fel a legmagasabb szintre, olyan gyorsan fog újra eltűnni a süllyesztőbe, a kétkedőket megcáfolva azonban a klub remek szezont produkálva a tabella hatodik helyén végzett. A Wimbledon kimondottan agresszív, durva, favágó játékstílusa, és a meghatározó játékosok (Vinnie Jones, Dennis Wise, Lawrie Sanchez, John Fashanu, Wally Downes) a pályán és azon kívül bemutatott őrült alakításai és elvetemült tréfái miatt aggatták a Wimbledonra a Crazy Gang becenevet. Nem véletlenül nyilatkozta Gary Lineker, hogy a Wimbledont "legfeljebb a teletexten érdemes megnézni", ugyanis a Crazy Gang játéka legkevésbé sem volt látványos, leginkább előrevágott labdákkal próbáltak eljutni az ellenfél kapujáig, a legritkább esetben passzoltak egymáshoz kettőnél többször egymás után, és egy kis durvaságért sem mentek a szomszédba. A klub legnagyobb sikerét egy évre rá azonban éppen a kor legszemrevalóbb futballját hétről-hétre bemutató Liverpool (amely akkoriban valószínűleg nem csak a szigetország, hanem egész Európa legjobb csapata volt, a holland légiósokkal felálló Milan ide vagy oda) ellen aratta, a semleges futballkedvelők legnagyobb bánatára a Szörnyeteg legyőzte a Szépséget: ráadásul mindezt úgy, hogy a bozontos fejű kapus, Dave Beasant még John Aldridge tizenegyesét is kitornászta nagy bravúrral.

A csapat egyre növekvő népszerűsége és sikerei azonban egy régi problémára hívták fel a vezetők figyelmét: a klubnak otthon adó Plough Lane a legkevésbé sem volt alkalmas arra, hogy benne rendszeresen elsőosztályú meccseket rendezzenek, és nemcsak azért, mert a befogadóképessége alig volt több tízezernél, hanem mert a Hillsborough-tragédia következtében a Taylor-jelentésben megfogalmazott ajánlások alapján a szövetség előírta, hogy a stadionokban kizárólag ülőhelyek lehetnek. Mivel a vezetők úgy vélték, hogy a jelenlegi pálya átalakítása túlságosan bonyolult és költséges lenne, aztán egy új stadion megépítésére vonatkozó tervüket is feladták a klubnak otthont adó Mertonban, így 1991-ben a szomszédos Crystal Palace stadionjába, a Selhurst Parkba költöztek albérlőnek, ahol egészen 2002-ig játszották a hazai meccseiket (a 2000-ben bekövetkezett kiesésük után már a másodosztályban).

Erre az időszakra már nem csak az volt jellemző, hogy a korábbi sikerekhez képest rendre a tabella alsó felében végzett a csapat, hanem gyakorlatilag naponta több tízezer fontnyi veszteség halmozódott fel, így a tulajdonos, a libanoni származású üzletember Sam Hammam (az angol futballban szerepet vállaló szélhámos szerencselovagok egyik leghírhedtebb képviselője) kapva kapott az alkalmon és részvényeinek 80%-át eladta két norvég hajómágnásnak 25 millió fontért. Az új tulajdonosok azonban egy olyan klubnál találták magukat, amelyiknek nem volt saját  pályája (mivel azt Hammam időközben saját cégének adta el további 8 millióért), a költségei nagyságrendekkel meghaladták a bevételeit, és a többi londoni klubhoz képest a szurkolói bázisa is elenyésző volt. Talán nem véletlen, hogy az üzletbe úgy mentek bele, hogy valaki elhitette velük (valószínűleg maga Hammam), hogy a Premier League nem fog akadályt gördíteni a klub Dublinba való költöztetése elé, azonban mivel az ír szövetség megvétózta a tervet, új megoldás után kellett néznie a tulajdonosoknak, és így került a képbe a Londontól 80 kilométerre fekvő Milton Keynes nevű város.  

Milton Keynes gyakorlatilag a várostervezők fejéből pattant ki, amikor a második világháborút követően a túlnépesedett London tehermentesítésére a kormány  az ország dél-keleti részében új városok létrehozatalát határozta el. A települést, amely 1967-ben városi rangot kapott, a környékbeli nagyobb városoktól (London, Birmingham, Leicester, Oxford, Cambridge) egyenlő távolságra tervezték, hogy önmagában egy regionális központ lehessen. A baj csak az volt, hogy értelemszerűen nem volt a környéken egy épkézláb futballcsapat, bár ez igazából az elején nem okozott gondot, mivel a város lakossága máshol született, nőtt fel, vagy élt korábban, így mindenkinek megvolt már a kedvenc csapata, amelyiknek akár még rendszeresen járt is a meccseire. A városvezetőket azonban nem hagyta nyugodni a kérdés, és a hetvenes évek elejétől próbáltak nehéz helyzetbe sodrodó vagy stadion nélkül tengődő klubokat a városba csábítani, így felmerült többek között a Charlton, a Luton, a Wimbledon, sőt később még a Queens Park Rangers Milton Keynesbe való költöztetésének ötlete is (az angol futball szabályai elvileg nem teszik lehetővé, hogy az észak-amerikai sportoknál bevett módon ráncigáljanak klubokat városról-városra, mivel az esetleges költözésnél figyelembe kell venni a már a környéken honos klubok érdekeit, de a város földrajzi fekvése miatt ilyen problémával nem kellett számolni Milton Keynes esetében), de a megkeresett klubok mindegyik esetben nemet mondtak az ajánlatra.

Az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő, és a Premier League-ből éppen kipottyanó Wimbledont egy élelmes helyi vállalkozó, a korábban zenei producerként ügyeskedő Pete Winkelman egy konzorcium nevében kereste meg egy újabb ajánlattal, hogy az egyre növekvő városnak harmincezres stadiont építene (természetesen egy leendő bevásárlóközpont árnyékában), de mivel a helyi klubok egyike sem jutna el valószínűleg soha az életben olyan szintre, hogy jogot formálhasson az új stadionra, ezért nem maradt más, mint egy létező klubot elcsábítani, és így megszerezni az indulási jogosultságát. A Wimbledon vezetőinek és tulajdonosainak is tetszett az ötlet, és nyomban tárgyalásokat kezdtek a költözés ügyében. A szövetség és a liga képviselői azonban nem hagyták jóvá a klub elköltöztetését, bár az érdekeltek fellebbezése nyomán létrehozott panel (amelynek többek között az angol futballt a háttérből máig irányító David Dein, egykori Arsenal-tulajdonos is tagja volt, aki akkoriban éppen azon mesterkedett, hogy a klubját a Wembley-be költöztesse) eljárási hibákra hivatkozva szabálytalannak minősítette az elutasító döntést, és a szövetség egy háromtagú független bizottságot hozott létre az ügy eldöntése érdekében. A bizottság 2002 májusában ha nem is egyhangúan, de végül hozzájárult a Wimbledon Milton Keynesbe való költöztetéséhez, kihangsúlyozva természetesen a döntés kivételes jellegét. Az időközben a harmadosztályba visszacsúszó és csődközeli helyzetbe kerülő klubot Winkelman felvásárolta, átkeresztelte Milton Keynes Dons Football Clubra, és az így létrejött új klub a 2004-05-ös bajnokságban a hazai meccseit már Milton Keynesben játszotta (az új stadion elkészültéig a futballra alkalmassá tett National Hockey Stadiumban).

Természetesen nem nehéz kitalálni, hogy a Wimbledon kitartó szurkolói hogyan élték meg, hogy ellopták tőlük kedvenc csapatukat: folyamatosan tüntettek a szövetség épülete előtt, de ez sem hatotta meg az illetékeseket, így a szurkolók képviselőiből álló szervezet egy új klubot alapított AFC Wimbledon néven, amelyet aztán rögtön be is nevezték az angol futball kilencedik vonalába. Ekkor az a helyzet állt elő, hogy a szurkolók által gúnyosan csak Franchise FC-ként emlegetett klub mellől szépen elfogytak a szurkolók, így az utolsó Londonban eltöltött szezonjában a csapat meccseire általában csak párszázan voltak kiváncsiak, körülbelül tizedannyian, mint amennyien a szurkolók által újonnan alapított AFC Wimbledon mérkőzéseire jártak ki.

A szurkolók az első összecsapásukat tehát már az alapításkor megnyerték, az már csak hab volt a tortán, hogy az MK Dons hivatalosan nem tarthatta magát a Wimbledon jogutódjának, így nem tarthatott igényt a klub korábban elnyert trófeáira sem, amelyeket szépen visszautaztattak Mertonba, hogy azokat egy közkönyvtárban állítsák ki. Nem sokan gondolták volna akkoriban, hogy az angol futballt azóta még inkább eluraló pénz hatalma elleni legelső kísérlet ilyen rövid időn belül sikeres lesz. A huszonhárom évvel ezelőtt megnyert kupadöntő egyik hőse, a kapus Dave Beasant a minap azt nyilatkozta, hogy a szombati győzelem a legnagyobb diadal a klub történetében, amely még a legendás kupagyőzelmet is elhomályosítja. A végső győzelem azonban még hátravan, az AFC Wimbledonnak fel kellene jutnia a harmadosztályba ahhoz, hogy a szurkolók által feltámasztott klub végül a pályán is összemérhesse erejét a Franchise FC-vel, amelyik ellopta tőlük a csapatukat.

0 Tovább

Idén már nincs több játékoskölcsönzés

Március 24-én zárult le a kölcsönigazolási időszak, amelyben a Premier League klubjait kivéve valamennyi angol csapatnak volt lehetősége korlátozott számú kölcsönjátékos igazolására. Az ablak végén szokás szerint felpörgött a tempó, úgyhogy nézzük a legérdekesebbeket:

A legnagyobb halat a megtorpanni látszó Leicester fogta ki: Sexy Sven csapata egy újabb Premier League-csatárt szerzett meg Yakubu után, a Fulhamnél játszó Diomansy Kamara (képünkön) személyében. Ezek után viszont pláne azt reméljük, hogy a Championship Manchester Cityje nem éri el a playoff helyeket.

Az automatikus feljutó helyre hajtó Norwich két játékost is igazolt: mivel két csatáruk, Chris Martin és Aaron Wilbraham is sérült, jött a még mindig csak húszéves Sam Vokes (Wolves), aki már a sokadik klubban fordul meg kölcsönjátékosként, míg a Liverpool spanyol középpályása, Dani Pacheco eddig nem játszott más angol csapatban. A Leeds is egy olyan játékost szerzett meg, aki már a negyedik másodosztályú klubnál játszik kölcsönben: a Tottenham 21 éves középpályása, Jake Livermore a Derby, a Peterborough és az Ipswich után most Simon Grayson csapatát segíti majd.

A sereghajtó Prestonhoz szintén egy Spurs-játékos érkezett, méghozzá az a Bongani Khumalo, aki egyelőre még egy percet sem játszott a Premier League-csapatban. Az Everton 19 éves ír középhátvédje, Shane Duffy eddig csak nemzetközi kupameccseken szerepelt a csapatban, most a Burnley színeiben vérre menő tétmérkőzéseken is játszhat. A Championshipet vezető QPR nem hozott senkit, viszont a 34 éves Gavin Mahont elengedte a Crystal Palace-hez, a Derby a Liverpool ausztrál cserekapusát, Brad Jonest hozta el, míg a Cardiff a Bolton balhátvédjétől, Jlloyd Samueltől (lent) várja a lökést. A Hull egy 19 éves Everton-középpályásban, Hope Akpanban bízik, a csaknem biztos kiesőnek vélt Scunthorpe pedig két Championship-játékost hozott el: Marcus Williams (Reading) és Ramon Nunez (Leeds) próbálja meg a lehetetlent. Priskin Tamás és a Swansea kapcsolatáról pedig már tud mindenki, akit érdekel kicsit is a dolog.

A League One csapatai is jól betáraztak, közülük csak a legizgalmasabbakat emelnénk ki: így a Huddersfield hozta el a Reading alig két hónapja szerződtetett fiatal középhátvédjét, Sean Morrisont, a Southampton formálisan kölcsönvette, de valójában nyártól végleg megvásárolta az Oldham fiatal középpályását, Dale Stephenst. A szégyenletes mélységekbe zuhant Sheffield Wednesday két PL-játékost hozott el: a hosszú sérülésből visszatérő Bolton-középpályást, Joey O'Brient, illetve a Wigan kapusát, Lee Nichollst. Végül a playoff helyen álló MK Dons a Leedstől kérte kölcsön Adam Claytont, a Charlton pedig két olyan játékost is elhozott, akik ott voltak tavaly az U19 Eb-n az angol válogatottban: Frank Nouble (West Ham) és Dean Parrett (Spurs) már biztosan nem fognak magányosan álldogálni az öltözőben.

0 Tovább

Íme a Football League legszebb góljai!


Megválasztották az év legjobbjait a Football League-ben: a Championship legjobbja Adel Taarabt (QPR) lett, a League One-ban Craig Mackail-Smith (Peterborough), a League Two-ban pedig Ryan Lowe (Bury) lett a legjobb. A legjobb fiatal játékos Connor Wickham (Ipswich), akit már mi is méltattunk. Ami viszont a legérdekesebb, hogy a Football League tavalyi évének tíz legszebb gólját is összeszedték itt, érdemes megnézni őket. A győztes végül Dean Furman (Oldham, képünkön) lett, pedig Adam Hammill vagy Rickie Lambert gólja nekünk jobban tetszett.

0 Tovább

A Southamptonnak is csodagólt lőtt az új Michael Owen

Ősszel már bejárta az internetet az a gól, amit Dale Jennings, a Tranmere Rovers akkor 17 éves támadója lőtt a Plymouthnak. Jennings a bal szélen kapott labdát és az összes útjába kerülő védő mellett elsüvítve szerzett hasonló gólt, mint amilyet az ugyanennyi idős Michael Owen lőtt az argentinoknak az 1998-as focivébén. Jenningsről azóta sokat cikkeztek a sajtóban, és a BBC blogján is megjelent két hete egy bejegyzés, mely szerint mindenki a Southampton 17 éves tehetségéről, Alex Oxlade-Chamberlainről beszél, miközben Jennings is van akkora reménység.

Nos, azóta a balszélsőt és csatárt is játszó, villámgyors játékost már több Premier League csapat is kinézte magának, és az ára nyilván tovább emelkedik, ha a megfigyelők látják azt a gólt, amit a hétvégén lőtt a Southampton elleni kettő-nullás győzelem alkalmával. Ebből nemcsak az derül ki, hogy elképesztően gyors, de a helyzetfelismerés is az erőssége, ahogy elpörgeti kapásból a labdát a kétségbeesetten visszafutó Kelvin Davis mellett. (A vesztes csapatban amúgy játszott Oxlade-Chamberlain is, akit a Hetvenéves Vénasszony is bevallottan szeretne megkaparintani.) Jenningshez még annyit, hogy gyerekként a Liverpoolban játszott, a Vörösök azonban nem tartották elég tehetségesnek és elengedték, ezt követően került a Tranmere-hez. Az biztos, hogy a Liverpoolban nem fejlődhetett volna ennyit, de előállhat még olyan helyzet, hogy Kenny Dalglish verni fogja a fejét a falba, amiért kollégái ilyen könnyedén lemondtak a srácról.

És ha már Owen került szóba: igaz, hogy ő ugyanennyi idősen már világbajnokságon, világklasszisok ellen művelt hasonlókat, viszont az ő pályafutása nagyjából 26 éves korában véget is ért. Vagyis lehet, hogy nem is olyan baj, ha Jennings még alsóbb osztályban focizik egy-két évet, később viszont tovább ér majd.

UPDATE: Még egy videó, az idei szezon Jennings-góljaival.

0 Tovább

Walk On By

Az elmúlt két napban három managert is menesztettek a Football League-ben: kettő a League 1-ban, egy pedig a League 2-ban dolgozott mostanáig. Közülük ráadásul ketten is a kétezres évek közepén felbukkanó reményteljes, új angol edzőgenerációt képviselték, azóta viszont nagyot fordult a világ, és látszólag mindketten az utolsó lehetőségüket szúrták el.

Közülük Phil Parkinson, a Charlton Athletic managerének (képünkön) esete az érdekesebb, hiszen a csapat jelenleg is playoff-helyen áll, és csak három pontra van az automatikus feljutó helytől. November 20. óta azonban nem sikerült nyerniük, és a vezetőség úgy ítélte meg, hogy jobb minél előbb véget vetni a hullámvölgynek. A Championshipből 2009-ben kieső Charlton tavaly végig botladozott, és a playoffban sem jutott döntőbe, miután büntetőkkel búcsúztatta a Swindon. Idén viszont jól rajtolt, sokáig automatikus feljutó helyen állt és még most sem reménytelen a helyzete egyáltalán. És hogy Parkinson koporsójába ki verte be az utolsó szöget? Hát persze, hogy a Swindon, miután 4-2-re győzött hétfőn a Charlton otthonában. A még mindig csak 43 éves Phil Parkinson akkor került az ifjú angol edzőreménységek közé, amikor általános meglepetésre feljuttatta a Colchestert a Championshipbe 2006-ban. Ahelyett azonban, hogy folytatta volna velük, inkább a Hull ajánlatát fogadta el, ahonnét azonban négy hónap után mennie kellett. Ezután jött a Charlton, ahol először csak segédedző volt, majd megkapta a kispadot, de sokra itt sem ment. Vajon kitől kap még lehetőséget Parky?

Paul Simpson egy évvel idősebb Parkinsonnál, és ő is 2006-ban érte el legnagyobb sikerét, amikor a Carlisle csapatával megnyerte a League 2-t. Sőt, ő is ugyanazt a hibát követte el, hogy túl sokat akart, túl fiatalon: még azon a nyáron a Championshipben nyomuló Preston managere lett, és az első éve még nem is sikerült rosszul, csak rosszabb gólkülönbsége miatt maradt le a playoffról. A következő szezonban azonban csak három győzelmet sikerült összeszenvednie a Prestonnak, és novemberben ki is rúgták. Ismét a negyedosztály következett hát, és a Shrewsbury Town, melyet azonban nem sikerült feljuttatnia az elvárások ellenére, úgyhogy innét is mennie kellett. Simpson következő csapata a Stockport lett idén nyáron, mely tizenkilenc meccsen három győzelemig jutott: a tulajdonosoknak ma lett elegük.

Hozzájuk képest Chris Hutchings esete tiszta sor: a Walsall végig tökutolsó volt idén, nem csoda, hogy a tavaly végig tisztes középcsapatként teljesítő klub vezetőségének elfogyott a türelme a korábban a Wigannel és a Bradforddal a Premier League-ben is dolgozó Hutchingsszal szemben.

0 Tovább

Hits Of The Year

Az idei szezonban megint minden a szokásos módon alakult: ismét elhúzták az orrunk előtt a mézesmadzagot, és márciusig komolyan hittünk abban, hogy végre érdemes odafigyelni a Premier League-re is. Akkor azonban szinte pár nap leforgása alatt eldőlt, hogy idén is ugyanaz a négy csapat lesz az első, mint tavaly, meg tavalyelőtt, meg azelőtt. A kiesők kiléte mondjuk izgalmas volt, főleg, hogy a Newcastle-t végre utolérte a végzete, meg a Borót is, bár itt is az volt feltűnő, hogy legalább még ugyanennyi, elképesztően gyenge teljesítményt nyújtó csapat megérdemelte volna a kiesést "a világ legjobb bajnokságának" csúfolt Premier League-ből.

Úgyhogy maradjunk csak a jó öreg Football League-nél, amely ismét szolgált izgalmakkal, drámával, egyéniségekkel és Igazi Férfiakkal! A Championship idén ugyan nem volt annyira őrült, mint tavaly, de a Wolves féltávnál hiába kezdett botladozni, a Birmingham és a Reading még a Farkasokat is alulmúlta, elképesztő izgalmak között hullott ki a play-off mezőnyéből a Cardiff, és a fél világot maga mellé állítva jutott fel a Burnley. Kiesni három nagy múltú klub esett ki, míg a League One-ból a Leeds továbbra sem képes kikeveredni, ezért szomorúak is vagyunk. De itt álljunk is meg, hiszen most szakítunk azzal a hagyománnyal, hogy az egyes osztályokat külön-külön tárgyaljuk, hanem ömlesztve tálaljuk a szezon érdekességeit. Ki lőtte a szezon gólját? Mi volt a szezon legviccesebb gólöröme? Ki az év menedzsere? Az összes kérdésre itt a válasz!

A szezon legjobb csapata
Természetesen a Wolverhampton Wanderers, és nem csak azért, mert mi már előre megmondtuk. Mick "Merlin" McCarthy számára nyilvánvaló volt, hogy ez lesz az ő make or break szezonja a Farkasokkal: az első évben a várakozásokat jelentősen túlszárnyalva a play-off elődöntőjéig jutott a csapatával, egy évvel később a várakozásokat jelentősen alulmúlva nem sikerült az első hatba bejutniuk. Harmadszorra már nem hibázhatott, és nem is tette: szinte végig vezetve juttatta fel a Farkasokat. Na jó, ez így leírva egyszerűbbnek tűnik, mint ahogy valójában történt, hiszen egészen karácsonyig a Wolves parádézott, sok szurkolója szerint az ötvenes-hatvanas évek aranykora óta nem volt ilyen jó csapata a Wolverhamptonnak, mint ez a mostani, fiatal, lelkes gárda. Karácsonytól azonban jött a formahanyatlás és a sérülés, és volt a télen egy elképesztő szériája is a Wolvesnak, amikor 11 meccsből mindössze egyet sikerült megnyernie, és bizony tényleg csak a vetélytársak impotensségének köszönhették, hogy a döcögős második félév ellenére is sikerrel jártak. Meg különben is, tudjuk jól, hogy az a jó csapat, amelyik nemcsak parádézva, hanem szenvedve is tud nyerni, márpedig januártól ezek a srácok ritkán parádéztak, viszont még így is relatíve sokszor nyertek. Na erről beszélünk.

A szezon legjobb játékosa
Nem nagyon lehet vita abban, hogy a Football League legjobb és legértékesebb játékosa, a Wolves 23 éves csatára, Sylvan Ebanks-Blake volt az idén, ahogy azt a Rúgd és fuss! egyébként éppen egy évvel ezelőtt szinte megjósolta. Ő képviseli azt a típusú játékost, amilyennek az eszményi csatárt elképzeli az ember: függetlenül a csapat és a társak formájától egyszerűen mindig ott van és gólt lő. Amikor az addig feltartóztathatatlanul menetelő Wolves karácsony táján elkezdett botladozni, akkor is Ebanks-Blake (vagy ahogy a szurkolók írják: SEB) góljai vitték előre a már-már összeomlani látszó Farkasokat, sőt, a QPR ellen is az ő gólja döntött stílszerűen a feljutásról. Nagyon kíváncsiak vagyunk, mire viszi majd a Premier League-ben, mert az biztos, hogy minden adottsága megvan ahhoz, hogy ott se valljon szégyent.

A szezon legszebb gólja
Az év gólját a harmadosztályú Swindon Town csatára, Simon Cox lőtte a Walsall ellen 3-2-re megnyert mérkőzésen januárban. Vitatkozni nincs mit róla, csodálatos gól, főleg egy akkor még 21 éves csatártól. Cox amúgy is a szezon egyik felfedezettje: 29 góljával a teljes Football League legeredményesebb játékosa, holtversenyben a Bristol Rovers csatárával, Rickie Lamberttel. Cox idei parádés szezonja is lehet, hogy hozzájárult ahhoz, hogy Steve Coppell bedobta a törülközőt, és a szezon végén felállt a Reading kispadjáról, hiszen tavaly nyáron könnyedén lemondott a csatárról, akit a Swindon most vélhetően busás haszonnal fog nyáron továbbadni. Jegyezzük meg tehát ezt a nevet: Simon Cox!

 

A szezon menedzsere
Amikor 2007 végén a Burnley menesztette a masszívan unalmas Steve Cotterillt, meglepő módon egy skót másodosztályú csapat, a St. Johnstone menedzserét, Owen Coyle-t hozta a helyére. Bár állítólag Alex McLeish ajánlotta, mégsem vártunk tőle túl sokat, noha már elsőre rendkívül megszerettük, amikor megláttuk, hiszen egyértelműen úgy néz ki, mint George Clooney groteszk változata. Coyle aztán összekapta a Burnley-t, de azért a feljutásról rajta kívül nem nagyon álmodozott senki. Főleg, amikor a Bordók pocsékul kezdték az idei szezont: először csak az ötödik fordulóban sikerült nyerniük, ám utána nem is nagyon akartak megállni. Stílusos, kimondottan látványos futballt játszva meneteltek nemcsak a Championshipben, hanem Premier League-csapatokkal szemben is helytálltak mindkét kupában, pedig Clooney, izé, Coyle játszatta a legkevesebb játékost az egész mezőnyben. A play-offban már egész Anglia a Burnley-nek és a Coyle-nak drukkolt, meg is lett az eredménye. És akkor azt még nem is mondtuk, hogy ő az egyetlen ember az angol futballban, aki smiley-kat ír sms-ben.

A szezon vészkapusa
Régi nagy idolunk, Dean Windass újra bebizonyitotta, hogy őt bizony nem akármilyen fából faragták! Mindannyian jól emlékszünk a tavalyi Championship play-off döntőn szerzett mesés góljára, de ha lehet idén az Oldham kölcsönjátékosaként még azt a bravúrt is túlszárnyalta. Történt ugyanis, hogy egy sötét februári estén a listavezető Leicester otthonában kiállították az Oldham kapusát, és mivel jó angol szokás szerint nem ült cserekapus a kispadon, így Windassnek kellett magára húznia a kapusmezt és beállni a kapuba a második félidő elején, amikor a meccs 0-0-ra állt és a hazaiak éppen tizenegyeshez készülődtek. Az Oldham akkori menedzsere, John Sheridan szerint Windass úgy mutatott a kapuban, mint egy törpe, viszont a Leicester ítéletvégrehajtóját, Matty Fryattet még így is sikerült megigéznie, aki ha egy hajszállal is, de mellérúgta a büntetőt. Deano a továbbiakban is lehúzva tartotta a rolót és annyira meggyőzően pótolta az elsőszámú hálóőrt, Greg Fleminget 40 percen keresztül, hogy még a forduló válogatottjába is beválasztották, persze ezúttal kapusként!

A szezon legviccesebb gólöröme
Legyünk őszinték: kinek nincsen végtelenül elege már a cumizós, a gyermekringatást imitáló, vagy a szögletzászlónál bután csipőt riszáló gólörömökből? Valószínűleg így gondolta ezt a Burnley szélsője, Robbie Blake is, aki a Coventry ellen szerzett gólját meglepő módon ünnepelte meg: letolta a gatyáját kivillantva így a tűzpiros, “BAD BEAT BOB” feliratú feszes alsógatyáját, majd elkezdte riszálni a seggét! És hogy mit is jelent a bugyin lévő felirat? Valami pókerben használt kifejezés arra, ha egy nyerő lapot tartó kéz végül elbukja a partit. Azt hozzá kell tenni, hogy a mezőny rendkívül erős volt, gondoljunk csak a Millwall-támadó, Jason Price karvalyorros ünneplésére, vagy még inkább a Bournemouth kocsmai bunyót imitáló koreográfiájára Lee Bradbury Grimsby Town ellen szerzett gólját követően.

A szezon legköcsögebb klubtulajdonosa
Na azon, hogy ki a legellenszenvesebb klubtulajdonos egy pillanatig sem kellett törnünk a fejünket. Flavio Briatore nem csak azzal érdemelte ki ezt a címet, mert béna kéküvegű szemüveget hord és cikis csajokkal jár meccsre, hanem mert megváltoztatta a klub címerét, át akarja neveztetni a stadiont, 50 fontra emelte a jegyárakat, egy fél csapatnyi menedzsert fogyasztott el kicsit több mint másfél év alatt, és nemcsak hogy beleszól az összeállításba, hanem szinte kizárólag felesleges latin tinédzserek leigazolására ad pénzt. Mi igazából csak a QPR-drukkereket sajnáljuk, mert az tuti, hogy így valószínűleg nem lesz egyhamar újra elsőosztályú klub a Parkőrökből.

A szezon legvalószínűtlenebb menekülése
Tegye fel a kezét, aki egy kicsi esélyt is látott arra egészen februárig, hogy a Doncaster Rovers nem retúrjeggyel zuhan vissza a League One-ba egy évvel a bravúros feljutása után! Pedig igazából annyira nem meglepő ez, hiszen a Championshipben szerencsére még nem feltétlenül a klubtulajdonosok pénztárcája dönt, hanem elég egy tehetséges edző, és itt az eredmény. Sean O'Driscoll munkája már a tavalyi, Leeds elleni play-off meccsen is meglátszott, a gyengébb erőkből álló Donny abszolút megérdemelten verte a tanácstalan Fehéreket, és aztán ugyanez a szellemes, rövidpasszos játék a Champóban is érvényesült, bár beletelt pár hónap, amíg a játékosok akklimatizálódtak a viszonyokhoz. Addig egyfolytában kieső helyen tanyáztak, ám aztán tél közepén elkezdték gyűjteni a pontokat, és senki sem tudta megállítani őket, így a Doncaster - gyaníthatóan a mezőny legolcsóbb keretével - már hetekkel a befejezés előtt biztos bennmaradónak számított, a többieknek pedig maradt az irigységgel vegyes csodálkozás.

A szezon felfedezettje
Sokan itt Fabian Delph nevét látnák szívesen, de a Leeds United valóban tehetséges középpályásáról már a tavalyi szezon alapján is tudni lehetett, hogy belőle bizony egyszer lesz valaki, nemhiába próbálta rátenni a kezét a Hetvenéves Vénasszony és Sir Alex Ferguson is. Mi azonban, többek között azért is, mert Delph már tavaly is bizonyított, sokkal inkább Ross McCormackre tesszük le a voksunkat, aki oroszlánrészt vállalt a Cardiff ugyan fájdalmas véget érő, de összességében remek szezonjában. A bajnokság elején még hiányoltuk a vérbeli gólvágókat a csapatból, és utólag most már bevallhatjuk, hogy igazából nem nagyon fűztünk komoly reményeket McCormack leigazolásához sem (bár ebben a Rúgd és fuss! szerzői nem feltétlenül értettek egyet). A skót centerről ugyan bíztató híreket lehetett olvasni még a Motherwell csatárjaként, de arra senki sem számított, hogy sokáig még a gólkirályi címért is versenyben lesz, mint ahogy arra sem, hogy a Cardiff pedig gyakorlatilag 42 fordulón keresztül legalább play-off helyen fogja nyomni. A Cardiff ugyan megmagyarázhatatlanul kipukkadt a szezon végére, de amit láttunk McCormackből az bizony nagyon meggyőző volt: hatalmas fizikai erő, agilitás, gyorsaság, és pontos, gyilkoserejű lövések mindkét lábbal. Nem véletlen, hogy sorban állnak érte a kérők, így vele jövőre akár még a Premier League-ben is összefuthatunk, bár mi egy ilyen találkozásnak a Cardiff mezében örültünk volna a legjobban.  

A szezon legjobban öltözött menedzsere
A Swansea (és ha minden igaz jövőre a Wigan) menedzsere, Roberto Martínez joggal pályázhatna a José Mourinho távozásával megürült ügyeletes piperkőc helyére. A Special One remek szabású lódenkabátjával, hatalmas sálaival és laza eleganciájával magasra tette a mércét, amit bizony egy olyan országban, ahol például a Crystal Palace menedzsere, Neil Warnock selyemfényű melegítőnadrágot hord alkalmi félcipővel, nem valószínű, hogy egyhamar túl fognak szárnyalni. Spanyol Bob azonban megpróbálkozott ezzel: előszeretettel mutatkozott a 2006-os vébé homoszexualizáló német szövetségi kapitány-duójához hasonlóan szűkített szabású fehér ingben (de sajnos nem felgyűrt ujjal), de a lóden-vonalat is követi, hiszen remekbe szabott kétsoros felöltőjében is többször láttuk az oldalvonal mellől magyarázni. Viszont nem ártana jövőre felturbózni azt a ruhatárat Spanyol Bob: ami esetleg még menőnek, vagy akár kúlnak tűnik a doncasteri Keepmoat Stadionban, az nem fetétlenül az a Stamford Bridge-en. Mi előre szóltunk!  

A szezon legnagyobb visszatérője
Pont egy évvel ezelőtt nagyon úgy tűnt, hogy a Leicester kiesésével Matty Fryatt karrierjének végleg lőttek, hiszen a három éve az angol futball egyik legnagyobb ígéretének kikiáltott támadó vagy sérült volt, vagy a kispadot koptatta, vagy ha netán pályára lépett semmi maradandót nem nyújtott. Fryattnek azonban még kitartó rajongóit is sikerült meglepnie az idei szezonban, ugyanis a tavalyi három góljával ellentétben idén huszonhétszer zörgette meg a hálót, és lett ezzel a Rókák vezéregyénisége a feljutásért vívott harcban. Egy ilyen szezon után kérőkből ugye sosincs hiány, de Matty Fryatt jövőre valószínűleg még a Championship-szezonnak nagy reményekkel nekivágó Leicester játékosa marad, és talán sikerül végleg bebizonyítania, hogy nem ő lesz az angol futball következő teljesen elkallódott tehetsége.

A szezon legelátkozottabb klubja
Nem is volt olyan régen, amikor a Charlton Athleticet úgy emlegették, mint a legjobban működtetett klubot egész Angliában. Hogy mégis mire alapozták mindezt? Többek között arra, hogy a menedzser, Alan Curbishley több mint tíz éve volt a klub menedzsere, az igazgatótanács (amelyben szokatlan módon a szurkolók egy képviselője is helyet kapott) tagjai mindenben támogatták menedzserüket és nem szerepeltek az újságok címoldalán, prudens gazdálkodás volt jellemző a klubra, nem vásároltak sztárokat, hanem az alsóbb osztályokból szereztek tehetséges játékosokat vagy éppen sajátnevelésű fiatalokat építettek be a csapatba. Egyszóval minden olyan volt mint a mesében. Egészen 2006 májusáig, amikor Curbs távozott a klubtól: onnantól kezdve gyakorlatilag a Charlton el van átkozva. Elsősorban elkapkodott menedzseri kinevezések, elhibázott játékospolitika és ki tudja még mi minden vezetett odáig, hogy a Charlton először a Premier League-ből, majd szégyenszemre idén a Championshipből is kiesett. Ami igazán elgondolkodtató az az, hogy egy-két rossz vezetői döntés gyors egymásutánban bőven elegendő ahhoz, hogy egy klub sorsát megpecsételjék.

A szezon legmeglepőbb mezszíne
Magunk is meglepődtünk, amikor az akkor még akár a feljutásra is esélyes Oldham Athletic a megszokott kék-fehér szerelés helyett rikító rózsaszín mezben lépett pályára egy szeles március eleji hétfő estén a Leeds United ellen a Boundary Parkban. A szemet bántó pink mezt a hazaiak a pálya szomszédságában található Royal Oldham Hospital mellrák elleni adománygyűjtő akciójának megsegítésére öltötték magukra, mondanunk sem kell, hogy a vendégszurkolók legnagyobb örömére.

A szezon leggólerősebb testvérpárja
Kicsit értetlenül álltunk azelőtt tavaly augusztusban, amikor Steve Coppell a távozó Dave Kitson helyére Noel Huntot szerezte meg a Dundee Unitedtől, akiről legfeljebb annyit lehetett tudni, hogy a Reading loboncos hajú szélsőjének, Stephen Huntnak a testvéröccse. Noel és Stephen ugyan előtte még sohasem játszottak egy klubnál (nem úgy, mint a Neville-fivérek vagy Ferdinandék), de hamar kiderült, hogy a vasárnap délutáni focikat a parkban nem felejti el egykönnyen az ember: a két Hunt vezérletével és góljaival (összesen húsz gól fűződik a nevükhöz) nagyon ment a Readingnek, és ha tavasszal nem sérül le Noel, akkor a második helyet valószínűleg játszi könnyedséggel szerezték volna meg a Királyiak.

A szezon új felfedezett menedzsere
Andy Scott 29 évesen, szívproblémák miatt hagyta abba a futballt 2001-ben, és hat évvel később került vissza egykori klubjához, a Brentfordhoz, mint másodedző. 2007 decemberében azonban az addigi menedzsert, Terry Butchert elküldték az anyagi gondokkal küzdő klubtól, és maradt egyedül Scott, aki előbb csak ideiglenesen, majd a jó eredmények után véglegesen átvette a Méhek irányítását. Első teljes szezonjában egyből meg is nyerte a bajnokságot: a Brentford magabiztosan jutott fel a League One-ba, pedig az utolsó nyolc meccset úgy élte túl a csapat, hogy négy csatára is kórházban volt. Scott nem az a lelkizős fajta, tavaly nyáron is elküldött kapásból hat állandó kezdőjátékost, és most, a megnyert szezon után is ajtót mutatott további kilencnek. Meg nem alkuvó, szívós, önfejű edző, akiről még sokat fogunk hallani.

A szezon legnosztalgikusabb menedzseri kinevezése
A szezon feléhez érve kiderült, hogy tavaly a Premier League-ből a leggyengébb eredménnyel kipottyant Derby County-ba Paul Jewell sem tudott életet lehelni. A vezetőség ekkor gondolt egy merészet és azt a Nigel Clough-ot nevezték ki menedzserré, aki a Kosok egykori pályáján, a Baseball Groundon tanulgatott focizni a csapat akkori sztárjától, Dave Mackay-tól, amíg apja, a fiatal sármőr Brian Clough a másodosztály alján szerénykedő vidéki klubból angol bajnokot faragott öt év leforgása alatt. Nigelnek azonban ennél nagy valószínűséggel nehezebb dolga lesz, a vezetőség szerintünk bőven megelégedne azzal, ha apjához hasonlóan a második teljes szezonja végén bajnokként juttatná fel a Derby County-t az elsőosztályba.

A szezon legszomorúbb menedzseri búcsúja
Graham Turnerről már megírtuk egyszer, hogy személyes hősünk, héroszunk, aki előtt nem győzzük elégszer megemelni a keménykalapunkat. Igaz, a Herefordot egyszemélyben tulajdonosként, elnökként és managerként vezényelő Turner csapatának kiesését sajnos helyesen jósoltuk meg, bár akkor még azt írtuk, hogy "remélhetőleg a kiesés sem szegi majd a kedvét", ebben viszont sajnos tévedtünk. Miután a Bikák kiesése biztossá vált a League One-ból, Turner lemondott a manageri tisztségéről, bár elnökként még velünk marad. Mindennél többet árul el róla, hogy managerként 13 év alatt mindössze három (!) játékosért fizetett pénzt, és a tönk szélén levő klub pénzügyeit is rendbe rakta, miközben zömmel kölcsönjátékosokból épített csapattal jutott vissza a Conference-ből előbb a negyed-, majd a harmadosztályba. Mr. Turner, egy igazi Férfit ismertünk meg önben, további sok sikert!

A szezon legfájdalmasabb bukása
Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy a Rúgd és fuss! szerette a Luton Town csapatát, de azért az számunkra is evidenciának tűnt, hogy a klub a Football League oszlopos tagja, hiszen az volt az elmúlt 89 évben megszakítás nélkül. Három évvel ezelőtt még egy szimpatikus, sokra hivatott csapata volt a Championshipben, egy komoly idolunk, Mike Newell vezetésével, most pedig kiestek a League Two-ból is. Ehhez sorozatos ostoba húzások kellettek a mindenkori vezetőség részéről, amik oda vezettek végül, hogy előbb tavaly vontak le tíz pontot a klubtól (ami a League One-ból történő kiesést is eredményezte), majd az idei szezon előtt harmincat (!), ami gyakorlatilag már augusztusban eldöntötte a kiesés kérdését. Hogy mit csinált a Luton? Nem omlott össze, hanem FÉRFIKÉNT, összeszorított foggal küzdve halt meg, úgy, hogy idény közben még megnyerték a League One és Two csapatai számára fenntartott kupasorozatot, a Johnstone's Paint Trophyt is. Vissza is fognak térni.


 

 

0 Tovább

The Man They Love To Hate

Nagy az öröm most a Football League-ben, miután az alsóbbosztályú angol klubok (vagyis a Championship, valamint a League One és Two csapatai) elsöprő többséggel elfogadták azt a szabályt, hogy a jövő szezontól kezdve minden csapatnak minimum négy saját nevelésű játékost kell neveznie a meccsekre leadott tizenhatos keretbe. Lord Mawhinney, a 72 futballklubot tömörítő Football League elnöke szerint történelmi eseményről van szó, és végre a fiatal játékosok is megmutathatják a tehetségüket. Örülnek a klubelnökök, Prestontól Peterborough-ig, sőt, az utóbbit vezető Barry Fry már kijelentette azt is, hogy remélhetőleg hamarosan a Premier League is átveszi a példájukat.

Mi ebben annyira már nem volnánk biztosak. De a lényeg az, hogy ha mégis átvennék a szabályt a hájfejű klubok, akkor sem változik semmi. A megfogalmazás értelmében ugyanis minden olyan játékos saját nevelésűnek minősül, aki a 21. születésnapja előtt már minimum három évvel igazolt játékosa volt egy angol klubnak. Igen, ez azt jelenti, hogy a Hetvenéves Vénasszony olcsó belga-kongói importtinédzserei is saját nevelésűek, és innét már nem kell nagy jóstehetség annak megállapításához, hogy bizony ez a szabály nem fogja megreformálni a sokat szidott angol utánpótlásnevelést.

Ezt azonban így idáig csak egy ember merte kimondani: úgy van, az örök rebellis, Mike Newellről van szó. Newell még a Luton managereként sok ellenséget szerzett magának, amikor nyíltan beszélt a játékosvásárlásban mindennapos kenőpénzekről, és a játékosügynökök kártékony hatásáról. Most is hamar tett róla, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba. "Hiszem, ha látom" - nyilatkozta a Grimsby jelenlegi managere. "Ennek a döntésnek semmilyen hatása nem lesz az alsóbb osztályú futballra, szerintem ez csak egy PR-húzás a Football League részéről." Ennyi. Vannak emberek, akik soha nem tudnak semminek örülni, mindenben csak a rosszat látják, és ráadásul általában ezeknek az embereknek igazuk is van.

0 Tovább

Rúgd és fuss!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek