Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megbukott a skót gólrekorder a Middlesbroughban

Nyáron a Championship egyik legnagyobb potenciális sztárjaként emlegette mindenki Kris Boydot (igen, mi is), miután a Rangers csatárát megvásárolta a Middlesbrough. Az azóta távozó Boro manager, Gordon Strachan húzása azonban nem jött be, Boyd szenvedett a csapatban, és eddig mindössze hat gólt szerzett a szezonban, holott a skót Premier League megalakulása (1998) óta ő lőtte ott a legtöbb gólt, összesen 164-et. A 27 éves Boyd nem mindig fért be a gyengélkedő Boro kezdőcsapatába, és most kölcsön is vette a feljutásért küzdő Nottingham Forest. A playoff-helyen álló Forest skót managere, Billy Davies még bízik abban, hogy ki tudja hozni a maximumot Boydból, ráadásul vannak, akik szerint a csapatba pont egy jó befejező csatár hiányzik. Most a bajnokság végéig Boyd bizonyíthatja, hogy ő volt a hiányzó láncszem.

0 Tovább

Good Weekend

Hát őrületes izgalmakkal, de véget ért a League One 46 fordulós küzdelemsorozata idén, és már csak a rájátszás van hátra. Bár az már eldőlt korábban, hogy a Swansea menthetetlenül megnyeri idén a bajnokságot, mint ahogy az is, hogy a Leeds United nem kapja vissza a levont 15 pontját, ezzel maradt számukra a rájátszás. Ha visszakapta volna, akkor lényegesen kevesebb a kérdőjel az utolsó fordulóra, hiszen ebben az esetben a yorkshire-i klub kéz a kézben jutott volna fel a walesiekkel, ami tükrözné is az erőviszonyokat, ám nem így történt, és így valódi thrillernek bizonyult az utolsó játéknap.



Ugyebár néhány hete mi leírtuk a Nottingham Forestet, mint az egyenes feljutásra esélyes csapatot, ám az azóta eltelt fordulók ránk cáfoltak – de ettől még örül a Rúgd és fuss! teljes alkotógárdája. A már-már páholyban levő Carlisle ugyanis megtette azt a szívességet, hogy egymás után háromszor is kikapott, így az utolsó fordulóra az erőn felül teljesítő Doncaster és az egy ponttal mögötte álló Forest is beelőzte a Carlisle-t, amelynek így már nem a saját kezében volt a sorsa.

Egyszerű volt a képlet: ha a Doncaster nyer a Cheltenham otthonában, akkor feljut. Ha nem, akkor a Forest léphet előre győzelem esetén, és a vele azonos pontszámú, de jóval gyengébb gólkülönbségű Carlisle-nak csak az első kettő bukása esetén lett volna esélye. A tábla alsó fele is érdekes volt: a Luton és a Port Vale már kiesett, de a csodával határos módon menekülő Bournemouth-nak megvolt az esélye a bennmaradásra, ehhez vagy a Crewe, vagy a már említett Cheltenham gárdáját kellett volna megelőznie, míg a náluk egy ponttal kevesebbet gyűjtő Gillingham már csak óriási szerencsével maradhatott bent.

Az várható volt, hogy a Doncasterre pokoli nehéz feladat vár az életéért küzdő Cheltenham ellen, míg a Forest a már biztonságban levő Yeovilt fogadta – igen, azt a csapatot, amely tavaly egy ötössel szégyenítette meg a Nottinghamet saját szurkolói előtt a playoffban. A Carlisle-nak a szintén menekülő Bournemouth jutott, a Gillingham Leedsben próbált csodát tenni, míg a Crewe a playoffról lemaradó Oldham ellen bizonyíthatott. Nem tette, az Oldham hamar elhúzott, és végül egy négyest osztott ki az Alexnek, amely innentől kezdve csak a többi eredményben bízhatott.

A Cheltenham is hamar megszerezte a vezetést, és onnantól irtózatos küzdelem indult meg a pályán. A Donny – köszönhetően főként a Stock, Wellens kettősnek a középpályán – a kapujukhoz szögezte a házigazdákat, de csak helyzetekig jutott. Eközben a Forest gyorsan kétgólos előnyre tett szert a Yeovil ellen, és amikor a vendégek szépítettek, Lewis McGugan egy szép szabadrúgásgóllal újra visszaállította rendet. A Carlisle meccsén nem esett gól, viszont a Gillingham egy-nullra vezetni tudott az Elland Roadon. A szünetben tehát a Forest volt a direkt feljutó, a Gillingham imádkozhatott, hogy a Doncaster fordítson, és a Bournemouth ne szerezzen gólt.

A második félidőben aztán egy darabig csend volt, csak a Carlisle szerezte meg a vezetést, hogy aztán a Cherries tíz percre rá kiegyenlítsen, míg a Leeds Bradley Johnson szép kapásgóljával egalizált. Aztán negyedórával a vége előtt felpörögtek az események: Paul Green berúgta a Doncaster sokadik helyzetét, és nem sokkal később a Yeovil is talált még egy gólt, így a Forest szurkolói kezdhették rágni a körmüket. A nottinghami játékosok is elkezdtek pánikolni, félő volt, hogy a nyomás nélkül játszó Yeovil talál még egy gólt, miközben a Doncaster minden erejével a győzelmet hajszolta a Cheltenham ellen. Hiába lőttek azonban kapufát, gólt a Cheltenham csatára, Paul Connor szerzett egy ritka ellenakció végén, és mivel az eredmény már egyik pályán sem változott az automatára hajtó csapatok meccsein, a Forest két év után visszakerült a Championshipbe!

A Leeds a végén még sót dörzsölt a Gillingham sebeibe, és Trésor Kandol révén a győzelmet is megszerezte. És mivel az ötödik Southend sovány döntetlent játszott a kieső Port Vale-lel, mindez azt jelentette, hogy Gary McAllister legényei beelőztek, és ők játszhatnak majd a tavaszt csúnyán elszúró Carlisle-lal, míg a csalódott Doncasternek a Southend jut majd. A hősies Cheltenham mellett a leszereplő Crewe is megúszta a kiesést, szegény Bournemouth pedig az elmúlt hetek erőfeszítései dacára mégis búcsúzni kénytelen.

Néhány szó még a harmadosztály idei idényéről: azt senki sem vitatta, hogy idén a Swansea teljes mértékben rászolgált a feljutásra. A spanyol Roberto Martinez – korábban a klub játékosa is volt – rögtön első managerként töltött évében sikerre vitte csapatát, és a spanyol és holland futballistákkal megerősödött Swansea októbertől kezdve végig ott volt az élbolyban, szinte végig kiemelkedve a mezőnyből. Hogy a Championshipben ez mire lesz elég, az odébb van, mindenesetre a csapat trinidadi gólgyárosa, Jason Scotland (aki tényleg skót csapattól, a St. Johnstone-tól érkezett múlt nyáron) igazi egyéniség lehet egy osztállyal feljebb is.

A Nottingham nagyon úgy tűnt, hogy idén is képes elcseszni a feljutást, és a többiek bénázása is kellett ahhoz, hogy végül ne így legyen. Colin Calderwood nagyon fiatal és tehetséges keretet hozott össze, melyben van perspektíva, mi inkább magát a managert érezzük gyenge láncszemnek, de remélhetőleg tanult az elmúlt két év hullámvasútjából, és egy-két tapasztalt harcos leigazolásával jövőre nem a kiesés ellen fog majd küzdeni a Forest.

Le a kalappal a Doncaster előtt: lesz ami lesz a playoffban, számunkra Martinez mellett Sean O’Driscoll az év managere. Korlátozott anyagi erőforrások mellett egy stílusosan focizó, egységes csapatot rakott össze a Bournemouth-tól érkező ír edző, és tényleg kevésen múlott a feljutás. A drámai bukás viszont nem hinnénk, hogy jó hangulatba hozza a fiúkat a playoffra, mi inkább az unalmas pontgyűjtő Southendet tartjuk esélyesnek a győzelemre. Steve Tilson együtt tartotta a tavaly még a Championshipben vitézkedő csapat magját, és még a gólgyáros Freddy Eastwoodot is sikeresen pótolta a Spurs nevelés Lee Barnard révén. Nincs is komolyabb bajunk a Rákászokkal, de azért lehetőleg ne ők jussanak fel, na.

A másik párosításban szinte minden a Leeds mellett szól. A pillanatnyi forma, az elmúlt hetek eredményei, a pályán elért eredmények (ne feledjük, pontlevonás nélkül a Leeds jó tíz pontot verne a Carlisle-ra), a játékoskeret – ezek mind a Fehérek sikerét ígérik, de azért ne írjuk le a Carlisle csapatát sem. A cumbriai klub az év elején azzal keltett feltűnést, hogy rögtön az első forduló után (!) kirúgta a managert, Neil McDonaldot – aki most éppen a Leeds edzői teamjében dolgozik McAllister mellett. Utódja, a szigorú arcú John Ward a Cheltenham csapatát hagyta ott a komolyabb ambíciókat dédelgető Carlisle kedvéért, és egészen április elejéig úgy is tűnt, felviszi a legészakibb angol város csapatát a másodosztályba, de aztán jött a bolondos hónap katasztrofális eredménysora. Nem jött jókor a rekordigazolás, a Blackburnből érkező csatár, Joe Garner kiesése sem – a mindössze húszéves támadó 14 gólt szerzett az idényben, mielőtt megsérült volna február végén. Az a sejtésünk, hogy akármi is lesz a klubjával, őt rövidesen magasan osztályban láthatjuk majd.

Említést érdemel a hoppon maradottak közül még az Oldham: John Sheridan csapata jó focit játszott, elsőként verte meg a Leedset az Elland Roadon, és kiverte az FA kupából az Evertont. Az újságokba leginkább viszont annak kapcsán került be, hogy itt játszik az a Lee Hughes, aki hároméves börtönbüntetése utána az Oldhamnél térhetett vissza a profi futballba, és a bizalmat nyolc góllal hálálta meg. Az év meglepetéscsapata lehetett volna a Brighton, ha kicsit hamarabb ébred, így a Ray Wilkins öccse, Dean által vezetett klub éppen csak, de lemaradt a rájátszásról. Hosszú hónapokig úgy nézett ki, hogy a londoni kiscsapat, a Leyton Orient lesz a bajnokság hőse, ám a Martin Ling vezette csapat parádés szezonkezdet után télen kipukkadt, és a helyére került. Örülünk, hogy bennmaradt a brit futball egyik utánpótlás-nevelő fellegvára, a Crewe Alexandra (egyebek között Dean Ashton és Danny Murphy is a klub akadémiájának növendéke), viszont vérzik a szívünk a Bournemouthért. A csődközeli helyzetben is csaknem csodát tevő Cseresznyéket visszavárjuk jövőre, de vélhetően ezt a harcot már a 18 éves walesi tinicsatár, a Premier League klubok által figyelt Sam Vokes nélkül kell megvívniuk. A szintén pontlevonással sújtott Luton Town története még szomorúbb, főleg, ha azt nézzük, hogy két éve ilyenkor még egy sokra hivatott kerettel és managerrel csatázott a Championshipben. Azóta viszont se játékosok, se Mike Newell, se Championship. Kár.

0 Tovább

Down In The Sewer

Ha rajtunk múlna, teljesen máshogyan festene a Premiership húszas mezőnye. Az például egészen biztos, hogy gondolkodás nélkül kiszórnánk az olyan funkciótlan, parvenü csapatokat, mint a Wigan, a Fulham vagy a Reading, és helyettük visszakerülnének a helyükre az olyan nagymúltú klubok, mint a most harmadosztályú Leeds United és a Nottingham Forest. Egyelőre azonban ez sajnos igen távolinak tűnik.

A két bukott óriás közül nézzük először a Leeds helyzetét, főleg, mivel a yorkshire-i klub gyorsan és drámai körülmények között zuhant idáig, és éppen ezért a hanyatlása is nagyobb nyilvánosságot kapott. A felelőtlen és naiv üzletpolitikája miatt bűnhődő Leeds öt év alatt potenciális élcsapatból csődközeli romhalmaz lett, és nyáron még az sem volt biztos, hogy egyáltalán elindulhat a harmadik ligában. Végül zöld jelzést kapott, de 15 pont levonással, ami után úgy tűnt, hogy az első évben a klub örülhet, ha sikerül bentmaradnia ebben a pokoli nehéz ligában, és a Championship majd csak egy évvel később kerülhet látótávolságba.

Ehhez képest a körülményekhez képest egész erős kerettel rendelkező Leeds olyan meggyőző formában kezdte a szezont, hogy pillanatok alatt sikerült ledolgozni a hátrányt, és októberre már az egyenes ági feljutás sem tűnt lehetetlennek. Dennis Wise csapata nem játszott szépen, sőt, különösebben jól sem, viszont hihetetlen akarással, gyakran az utolsó percben szerezve a gólokat, ment előre, ahogy azt a Leedstől az ember el is várná.

A gondok akkor kezdődtek, amikor a másodedző, Gus Poyet elment tolmácskodni Juande Ramos mellé a Spursbe, és a távozása után már nem ment úgy a szekér, mint előtte. Ráadásul nemcsak az eredmények maradtak el, hanem Wise és a játékosok viszonya is megromlott, a csapat küszködött, és a manager új játékosok egész hadát igazolta januárban – hogy aztán sorsukra hagyja őket, és hirtelen elmenjen Newcastle-ba.

Ekkor jött Gary McAllister, akinek nem volt könnyű dolga, hiszen egy önbizalmát vesztett, fásult társaságot örökölt Wise-tól, akinek ráadásul a „long ball” játékstílusa is ellenkezett az intelligens, passzolós futballal, aminek Gary Mac már játékosként is nagymestere volt. Persze, lehet, hogy nem egy szezon kellős közepén kellene szemléletet váltani egy csapatnak, de Gary Mac nyilván tudja, mit csinál. Mindenesetre borzasztó nehéz volt a kezdet, és a köcsögebb szurkolók már el is kezdték követelni McAllister kopasz fejét, de aztán márciusra kicsit összerázódott a társaság, és a Walsall elleni kettő-nullás siker sokak szerint az idény eddigi legjobb játékával is párosult. Azóta volt egy kiábrándító hazai null-null a Brighton ellen, illetve egy értékes idegenbeli siker a Doncaster otthonában, és most úgy néz ki, hogy a rájátszásba bejuthat a Leeds.

A keret kétségkívül erősebb a vetélytársakénál, de mint tudjuk, ez a harmadosztályban vajmi keveset számít. Mindenesetre van egy klasszis kapus a dán Caspar Ankergren személyében, és úgy néz ki, hogy a védelem is összeállt végre (a csapat nagyon kevés gólt kap). A középpályán már inkább vannak gondok, pedig a nevek alapján az is erős csapatrész: ott játszik a komoly Premiership-múlttal rendelkező David Prutton, aztán az ír válogatott Jonathan Douglas, aki most jött vissza egy komoly sérülésből, meg néhány ígéretes fiatal (köztük szerencsére van saját nevelés is, az idén húszéves Jonathan Howson személyében, akinek a játéka a szezon egyik legnagyobb pozitívuma), de a szélsőjáték egyelőre nem az igazi. Elöl ott van a liga gólkirályságra is esélyes Jermaine Beckford (a képen is ő van), akiért Championship klubok versenyeznek állítólag, és új partnere, a rutinos Dougie Freedman sem akárki, de a támadójátékkal még vannak gondok. Minden esély adott tehát, hogy a csapat bejusson a play-offba, ahol minden lehet – sajnos. Így az is, hogy egy papíron gyengébb Doncaster vagy Southend kiejtse McAllisteréket, és hiába kezd összeállni Gary Mac csapata, mégis félő, hogy idén még nincs meg az az erő a csapatban, amely egy ilyen sorozat sikeres megvívásához szükséges. (Arról az eshetőségről, hogy a Leeds esetleg visszakapja a 15 pontját, szerintem nem érdemes beszélni.) Mindenesetre történjen bármi, remélhetőleg McAllister egy esetleges kudarc esetén is marad, és jövőre végre beérhet a munkája.

Hasonló a helyzet a Forestnél is. Brian Clough egykori Európa-verő csapata fokozatosan csúszott le a mélybe: a kilencvenes években még le-föl liftezett a PL és a másodosztály között, de aztán az állandósuló anyagi problémák kikészítették a klubot. A korábban egyébként a Leeds utánpótlását vezető Paul Hart kezdetben még a feljutásra is esélyes volt, ám ő is nehezen viselte, hogy csapatától csak távoznak a futballisták, és belebukott a rossz eredményekbe. Hasonlóan végezte Joe Kinnear is, a keserű pirulát pedig Gary Megson nyelte le, alatta esett ki a klub 2005-ben a Championshipből.

A mostani manager, a volt skót válogatott védő, Colin Calderwood 2006 nyarán érkezett Nottinghambe, és már tavaly is fel kellett volna juttatnia a csapatot, amely azonban a play-off elődöntőjében hazai pályán kapott egy ötöst a félelmetes Yeoviltól. Calderwood mégis maradt, és nyáron harmadosztályú szinten elég komolyan erősített, és igazság szerint fölényesen nyernie kellett volna a bajnokságot, csak a keret alapján. Ehhez képest hat fordulóval a vége előtt a Swansea és a Carlisle állnak automatikus feljutó helyen – előbbit kizárt, hogy meg lehessen fogni, utóbbit is csak hatalmas szerencsével (jelenleg 9 ponttal előzik a Forestet, melyet egy ponttal még a Doncaster is lehagy). A Rúgd és fuss! nem híve a spanyolos tempójú edzőkirúgásoknak, de ha a Forest idén sem fog feljutni, akkor Calderwoodnak mennie kell.

Érdemes még vetni egy pillantást a Forest keretére, már csak azért is, mert azt mutatja, hogy az ország egyik legjobb utánpótlásnevelő bázisaként számon tartott akadémia továbbra is sok tehetséget termel. Csak az utóbbi években az alábbiakat nevelte ki a Forest akadémiája az angol futball számára: Jermaine Jenas és Michael Dawson (Tottenham), Andy Reid (Sunderland), Marlon Harewood (Aston Villa) és Shaun Wright-Phillips (Chelsea) a legnagyobb nevek, illetve a már említett David Prutton is idetartozik. A mostani alapcsapatból a Des Walker utódjaként emlegetett középhátvéd, Wes Morgan, aztán a 19 éves ifiválogatott középpályás, Lewis McGugan és a védő James Perch saját nevelés, de van még pár fiatal az első csapat kapujában is. Ők egészülnek ki a ligából összevásárolt tehetségekkel: a szélső Kris Commons már évek óta az átigazolási szezonok sztárja, de érdemes megjegyezni a védő Kelvin Wilson, James Chambers és Julian Bennett, illetve a középpályás Chris Cohen nevét is.

A legjobban annak örülnénk, hogy ha már az automatikus feljutás nem is lehet meg, de legalább a play-off döntőjében ez a két csapat találkozzon, de most inkább arra tennénk pénzt, hogy az unalmasan masszív Southend fog visszakerülni a Championshipbe, méghozzá rezzenéstelen arccal.

0 Tovább

Rúgd és fuss!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek