A Newcastle pályán és pályán kívül egyaránt hírhedten brutális középpályása, Joey Barton vad kirohanást intézett az angol futballválogatott egyes tagjai ellen. Lampard "leszállóágban van", Gerrard "folyton sérült", mondta Barton, aki szerint Wilshere "nem rossz", Gareth Barry viszont kizárólag azért lehet válogatott, mert jó az ügynöke, illetve mert stréberként mindig helyesel, bármit mond a szövetségi kapitány. "Látták a vébén a németek elleni meccset, amikor Özil elment mellette? Hát mint a nyúl meg a teknős!"

Az egyszeres válogatott Barton a 2006-os vébé után is nekiment a válogatott tagjainak (a meccsekre visszaemlékezve nem feltétlenül ok nélkül), akkor Gerrard a védelmébe vette, Lampard viszont nyilvánosan megsértődött.

Barton ma úgy véli, azért nem lehet válogatott, mert az akkori nyilatkozata miatt még mindig nem bocsájtottak meg neki. Pedig, véli ő, egyértelmű, hogy jelenleg nincs nála jobb angol középpályás.

A Soccernet tudósítása szerint Barton egyébként minderről a kiváló So Foot legújabb számában beszél, szóval érdemes lesz figyelni a további híreket, hiszen a francia focimagazin többször került már olyan helyzetbe, hogy egy-egy éles nyilatkozatot az interjúalany később nem ismert el magáénak.