Nem nézhet nyugodt hetek elé az a szurkoló, akinek a kedvenc csapata a Premier League-ben szerepel, és a klub neve történetesen B-vel vagy W-vel kezdődik, kivéve persze a Boltont, ahol Owen Coyle néhol egész látványos támadójátékot játszó csapatot faragott Big Sam legendásan bunkó alakulatából, na meg a West Bromwich Albiont, hiszen a Liverpooltól idényközben kiutált Roy Hodgson nagyjából hasonló csodát visz véghez, mint pár éve, amikor a Fulhamet mentette meg a szinte biztosnak tűnő kieséstől. A többiek (Birmingham, Blackburn, Blackpool, Wigan, Wolves, West Ham) viszont nagy bajban vannak, négy fordulóval a bajnokság vége előtt régen nem látott kiélezett küzdelem várható a tabella alján, mivel elvileg még bármelyikük kieshet, ahogy persze meg is menekülhet a kieséstől. A tavalyi tudományosabb elemzés után ezúttal kevésbé az eszünkre, hanem sokkal inkább a szívünkre hallgattunk, amikor megpróbáltuk megjósolni melyik csapat fog jövőre a mihamarabbi visszakerüléséért a Championshipben küzdeni.

BIRMINGHAM CITY

A birminghami kékek a klub legutolsó 50 évének legnagyobb sikerét érték el februárban, amikor egy óriási védelmi hibának köszönhetően megnyerték a ligakupát az egyébként rettenetesen nagyképű Arsenal ellen. A kupagyőzelem elvileg európai kupában való indulásra jogosítja fel a Birminghamet jövőre, a klub állítólag nem túl stabil anyagi helyzete miatt azonban még az is előfordulhat, hogy mégsem vehetnek majd részt az Európa Liga küzdelmeiben. Ahogy az már csak lenni szokott, a kupamenetelés sokat kivett a játékosokból, és az ünneplést követő másnaposság sem múlt el hamar, így időbe került míg újra összekapta magát a csapat. Ugyan a két legutolsó meccsükön elég nagy pofonba szaladtak bele, de a hátralévő négy meccsből elég két pontot szerezniük Alex McLeish tanítványainak, hogy elérjék a negyven pontos határt, ami ugye elvileg elég szokott lenni a bentmaradáshoz.

A Rúgd és fuss! verdiktje: bentmaradás - az Arsenal-drukkerek legnagyobb sajnálatára bizony jövőre is számolni kell majd egy-két keményebb belépővel.

BLACKBURN ROVERS

A Blackburn már akkor sem volt feltétlenül rokonszenves, amikor Kenny Dalglish a kilencvenes évek elején összevásárolta a liga legjobb játékosait, hogy aztán bajnokságot nyerjen velük, de akkor mit mondjunk manapság, amikor a klubból egy indiai csirkefeldolgozó üzem leányvállalata lett? A Venky's nem titkoltan azért szerezte meg a klubot, hogy piacot szerezzen Nagy Britanniában, amihez szerintük nyilván látványos játék és Bajnokok Ligája szereplés kell. A cél érdekében azonnal megváltak az általuk ódivatúnak tartott Big Samtől, és kiöregedett dél-amerikai világsztárok érkezését jelentették be, amiből persze nem lett semmi, sőt a csapat januárban nyert meccset utoljára, és nagyon valószínű, hogy a mélyrepülést nem fogja tudni megállítani a mérsékelt manageri tapasztalatokkal rendelkező Steve Kean, aki nem mellesleg Sam Allardyce segítőjeként került a klubhoz.

A Rúgd és fuss! verdiktje: kiesés - ennél a majomcirkusznál még a Souness-féle vagdalkozós csapatot is inkább elnézegetnénk.

BLACKPOOL

Ki gondolta volna azt a szezon elején, hogy az Ian Holloway által meghonosított támadófutballt (4-3-3) játszó Blackpool csupán öt fordulóval a vége előtt fog először megfordulni a kiesőzónában? A  többség továbbra sem tud nagyon mit kezdeni azzal a klubbal, ahol a keret összes tagjának bére együtt nem éri el Yaya Touré éves fizetésének összegét, nem véletlen, hogy idén egyedül a Blackpoolt sújtották pénzbüntetéssel tartalékcsapat pályáraküldése miatt (amit a Vénasszony egyébként szezononként minden további nélkül többször meglép), és sokan támadták Hollowayt azért is, mert nem engedte el a téli átigazolási időszakban a csapat eszét, Charlie Adamet a Liverpoolhoz. A varázslatos menetelés megtört ugyan január végén, amikor egy már szinte megnyert meccsen a Man Utd fordítani tudott ellenük, és azóta mintha a szerencse is elpártolt volna mellőlük, de mi bízunk Hollowayben, mégha talán a legnehezebb ellenfelek is várnak rájuk a hátralévő meccseken.

A Rúgd és fuss! verdiktje: bentmaradás - a szórakoztató nyilatkozatairól ismert Ian Holloway és az általa favorizált őszinte futball egyaránt üde színfoltot jelent a kiszámíthatóságáról híres bajnokságban.

WIGAN ATHLETIC

Kevesen tudják, hogy a Wigan tizenhét éve majdnem kipottyant a ligából, de a sportszerbizniszből meggazdagodott Dave Whelan felkarolta a klubot, új stadiont építtetett, és ígéretéhez híven tíz éven belül már elsőosztályú alakulatot csinált szülővárosa csapatából. A feljutást kiharcoló csapat (Jimmy Bullard, Leighton Baines, Nathan Ellington) és managere, Paul Jewell még nem is volt feltétlenül ellenszenves, de a Dél-Amerikából és Spanyolországból importált zsoldosok Steve Bruce, majd a klub korábbi játékosa, Roberto Martínez, azaz Spanyol Bob alatt a legkevésbé sem kedveltették meg velünk ezt a felkapaszkodott klubot. Az előző években valahogy mindig sikerült elkerülniük a kiesést (egyesek szerint a játékuk is látványos volt néha), idén azonban maga a tulajdonos is beletörődött az elkerülhetetlenbe, és már februárban bejelentette, hogy Spanyol Bob fog maradni jövőre a csapat élén az esetleges kiesés ellenére is.

A Rúgd és fuss! verdiktje: kiesés - most komolyan, tegye fel a kezét, aki szerint szükség van rájuk a Premier League-ben?

WOLVERHAMPTON WANDERERS

A két évvel ezelőtti másodosztályú bajnok látványos játéka már csak nyomokban fedezhető fel a mostani Wolvesnál, de mondjuk az ellenfél sem a Charlton vagy a Barnsley, hanem a Chelsea és az Everton. A támadásokkal még nem is lenne baj (itt elég csak a friss  válogatott szélsőt, Matt Jarvist említeni, bár a gólfelelős Kevin Doyle sérülése még megbosszulhatja magát), de az ingatag lábakon álló védelem miatt rengeteg pont úszott el, ráadásul balszerencsés körülmények között, amelyekre bizony éppen most lenne igazán szükség. A Wolves valahogy sohasem tudott igazán gyökeret verni a középmezőnyben, ahogy az a Sunderlandnek, a Stoke-nak, vagy korábbról a Boltonnak sikerült, ami miatt simán lehet, hogy a manager, Mick McCarthy tehető felelőssé. Idén a Wolvesnak a nagyok ellen sokkal jobban megy, ehhez képest a hátralévő meccseken kizárólag gyengébb ellenfelekkel csapnak össze a Farkasok, ráadásul kettő közülük igazi helyi rangadó, a Birmingham és a West Brom ellen.

A Rúgd és fuss! verdiktje: bentmaradás - a Premier League legfiatalabb és legbritebb keretének jövőre is az elsőosztályban a helye!

WEST HAM UNITED

A kelet-londoni klub idei szezonja a legkevésbé sem a futballról szólt, hanem sokkal inkább intrikáról, edzőbuktatásról és a londoni Olimpiai Stadion megszerzéséről. Az új tulajdonosok már a tavalyi szezon végén kinevezték Gianfranco Zola utódát, de amikor kiderült, hogy mégsem Avram Grant lesz az, aki a Kalapácsosokat a biztonságos középmezőnybe fogja kormányozni, a színfalak mögött megpróbálták megbuktatni, de a helyére kinézett Martin O’Neill végül nem vállalta a feladatot. A kiesésre esélyes csapatok közül talán a West Hamnek van a legjobb a sorsolása, de az újságírók által az év játékosának választott Scott Parker sérülése után nem nagyon sokat várunk ettől a szedett-vedett bandától.

A Rúgd és fuss! verdiktje: kiesés - a West Hamnek kifejezetten jót tesz, ha időnként kiesik, hogy aztán megújulva térjen vissza a Premier League-be.

Aki meg esetleg nem értene egyet velünk, az itt eljátszadozhat azzal, milyen csapatokat látna a legkevésbé szívesen jövőre a Premier League-ben.