Első ránézésre még úgy is tűnhet, hogy Fabio Capello angol szövetségi kapitány bátran mert hozzányúlni a fiatalokhoz a magyar válogatott ellen készülő keret összeállításakor, de ne tévesszen meg senkit Kieran Gibbs, Jack Wilshere, vagy akár Adam Johnson beválogatása, egyelőre semmi sem látszik megváltozni.

A csúfos kudarccal véget ért világbajnokságot követően számtalan kritika érte Capellót, amiért többek között görcsösen ragaszkodott azokhoz a játékosokhoz, akik a selejtezőkön szerepeltek, ráadásul mindemellett a legidősebb átlagéletkorral rendelkező keret volt az angoloké. Nem véletlen, hogy itt a blogon is hangot adtunk annak, hogy bizony mihamarabb könyörtelen fiatalításra van szükség ahhoz, hogy az angol válogatottal komolyan számolni lehessen az elkövetkező években.

Fabio Capello legnagyobb sajnálatunkra végül a helyén maradhatott azzal a feltétellel, hogy megfiatalítja a csapatot, valamint hogy egy feltörekvő fiatal angol edzőt is bevesz a stábjába, aki esetleg majd átveheti tőle a válogatott irányítását (és valószínűleg azért is, mert rettenetesen nagy végkielégítést kellett volna fizetni neki, és az FA érthetően most nem akart mélyen a zsebébe nyúlni). A fiatal angol edző kinevezésére az év végéig még várnunk kell, a megfiatalított keretet azonban már megkaptuk.

A keret gerincét továbbra is ugyanazok a játékosok alkotják, akik néhány meccs kivételével végigalibizték az utóbbi öt évet az angol válogatott mezében, és ha csak nem volt eltörve a lábuk, a helyük érinthetetlen volt a kezdőtizenegyben: G. Johnson, Terry, A. Cole, Barry, Gerrard, Lampard és Rooney mind ott vannak az új keretben (és afelől senkinek sem lehet kétsége, hogy ott lesz Ferdinand is, ha majd felépül a sérüléséből). Ezek a játékosok Glen Johnson és Rooney kivételével mind harminc felett vannak, vagy lesznek a 2012-es Európa-bajnokság idején, úgyhogy teljesen képtelennek tűnik az ötlet, hogy ismét rájuk támaszkodva, egy-két fiatallal kiegészítve induljon neki Anglia egy újabb selejtezősorozatnak. Nem fiatalításra, hanem komplett generációváltásra van szükség, Rooney és esetleg Gerrard kivételével a fenti játékosokat el kell felejteni, amit ők mutattak a háromoroszlános mezben, arra bármelyik fiatal is képes, és ha esetleg mégsem, akkor az embernek legalább megmarad az a reménye, hogy a következő meccsen talán jobb lesz. Frank Lampard viszont már sohasem lesz jobb, az ő jelenléte legfeljebb csak arra jó, hogy még egy pár évig elvegye a helyet Jack Wilshere elöl.

Ennél sokkal több kell: jöjjön Gibbs, Wilshere, Cahill és Adam Johnson, de jöjjön Micah Richards, Ryan Shawcross, Dan Gosling, Lee Cattermole, Jack Rodwell, John Bostock, Fabian Delph és Connor Wickham is.

Azt a pillanatot meg nem kell ugye feltétlenül megvárni, hogy elmaradjon a behívó, egy bizonyos Alan Shearer és Paul Scholes harmincéves korukban maguktól vonultak vissza a válogatottságtól (pedig még jópár évig simán befértek volna az angol válogatott kezdőtizenegyébe), amikor úgy érezték, hogy itt az ideje átadni a helyüket a fiatalabbaknak. Az új keretbe nevezett játékosok közül megtette már ezt Paul Robinson és Wes Brown is, a lehetőség mások előtt is nyitva áll.