Nagy az öröm most a Football League-ben, miután az alsóbbosztályú angol klubok (vagyis a Championship, valamint a League One és Two csapatai) elsöprő többséggel elfogadták azt a szabályt, hogy a jövő szezontól kezdve minden csapatnak minimum négy saját nevelésű játékost kell neveznie a meccsekre leadott tizenhatos keretbe. Lord Mawhinney, a 72 futballklubot tömörítő Football League elnöke szerint történelmi eseményről van szó, és végre a fiatal játékosok is megmutathatják a tehetségüket. Örülnek a klubelnökök, Prestontól Peterborough-ig, sőt, az utóbbit vezető Barry Fry már kijelentette azt is, hogy remélhetőleg hamarosan a Premier League is átveszi a példájukat.

Mi ebben annyira már nem volnánk biztosak. De a lényeg az, hogy ha mégis átvennék a szabályt a hájfejű klubok, akkor sem változik semmi. A megfogalmazás értelmében ugyanis minden olyan játékos saját nevelésűnek minősül, aki a 21. születésnapja előtt már minimum három évvel igazolt játékosa volt egy angol klubnak. Igen, ez azt jelenti, hogy a Hetvenéves Vénasszony olcsó belga-kongói importtinédzserei is saját nevelésűek, és innét már nem kell nagy jóstehetség annak megállapításához, hogy bizony ez a szabály nem fogja megreformálni a sokat szidott angol utánpótlásnevelést.

Ezt azonban így idáig csak egy ember merte kimondani: úgy van, az örök rebellis, Mike Newellről van szó. Newell még a Luton managereként sok ellenséget szerzett magának, amikor nyíltan beszélt a játékosvásárlásban mindennapos kenőpénzekről, és a játékosügynökök kártékony hatásáról. Most is hamar tett róla, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba. "Hiszem, ha látom" - nyilatkozta a Grimsby jelenlegi managere. "Ennek a döntésnek semmilyen hatása nem lesz az alsóbb osztályú futballra, szerintem ez csak egy PR-húzás a Football League részéről." Ennyi. Vannak emberek, akik soha nem tudnak semminek örülni, mindenben csak a rosszat látják, és ráadásul általában ezeknek az embereknek igazuk is van.