Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Where Have All The Good Times Gone

Kedves barátaink, itt a holtszezon, mely alatt kevesebb téma hever az utcán, ezért szórakoztatónak vélt összeállításokkal próbáljuk kitölteni az időt augusztusig. Most a már javában zajló „managerial merry go round” (edzőkeringő) kapcsán vettük számba azt a tíz managert, akit a leginkább hiányolunk a kispadokról.

Csak azokat vettük számításba, akik már huzamosabb ideje nincsenek állásban, vagyis már a most véget ért szezonban sem volt csapatuk (na jó, egyiküknél csaltunk egy kicsit). Így aztán Big Sam Allardyce vagy Billy Davies nevét hiába keresi bárki is, mint ahogy meghúztunk egy másik határt is: 70 évben jelöltük ki a delikvensek felső korhatárát, tehát például Sir Bobby Robsont bármennyire is tiszteljük, már nem követeljük vissza a kispadra 75 évesen. Lássuk tehát, ki az a tíz! 

1. Kenny Dalglish
Ha valakit úgy istenigazából megnéznénk, mire képes egy Benitez vagy a Hetvenéves Vénasszony ellen, akkor az feltétlenül King Kenny. Dalglish az utolsó olyan manager, aki két klubbal is bajnokságot tudott nyerni (rajta kívül ez csak két igazi legendának, talán minden idők két legjobb angol futballedzőjének sikerült, ez a két ember Herbert Chapman és Brian Clough). Egyrészt minden idők egyik legerősebb Liverpoolja volt az övé a nyolcvanas évek végén, olyan játékosokkal, mint John Barnes, Peter Beardsley, Ian Rush vagy Ray Houghton, és fixaideánk, hogy ha nincs az angol csapatok eltiltása, akkor ez a Liverpool lett volna egyedül képes arra, hogy megállítsa a Gullit, Van Basten, Rijkaard fémjelezte AC Milant. Dalglish távozása óta a Liverpool nem is tudott beleszólni a bajnoki címért folyó küzdelembe, ő pedig utána nemcsak, hogy felhozta a Blackburnt a másodosztályból, de meg is nyerte velük a Premier League-et, utolsóként a Fat Fouron kívüli klubok közül. Utána volt még egy kevésbé sikeres időszaka a Newcastle-nál, ahol az idióta Freddie Shepherd kirúgta, mert két döntetlennel kezdte a szezont, és végül nevelőegyesületénél, a Celticnél is dolgozott, de csak rövid ideig. Azóta King Kenny eltűnt, és csak néha merül fel a neve egy-egy edzőváltás után, de hiába. Most éppen a Blackburn szurkolói reménykednek, hogy Kevin Keeganhez hasonlóan ő is visszatér egykori sikerei színhelyére. Igaz, hogy sok idő telt el azóta, amióta Dalglish utoljára Angliában edzősködött, de azért akkor is jó lenne viszontlátni az 57 éves skót legendát még a kispadon.

2. George Graham
Bár sosem volt egy túlzottan érzelgős alkat, számunkra George Graham egy javíthatatlan romantikusnak tűnik, akinek tulajdonképpen az egész manageri karriere is azt igazolja, hogy egy igazi szerelem van az életben, és ő az Arsenallal való szakítását a mai napi nem bírta kiheverni. A nyolcvanas évek második felében Graham felrázta a hosszú évek óta a középszerűség mocsarában dagonyázó Ágyúsokat, és zömmel saját nevelésű fiatalokra, illetve nem sztárigazolásokra támaszkodva nagyszerű csapatot hozott össze, mellyel kétszer is bajnokságot nyert, és egyebek között megágyazott a Hetvenéves Vénasszonynak, aki évekig nem is mert hozzányúlni a Seaman – Dixon, Adams, Keown, Winterburn felállású védelemhez. Távoznia azért kellett, mert zűrös játékosügyletekbe keveredett, és olyan pénzt is elrakott, amit nem szabadott volna. Ezt követően a Leedsnél próbált szerencsét, de két év után otthagyta a yorkshire-ieket, hogy leüljön a Tottenham kispadjára – mintha csak azért csinálta volna, hogy kést döfjön az Arsenal szívébe, amiért a gyűlölt vetélytárssal szűrte össze a levet. A Spursnél neki sem sikerült a nagy dobás, igazolva, hogy egy hamisítatlan monogám emberrel van dolgunk, aki azóta nem is próbálkozott máshol, 2001 óta csendben tűri a munkanélküliséget. Lehet, hogy az utolsó arsenalos éveiben már túlzottan defenzív taktikát alkalmazott, de George Graham akkor is egy egyéniség, aki még most, 63 évesen igazán érdemelne egy utolsó esélyt az élettől, hogy megmutassa, van élet az Arsenalon kívül is.

3. Terry Venables
Ha George Graham kapcsán csúszópénzeket emlegettünk, akkor El Tel végképp egy nagy hóhányó, ettől függetlenül boldogok lennénk, ha még egyszer leülne egy angol klubcsapat kispadjára. Venables érdekes módon Angliában sosem volt bajnok, bezzeg a Barcelonával igen. Előtte azért szép dolgokat produkált a Crystal Palace és a Queens Park Rangers managereként, és emlékezetes csapat volt a Lineker és Gascoigne fémjelezte Tottenham is a kilencvenes évek elején. Mindezt azonban már beárnyékolták Venables gyanús ügyletei (érdekes, hogy lassacskán szinte minden épkézláb angol edző bűnöző is egyben, lásd Dirty Harryt vagy Big Samet), de mindezek ellenére annyira nem volt más a piacon, hogy ő lett az angol válogatott szövetségi kapitánya az angliai EB előtt. Bár a csapat nem jutott a döntőbe, nyugodt szívvel kijelenthető, hogy nem is égett le, és igazából kár, hogy El Telnek mennie kellett a piszkos üzelmei miatt, mert ilyen karizmatikus kapitányuk azóta sem volt a háromoroszlánosoknak. Azóta El Tel is csak vergődik, és bár 65 éves, azért bízunk benne, hogy fogjuk még látni, ahogy egy hegyes gallérú rózsaszín ingben magyarázza a bizonyítványát egy Premier League forduló után…

4. Ron Atkinson
Na majd pont Big Ront felejtjük le egy ilyen listáról! Talán a legszórakoztatóbb angol futballedző, a régi iskolát képviselve, ráadásul a politikai korrektségre is magasról szarik. Pedig Big Ronnál többet kevesen tettek azért, hogy meghonosodjanak a fekete futballisták Angliában, hiszen ő volt az edzője annak a West Bromwich Albionnak, amelyben három meghatározó fekete futballista is játszott a hetvenes évek végén (ez akkor még egyáltalán nem volt megszokott), és amely abban az időben rendre a dobogóért küzdött. Aztán öt évig a Manchester Unitedet vezette, mellyel bajnokságot ugyan nem nyert, viszont hazavitt számos kupát, azóta meg egyre kevesebb sikerrel edzősködött, ám a média igazi sztárrá tette. A szakkommentátorként igazán népszerűvé váló Atkinson rendkívül vicces egyéniség volt, ám egy véletlenül bekapcsolt mikrofon (mely tanúja volt annak, hogy „lusta niggernek” nevezte Marcel Desaillyt) véget vetett a médiakarriernek. Sőt, Big Ron számára alighanem ezzel véget értek a munkás évek is, hiszen 69 évesen már nem valószínű, hogy még bárhol is számítanának rá, de a remény hal meg utoljára.

5. David O’Leary
Már hét éve annak, hogy egy túlnyomórészt fiatal brit és ír játékosokból álló Leeds United a négy közé jutott a Bajnokok Ligájában úgy, hogy tényleg jó futballt játszva szerzett magának híveket világszerte. Azóta lefelé vezet a Leeds útja, de David O’Learyt még idejében eltávolította a klubvezetés a csapat éléről, így a hanyatlásból nem kellett kivennie a részét. O’Leary nagyon szimpatikus csapatot rakott össze, de aztán egyre nagyobb hülyeségekre költötte a pénzt, és nem sikerült megragadnia az elitben a klubnak. Az Aston Villánál eltöltött két év már jóval sikertelenebb volt, de azt se felejtsük, hogy az elnököt akkor még Doug Ellisnek hívták, akit nem túlzás szörnyetegnek nevezni. Azóta O’Leary neve csak ír szövetségi kapitányként merült fel, de talán lesz még klub, amelyik ki meri nevezni, hiszen még csak 50 éves, és remélhetőleg tanult is a saját hibáiból.

6. Mike Newell
Bár Newell sosem edzősködött a legfelsőbb osztályban, a Lutonnál eltöltött ideje alatt gyakran emlegették a legtehetségesebb angol managerek között. A játékosként Dalglish Blackburnjében is futballozó Newell a Hartlepooltól került a Luton Town kispadjára, és előbb megnyerte a klubbal a League One-t, majd a Championshipben is ütőképes csapatot rakott össze – egészen addig, amíg a katasztrofális anyagi helyzet miatt el nem kényszerült adni a csapat összes valamirevaló játékosát, Curtis Daviestől kezdve Steve Howardig. Utána végül is mennie kellett (miután nyilvánosan bírálta az elnököt), azóta a Luton a negyedosztályig süllyedt, és épp most vontak le tőle 10 pontot. Newell mindkét eddigi munkahelyén nekiment a vezetőségnek, és harcot hirdetett a korrupció ellen, rendkívül vicces nyilatkozataiban pedig a politikai korrektséget is támadta. Ezek után sajnos nehéz elképzelni, hogy lesz klubelnök, aki egy Newell-féle időzített bombával szeretne együtt dolgozni, de mi hiszünk benne, hogy a mindössze 43 éves szakemberre szüksége van az angol labdarúgásnak.

7. Glenn Hoddle
Csak félve írjuk le, de Glenn Hoddle talán ugyancsak érdemel még egy lehetőséget. Persze rengeteg minden szól ellene: a vallási őrületén kívül szakmai indokok is, így az, hogy előszeretettel alkalmaz mindenféle langyimangyi finomkodós taktikai felállást a jól bevált 4-4-2 helyett, képes elképesztő igazolásokra (hogy mást ne mondjunk, ő vitte Gyepes Gábort és Rósa Dénest a Wolveshoz…), és a man-management sem erős oldala. Viszont a Chelsea alatta vált komolyan vehető csapattá, és talán ő volt az utolsó angol kapitány, akinek a csapata tényleg hősiesen búcsúzott egy világversenytől. A még mindig csak 50 éves Hoddle ráadásul zseniális futballista volt, és valahogy mindig szomorú látvány, amikor szakkommentátorként öltönyben a stúdióból osztja az észt, és egy az egyben úgy néz ki, mint egy konzervatív politikus, aki éppen bevallja, hogy évek óta viszonya van egy kiskorú fiú prostituálttal. Igen, azt szeretnénk, hogy Glenda ismét vegye fel a rendkívül cikis suhogós melegítőjét, és mutassa meg, hogy FÉRFI a javából!

8. Phil Parkinson
Parkinson Mike Newellhez hasonlóan szintén nem vezetett még első osztályú csapatot, de egy ideje a legnagyobb tehetségek között szokás emlegetni, melyet elsősorban annak köszönhet, hogy két éve ő vitte fel a Colchestert a Championshipbe. Ott azonban elkövette azt a hibát, hogy otthagyta a csapatot a Hull City kedvéért, ám a Tigriseket nem sikerült megszelídítenie, és négy hónap után kirúgták, úgy, hogy előtte pont a Colchestertől kapott a Hull egy megalázó ötöst. Azóta Parky a Charltonnál dolgozik, mint Alan Pardew jobbkeze, de előbb vagy utóbb lesz még lehetősége rá, hogy bebizonyítsa, a Colchesterrel elért eredményeit nem a véletlen számlájára írhatjuk. Mi drukkolunk neki, kevés a fiatal és tehetséges angol manager, Parkinson pedig még csak alig múlt 40, az idő neki dolgozik.

9. Joe Royle
Ő az, akit egy időben szinte minden megürülő kispad kapcsán hírbe hoztak, de miután a Leicester és a Wigan is hiába hívta (pontosabban Royle szállt ki a jelöltek közül mindkétszer), nem tudni, lesz-e még lehetősége. Royle az Oldham managerként töltött 12, zömmel sikeres év után került a Everton, majd a Manchester City élére, és mindkét klubból kihozta a maximumot. Aztán jött az Ipswich, mely azonban komoly anyagi gondokkal küzdött, és ezért el kellett adnia minden épkézláb játékosát, így a két play-off helyezés is maga volt a csoda. Royle általában nyíltsisakos, bátor támadófutballt játszatott mindenkori csapatával, és a most 59 éves szakember vélhetően most se tenne másként, ha kispadhoz jutna.

10. Martin Allen
Igen, itt csalunk, hiszen Mad Dog tavaly augusztusban még a Leicester City managere volt, de mindössze négy meccs után mennie kellett, mert összekülönbözött a tulajdonos Milan Mandariccsal. A 42 éves Allen eddig a Football League alsóbb osztályaiban bizonyított a Brentford és a Milton Keynes Dons managereként, és sokak szerint nagy manageri karrier előtt áll, még úgy is, hogy meglehetősen makacs és önfejű alak – mint a nagy edzőegyéniségek általában. Ezért megelőlegezzük neki a bizalmat, és nem a majomfejű Peter Reidet vagy a bajszos Frank Burrowst tettük rá a listára.

0 Tovább

What Difference Does It Make?

Az angol válogatott simán verte az amerikait. Labdarúgásban.

Ahogy ez a dolog kinéz, közel mindenki rém elégedett lesz az eredménnyel, a játékkal, a pályával, a himnuszokat éneklő hölgyekkel, az üdítővel stb. John Terry most megvigasztalódott, mondta a magyar kommentátor, amiben a legszomorúbb az, hogy a Chelsea és az angol nemzeti csapat kapitányának gólörömét elnézve még az is lehet, hogy tényleg. A magyar fiúk örülnek így/ennyire a barátságos meccseken.

Pedig ez a másfél óra nem volt valami nagy szám. Ezt az ellenfelet a fű alatti agyagba kellett volna döngölni, minden további nélkül lehetett volna rúgni/fejelni nekik kétszer vagy akár háromszor ennyit. A Team USA egyetlen komoly megmozdulást mutatott be az egész meccs alatt (az mondjuk, az öreg Eddie Lewis csele a jobb szélen, parádés volt).

A Team Capello ehhez képest a meccs végén, 2-0-nál szomorúan passzolgatott a saját térfelén, őrizve a korántsem világmegváltó eredményt. Mi derült ki addig? Hogy Terry (aki az első gólt fejelte) tényleg nagyon átéli a dolgokat. Hogy Gerrard tényleg korunk tíz (de lehet, hogy öt) legnagyobb labdarúgójának egyike. Hogy Crouch nem létezik, mint egyetlen csatár.

Ami a szomorú, az az, hogy mindezt tudtuk eddig is. Amit nem tudtunk, az az, hogy Capello ugyanúgy összevissza cserél, ha kell, ha nem, a barátságos találkozókon, mint tette azt a kellemetlen emlékű Sexy Sven. És ugyanúgy nincsen semmilyen koncepciója arról, hogy mit is kéne játszania a csapatnak.

Semmi nem nyomja el olyan hatékonyan a szar szagát, mint egy győzelem, sajnos.

0 Tovább

Now That's What I Call Quite Good

A múlt héten két dolog is bizonyítást nyert: egyrészt, hogy a futball mégiscsak egy igazságos játék, másrészt, hogy vannak még tündérmesék. Mivel szerda este a Chelsea nem nyerte meg a régóta áhított nagyfülű serleget, így nem valósulhatott meg Roman Abramovics nagy álma, hogy övé legyen Európa legjobb klubcsapata. Ha a Chelsea végre-valahára megnyerte volna a legrangosabb európai kupát, akkor ráadásul minderre Moszkvában került volna sor, ami lássuk be azért tényleg túlzás lett volna. Persze a szőnyeg szélében megbotló John Terryt borzasztóan sajnálom, és legnagyobb meglepetésemre az is kiderült, hogy Abramovics amúgy lehet, hogy egy vicces alak (arra gondolok ahogy hüledezve a szívéhez kapkodott a tizenegyesrúgások alatt), azonban mindez mégsem volt elegendő ahhoz, hogy meggyőzzön arról, hogy a Man Utd helyett mégis a Chelsea-nek kellett volna nyernie a Bajnokok Ligáját. Másrészt pedig mi más lenne, ha nem tündérmese, hogy a Hull, azaz a legnagyobb olyan angol (vagy európai?) város futballklubja, amelyik sosem szerepelt az elsőosztályban és kilenc éve még a futball ligából is majdnem kipottyant, két veterán játékosa, Nicky Barmby és Dean Windass vezérletével, akik ráadásul mindketten a város szülöttei, megnyeri a play-off döntőjét egy csodagóllal és feljut a Premiershipbe?

 

A Championship play-off döntője egyébként nagyjából már az első félidő 38. percében eldőlt, amikor a meglóduló Barmby passzával az egyébként visszataszítóan nyegle Fraizer Campbell egy-két pimasz csel után az alapvonalig táncolt, majd jobb belsővel a tizenhatos vonalára emelte vissza a labdát, ahol Dean Windass érkezett és kapásból bevágta a kapu bal oldalába a labdát. Miután az intenzív sikoltozás után próbáltam megnyugodni rögtön az jutott eszembe, hogy ilyen gólokat az ember a gimiben rúgat az osztály sztárjával az iskolabajnokságban, mikor kapásra felemeli a szabadhoz leállított labdát és mindeközben azt sziszegi, hogy "Kúrd fel a jobb fölsőbe!" De rögtön ezután arra is gondoltam, hogy ilyen ihletett pillanat sem történik mindennap és ilyen tökéletes gólt utoljára nagyjáből akkor láttam, amikor azon a csodálatosan izgalmas nyáron a Gascoigne-Sheringham-Shearer hármas tökéletes hülyét csinált a teljes holland védelemből.

A minden szombat éjszakát az őrszobán töltő dokkmunkásra emlékeztető Dean Windass (aki futballista pályafutása során, miután kőművesként és fagyasztott zöldség csomagolóként is kereste a kenyerét, az Aberdeennél, a Bradfordnál, mindkét sheffieldi csapatnál és a Borónál is megfordult) ezzel a góljával valószínűleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szülővárosa végre levethesse magáról a legnyomasztóbb angol város címkéjét, amit a kiugró munkanélküliségi rátára, a szombat esti kocsmai bunyókra és a tinédzser terhességek magas számára tekintettel aggatnak rá előszeretettel.

Kicsit aggasztó ugyan, hogy a Tigrisek menedzsere, Phil Brown mialatt a játékosok még a Wembley gyepén ünnepeltek már kijelentette, hogy megfelelő recepttel rendelkezik ahhoz, hogy a csapat túlélje a frissen feljutott klubok számára egyre nehezebb első idényt a Premiershipben. A Hugh Laurie-t idéző őrült tekintetű menedzser természetesen a Bolton Wanderersre gondolt, ahol az azóta egyelőre állástalanul tengődő "Big" Sam Allardyce segítőjeként dolgozott hosszú éveken keresztül. Ebből az időszakból nemcsak a biztonsági főnökre emlékeztető hedszett, hanem a gépiesen szervezett futball és a feleslegessé váló, kiöregedett külföldi sztárok iránti furcsa vonzalom is bekerült a tarisznyájába. Szinte meg sem lepődtem, amikor a történelmi diadal másnapján a Hull Cityt a feljutást követő első erősítésként a Boltontól frissen kiebrudalt Ivan Campóval hozta hírbe a brit sajtó.

Mikor többen még mindig azon bosszakodunk, hogy a Bolton idén valahogy megúszta a kiesést, úgy tűnik sajnos, hogy máris egy újabb Bolton rémképe kezd körvonalazódni a Premiershipben. De valahogy most még ez sem akadályozott meg abban, hogy meglett családapa létemre több napon keresztül arról ábrándozzak, hogy reggel a hálószobából kibotorkálva egy csodálatosan csillogó narancssárga mezt találok majd a kanapén, a hátán egy nagy 9-es számmal és Windass felirattal.

0 Tovább

Beth Sy'n Digwydd i'r Buwch

Nem volt felejthetetlen élmény, láttunk már jobbat is, ráadásul nem is tegnap volt, de azért szólunk pár szót az FA kupa döntőjéről. Sajnos nagyjából az történt, amit várni lehetett, vagyis az amúgy kimondottan gyáván és defenzíven futballozó Portsmouth rutinosan visszafogott játékkal is megverte úgy a Cardiffot, hogy igazából nem is kellett idegeskednie Dirty Harrynek.

Tulajdonképpen a Pompey ugyanazt csinálta, mint a többi, hasonlóan egy góllal megnyert kupameccsén: hagyta játszani és támadni az ellenfelet (melyek közül egyébként az emberhátrányban játszó Ipswich és a peches West Brom is keményebb ellenfélnek bizonyult a walesieknél). Mint ismeretes, a Portsmouth ugyanis négy Championship csapatot is búcsúztatott (Ipswich 1-0, Plymouth 2-1, Preston 1-0, West Bromwich 1-0), és volt közben egy hasonlóan szerencsés 1-0 a Manchester United ellen is. Utóbbinak még örültünk is (noha ott sem érdemelték meg igazán a továbbjutást), a többi esetben viszont sajnáltuk, hogy pont ez a sótlan, műanyag, unalmas célfutballt játszó csapat jutott tovább, sőt, végül meg is nyerte a kupát.

Azért megér egy bekezdést az, hogy miért kell egy lényegesen jobb erőkből álló csapatnak öt középpályással és egyetlen csatárral felállnia egy Championship-középcsapat ellen, úgy, hogy a meccs nagy részében az egy szál Kanu kivételével minden mezőnyjátékos a saját térfelén álldogált. Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy Dirty Harry a szegény ember Arsenalját építi a Fratton Parkban (Campbell, Diarra, Kanu és Lauren egyszer, feltűnően és indokolatlanul sok afrikai játékos kétszer, plusz egy trükkös kelet-európai irányító harmadszor), viszont a hetvenéves vénasszonnyal ellentétben még azt sem mondhatja el a csapatáról, hogy legalább időnként tetszetősen futballozik. Igaz, ettől függetlenül Dirty Harrytől nem sajnáljuk a kupát, mint ahogy David Jamestől vagy akár a lelkes, kékgalléros portsmouthi szurkolóktól sem, viszont Milan Barostól vagy Utakától már igen.

Ami a Cardiff csapatát illeti, hát örültünk volna, ha ennél többet mutatnak, de sajnos már a gól előtt is nyilvánvaló volt, hogy az amúgy is leginkább bakijáról ismert Enckelman kapussal valami nagyon nem stimmel. Nem volt lövés, amit megfogott volna, egy idő után már figyeltük, hogy tényleg minden egyes labda kijön róla, és annyira elbizonytalanodott, hogy meg se próbálta megfogni a beadásokat. A gól előtt ugyan veszélyesen ment középre a beadás, de az ismétlésből jól látszott, hogy ha Enckelman nem ér hozzá, simán elmegy a kapu előtt, így viszont pont jó lett a Szívbeteg Gibbonnak, aki a második nagy helyzetét már nem hagyta ki.

A Cardiff másik gyenge pontja a kapusán kívül a támadósora volt, sajnos nem volt egyetlen gólveszélyes csatár sem a csapatban. Jimmy Floyd Hasselbaink már súlytalan és veszélytelen, Paul Parry pedig szélsőből lett csatár, aki eleinte veszélyes is volt, de a gól után még jobban visszaálló Portsmouth védelemmel szemben már nem érvényesült a gyorsasága. És bár a balszélső Joe Ledley megmutatta, hogy már most is beférne a PL csapatok többségébe, és a csereként beállt szupertinédzser, Aaron Ramsey is felvillantott valamit a tehetségéből, azért van jó pár csapat a Championshipben, amelynek nem a lepényszájú holland középhátvédje a legveszélyesebb játékosa a kapura, őket inkább elnéztük volna a döntőben. Mindennek ellenére azért szép volt, Bluebirds, David Jones pedig vegyen egy csatárt és egy kapust, aztán jövőre már bármi lehet, így még akár az is, hogy Walesnek képviselője lesz a Premier League-ben.

0 Tovább

Time For Heroes

Úgy teljes a kép, hogy ha már foglalkoztunk a League One-nal, akkor a Football League legalsóbb osztálya is kapjon egy összegzést így év végén. Itt ugyan nincsenek olyan bukott óriások, mint a Leeds vagy a Nottingham Forest, a legnevesebb klub talán a pár éve még a Premier League-ben két szezont is lehúzó Bradford City, aztán a Notts County és persze a Wimbledon utódaként megalakult Milton Keynes Dons.

Az MK Dons igazából a szép új világ emblematikus futballcsapata: a klubot 2004-ben megszerző tulajdonos, Pete Winkelman gyakorlatilag ellopta a csődbe ment Wimbledon ligahelyét, miután a szebb napokat is látott klub elköltözött a Londontól nem messze levő Milton Keynes-i stadionba. Winkelman önhatalmúlag megváltoztatta a csapat nevét és színét, és Milton Keynes-nek lett egy komoly futballcsapata a semmiből.

A „Franchise FC” (a magyar gyakorlatban erre sok példát találunk, Angliában azonban eleddig ismeretlen volt ez a módszer) tavaly már majdnem feljutott, de akkor Martin „Mad Dog” Allen csapata elvérzett a rájátszásban, Allen pedig nyáron elment a Leicesterhez, ahol csak öt meccset ért meg. A helyére érkező játékoslegenda, Paul Ince már tavaly is megmutatta, hogy managerként sem akárki, miután benntartotta a Macclesfield csapatát. A Donsszal sem sokat szarakodott, szeptemberben a táblázat élére állt, és gyakorlatilag ott is maradt végig. Tette mindezt annak ellenére, hogy a nyáron elveszítette legértékesebb játékosát, a csatár Izale McLeod-ot, akit a Charlton vásárolt meg, ahol az első szezonjában nem sok vizet zavart. Ince hozott néhány tapasztalt harcost: Morrissey haverját, Kevin Gallent a Queen’s Park Rangersből, illetve Ince volt csapattársát, a sokszoros skót válogatott középpályást, Colin Cameront, akivel a Wolvesban játszottak együtt. Az MK Dons igazi hőse azonban az ír középpályás, Keith Andrews volt, aki megtáltosodott idén, és váratlanul ontani kezdte a gólokat – rajta kívül egyébként még hárman kerültek be a League Two idei válogatottjába: a védő Danny Swailes és Dean Lewington, illetve a West Brom-nevelés középpályás, Lloyd Dyer. Ugyan mereven elutasítjuk azt a szellemiséget, amit a Milton Keynes Dons képvisel, de nem tagadhatjuk le, hogy Ince szimpatikus csapatot hozott össze, és kíváncsian várjuk, mire lesz elég mindez egy osztállyal feljebb.

A második helyen végzett Peterborough United sem az a patinás, nagy hagyományokkal bíró csapat, melynek életében akkor kezdődött új szakasz, amikor 2006-ban egy fiatal ír ingatlanmágnás, Darragh MacAnthony lett a csapat tulajdonosa, aki sokkal magasabb osztályban képzelte el a Peterborough jövőjét, mint a League Two. A csapathoz tavaly került új manager is, Sir Alex Ferguson fia, Darren személyében, aki első teljes szezonjában teljesítette a tulajdonos elvárását, és az első pár hónap töketlenkedése után tavasszal begyújtotta a rakétákat, és a Donsszal együtt elhúzott a mezőnytől, hogy fordulókkal a befejezés előtt már feljusson a harmadosztályba. A Peterborough elég sokat költött, hogy egy ütőképes, fiatal csapat alakuljon ki, mindezt zömmel alsóbb osztályú tehetségeket igazolva sikerült elérni. Itt játszik a liga gólkirálya, Aaron McLean, aki a Grays Athletictől érkezett, és idén 29 gólt szerzett, de nagy fogásnak bizonyult az angol U21 válogatott kapus, Joe Lewis szerződtetése a Norwichtól (400 ezer fontért!), illetve a Stevenage tehetséges balszélsője, George Boyd is, míg a saját nevelésűek közül említést érdemel még a balhátvéd Jamie Day, akit PL csapatokkal is hírbe hoztak már több ízben. Így aztán hiába a pénzes nagybácsi, meg a parvenüség, a Peterborough-t sem tudjuk utálni, sőt, szurkolunk a Posh-nak, hogy jövőre ne valljon szégyent.

A harmadik helyezett Hereford United története sokkal szebb a másik két egyenesági feljutónál (a League Two-ból ugyanis négyen jutnak már fel). A Bikák a hetvenes években ugyan egy szép évet még a másodosztályban is eltöltöttek, de azóta nagyrészt a negyedik vonalban küzdöttek, sőt, pár évet szégyenszemre még a Conference-ben is el kellett tölteniük. Hogy a reménytelenségből is volt kiút, azt egyesegyedül egy embernek köszönhetik: Graham Turnernek. Turner korábban az Aston Villa és a Wolves managere is volt, de igazi legenda a Herefordnál lett. 1995 óta edzősködik itt, és ezzel Sir Alex után ő a második legrégebben hivatalban levő manager a ligában. Többször lemondott már a kilátástalan anyagi helyzet miatt, de mindannyiszor meggyőzték, hogy folytassa. Turner 1998-ban többségi tulajdonos lett, azóta ő az elnök és manager egyszemélyben, és fillérekből, ingyen megszerzett játékosokból épített egy stílusosan futballozó csapatot, mely 2006-ban jutott fel a Conference-ből, és két év után újabb egy osztállyal léphet feljebb. A csapatot segítették Turner nagyszerű kölcsönigazolásai is: a házi gólkirály Theo Robinson a Watford játékosa, akárcsak a francia Toumani Diagouraga, míg az ugyancsak fontos gólokat szerző Gary Hooper a Southend tehetsége. A Hereford és Turner mesébe illő sztorija remélhetőleg folytatódik jövőre is.

A playoffban vetélkedő kvartettből igazából nekünk mindegy, ki jut fel, mindegyikük mellett szól valami: a Stockport mellett a 103 év folyamatos ligatagság, a Rochdale mellett a két fiatal csatár, Adam Le Fondre és Chris Dagnall, a Darlington mellett a liga legnagyobb befogadóképességű stadionja, míg a Wycombe mellett a manager, a Borussia Dortmunddal BL-t is nyert skót középpályás, Paul Lambert személye.

Említést érdemel még a liga szegénylegénye, a szebb napokat is látott Rotherham, melytől idény közben 10 pontot is levontak, illetve a Lincoln City managere, Peter Jackson, akit gégerákkal kezeltek a bajnokság utolsó heteiben, de addigra már biztonságba kormányozta a Lincoln hajóját. Kiesett a tönk szélére került Mansfield és a nagy múltú walesi Wrexham, helyükre az Aldershot érkezett, míg a másik helyért Nick Hornby második kedvenc csapata, a Cambridge United játszik majd az Exeter City csapatával.

A 2007-2008-as bajnokság végeredménye:

1. MK Dons
2. Peterborough
3. Hereford
4. Stockport
5. Rochdale
6. Darlington
7. Wycombe
8. Chesterfield
9. Rotherham
10. Bradford
11. Morecambe
12. Barnet
13. Bury
14. Brentford
15. Lincoln
16. Grimsby
17. Accrington
18. Shrewsbury
19. Macclesfield
20. Dag & Red
21. Notts Co
22. Chester
23. Mansfield
24. Wrexham

0 Tovább

ESPNsoccernet England

0 Tovább

Such A Little Thing Makes Such A Big Difference

Szóval akkor a sorrend: 1. WBA, 2. Stoke City, 3. Hull City, 4. Bristol City, 5. Crystal Palace, 6. Watford. A különbség a Championship 46. fordulója előtti táblázathoz képest szinte fel sem tűnik. A tabella eleje vasárnap kora délután annyiban különbözött csak az imént felsorolt végeredménytől, hogy az ötödik és a hatodik helyezett Crystal Palace és Watford helyet cseréltek. Na de a brit sajtó által már jó előre "Climax Day"-ként beharangozott és kivételesen vasárnap megrendezett utolsó forduló két órája a látszat ellenére bővelkedett izgalomban, talán még az egy nappal korábban lezárult League One thrillerjét is messze lepipálva. Az események nagyjából a Rúgd és fuss! előrejelzéseinek megfelelően alakultak, kivéve egy apró, ám annál fájdalmasabb részletet.

Abban ugye mindenki jó előre biztos lehetett, hogy a West Brom egyeneságon feljut a Premiershipbe, a magyar sportcsatorna meccset közvetítő kommentátorát kivéve, aki látva a hétfő esti WBA-Southampton meccset követően a Hawthorns gyepére özönlő fékevesztetten ünneplő tömeget, kicsit tamáskodva megjegyezte, hogy azért kelleni fog majd az a londoni egy pont a West Bromwichnak a QPR ellen. Na persze. Abban az esetben, ha a Hull 13-0-ra nyerne a Portman Roadon az Ipswich vendégeként. A Stoke-nak ahhoz, hogy a West Bromot már vasárnap háromnegyed négy (GMT) magasságában kövesse az első osztályba viszont akár már egy lagymatag döntetlen is elég lett volna a kieséstől menekülő Leicester ellen, ráadásul otthon. Ami a rájátszást érő helyeken való osztozkodást illeti, a már tutira play-off szereplő Hull City (vagy éppen a Stoke City?) és Bristol mellett sem a Watford, sem a Crystal Palace nem mehetett biztosra a Blackpool és a Burnley ellen, ugyanis a Wolves, Ipswich és Sheff Utd alkotta hármas ott lihegett a nyakukban, lesve vajon megbotlanak-e. Na de ahhoz, hogy beelőzzenek, persze nekik is nyerniük kellett.

De nem csak a feljutásért és a play-off helyekért, hanem a kiesés elkerüléséért is nagy csata volt várható, hiszen patinás, korábban az első osztályban hosszú éveket eltöltő alakulatokat csapott meg hirtelen a kiesés szele. Az utolsó forduló eredményei úgy is alakulhattak, hogy a Coventry, a Sheffield Wednesday, a Leicester és a Southampton közül bármelyik klub csatlakozhatott a már kiesett Scunthorpe-hoz és Colchesterhez.

Még szinte alig tudtuk kényelembe helyezni magunkat a gép előtt, a Blackpool máris vezetést szerzett a Watford ellen, méghozzá Ben Burgess révén, aki nem kis meglepetésünkre a FourFourTwo legutóbbi számában rövid írást tett közzé a lelátói bekiabálásokról, ugyanis a csatár az edzések mellett a Staffordshire University újságírószakos kurzusait is látogatja. A többi pályán sem tétlenkedtek sokáig a csapatok: a Selhurst Parkban például tíz perc alatt már 2-0-ra vezetett a Palace a 10 főre fogyatkozott Burnley ellen, míg délebbre a Bristol tette még biztosabbá a helyét a rájátszásban Lee Trundle révén, aki talán még tavaly augusztusban zörgette meg a hálót utoljára. Viszont egy nagy meglepetés is volt készülőben, mivel a Sheffield United megszerezte a vezetést Southamptonban, így a Pengék a hatodik helyre ugrottak kilökve a Watfordot a rájátszásból, a Szenteket pedig a kiesés szélére sodorva.

Nem születtek gólok viszont ott, ahol azokra égető szükség lett volna: a szünetben 0-0-ra állt a QPR-WBA, az Ipswich-Hull, a Stoke-Leicester és a Wolves-Plymouth meccs is. Gyanítható volt azonban, hogy a West Brom előbb-utóbb bedarálja (a sérült Buzsákyt nélkülöző és időközben emberhátrányba kerülő) londoniakat, mivel a QPR volt talán az egyedüli csapat a 24-es mezőnyből, amelyik több forduló óta már a feljutásban sem volt érdekelt és a kieséstől sem kellett félnie. Így is történt: a koreai Kim Gera beadását bólintotta a szinte üres kapuba, majd Chris Brunt bombázott be egy szabadot. Stoke-ban maradt a döntetlen pedig a Leicester kapufát ért el és egy állítólagos büntetőt sem ítélt meg nekik a bíró, míg a finn-koszovói albán Shefki Kuqi (a liga talán leghaszontalanabb játékosa, aki legfeljebb önveszélyes gólöröméről híres) helyére beálló Alan Lee vezetéshez jutatta a Traktoros Fiúkat a Hull ellen, megpecsételve ezzel a Tigrisek automata feljutásról szövögetett álmait. Időközben a Crystal Palace ötre, míg a Bristol háromra növelte az előnyét.

Egy nagyon rövid pillanatra minden klappolni látszott, hiszen a Watford csatárát, Darius Hendersont második sárga miatt kiállították, de még a levegőbe bokszolni sem volt időnk, mire Tommy Smith egy percen belül egyenlített. Addigra egyébként már a Sheffield Utd sem állt nyerésre, mivel Stern John révén a Southampton megfordította a meccset. Ekkor kezdett nagyon érdekessé válni a Wolves-Plymouth összecsapás, ahol már előre tudni lehetett, hogy a Zarándokok csapatkapitányi szalagját viselő Tímár Krisztián súlyos fejsérülése miatt valószínűleg 10 perces ráadás fog következni. A blog egyik, a Hetvenéves Vénasszony iránti rajongó szerelméről ismert szerzőjének meggyőződése szerint az utóbbi 30 évben talán az egyedüli Kiprichen kívül semelyik magyar futballista nem vitte ilyen sokra, mint a Beast (!!) becenévre hallgató kőkemény védő, akinek neve megbízható források szerint többek között a Rúgd és fuss! egy korábbi posztja miatt került Várhidi kapitány noteszébe. A Wolvesnak (Sylvan Ebanks-Blake ide, Sylvan Ebanks-Blake oda) gyatra gólkülönbsége miatt hármat kellett volna bepréselnie, de Seji Olofinjana révén csak egyet sikerült. Bejött az, amitől mindannyian féltünk: a legtehetségesebb fiatal brit játékosokat a soraikban tudó Farkasok képtelenek voltak bejutni a rájátszásba, ami úgy látszik nehezebb feladatnak bizonyult, mint azt megnyerni talán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel a pályákon az eredmények nem változtak, az első hat sorrendjén és így a play-off elődöntők párosításán (Crystal Palace-Bristol City és Hull City-Watford) kívül az is eldőlt, hogy a Leicester City jövőre története során először a harmadosztályban folytatja majd, ami nem lesz egyszerű (gondoljunk csak a Forest többéves kálváriájára), persze talán nem kellett volna Milan Mandaricot a klub közelébe engedni és három különböző menedzser kinevezése egy szezon alatt is túlzónak tűnik. Ian Hollowayt sajnáljuk, de a végefelé úgy tűnt, hogy a népszerű Ollie sem nagyon tudja mit csinál, például Matty Fryattet érthetetlen módon megint csak az utolsó tíz percre küldte be. A Rókák mellett búcsúzik ugye a Scunthorpe (Hajrá Vas!) és a Colchester (akik búcsúzóul egymás ellen egyébként nyomtak egy klassz 3-3-at), helyükre pedig a Swansea, a Forest és remélhetőleg a Leeds jön. Egyszóval jövőre is lesz kinek szurkolni!

0 Tovább

Good Weekend

Hát őrületes izgalmakkal, de véget ért a League One 46 fordulós küzdelemsorozata idén, és már csak a rájátszás van hátra. Bár az már eldőlt korábban, hogy a Swansea menthetetlenül megnyeri idén a bajnokságot, mint ahogy az is, hogy a Leeds United nem kapja vissza a levont 15 pontját, ezzel maradt számukra a rájátszás. Ha visszakapta volna, akkor lényegesen kevesebb a kérdőjel az utolsó fordulóra, hiszen ebben az esetben a yorkshire-i klub kéz a kézben jutott volna fel a walesiekkel, ami tükrözné is az erőviszonyokat, ám nem így történt, és így valódi thrillernek bizonyult az utolsó játéknap.



Ugyebár néhány hete mi leírtuk a Nottingham Forestet, mint az egyenes feljutásra esélyes csapatot, ám az azóta eltelt fordulók ránk cáfoltak – de ettől még örül a Rúgd és fuss! teljes alkotógárdája. A már-már páholyban levő Carlisle ugyanis megtette azt a szívességet, hogy egymás után háromszor is kikapott, így az utolsó fordulóra az erőn felül teljesítő Doncaster és az egy ponttal mögötte álló Forest is beelőzte a Carlisle-t, amelynek így már nem a saját kezében volt a sorsa.

Egyszerű volt a képlet: ha a Doncaster nyer a Cheltenham otthonában, akkor feljut. Ha nem, akkor a Forest léphet előre győzelem esetén, és a vele azonos pontszámú, de jóval gyengébb gólkülönbségű Carlisle-nak csak az első kettő bukása esetén lett volna esélye. A tábla alsó fele is érdekes volt: a Luton és a Port Vale már kiesett, de a csodával határos módon menekülő Bournemouth-nak megvolt az esélye a bennmaradásra, ehhez vagy a Crewe, vagy a már említett Cheltenham gárdáját kellett volna megelőznie, míg a náluk egy ponttal kevesebbet gyűjtő Gillingham már csak óriási szerencsével maradhatott bent.

Az várható volt, hogy a Doncasterre pokoli nehéz feladat vár az életéért küzdő Cheltenham ellen, míg a Forest a már biztonságban levő Yeovilt fogadta – igen, azt a csapatot, amely tavaly egy ötössel szégyenítette meg a Nottinghamet saját szurkolói előtt a playoffban. A Carlisle-nak a szintén menekülő Bournemouth jutott, a Gillingham Leedsben próbált csodát tenni, míg a Crewe a playoffról lemaradó Oldham ellen bizonyíthatott. Nem tette, az Oldham hamar elhúzott, és végül egy négyest osztott ki az Alexnek, amely innentől kezdve csak a többi eredményben bízhatott.

A Cheltenham is hamar megszerezte a vezetést, és onnantól irtózatos küzdelem indult meg a pályán. A Donny – köszönhetően főként a Stock, Wellens kettősnek a középpályán – a kapujukhoz szögezte a házigazdákat, de csak helyzetekig jutott. Eközben a Forest gyorsan kétgólos előnyre tett szert a Yeovil ellen, és amikor a vendégek szépítettek, Lewis McGugan egy szép szabadrúgásgóllal újra visszaállította rendet. A Carlisle meccsén nem esett gól, viszont a Gillingham egy-nullra vezetni tudott az Elland Roadon. A szünetben tehát a Forest volt a direkt feljutó, a Gillingham imádkozhatott, hogy a Doncaster fordítson, és a Bournemouth ne szerezzen gólt.

A második félidőben aztán egy darabig csend volt, csak a Carlisle szerezte meg a vezetést, hogy aztán a Cherries tíz percre rá kiegyenlítsen, míg a Leeds Bradley Johnson szép kapásgóljával egalizált. Aztán negyedórával a vége előtt felpörögtek az események: Paul Green berúgta a Doncaster sokadik helyzetét, és nem sokkal később a Yeovil is talált még egy gólt, így a Forest szurkolói kezdhették rágni a körmüket. A nottinghami játékosok is elkezdtek pánikolni, félő volt, hogy a nyomás nélkül játszó Yeovil talál még egy gólt, miközben a Doncaster minden erejével a győzelmet hajszolta a Cheltenham ellen. Hiába lőttek azonban kapufát, gólt a Cheltenham csatára, Paul Connor szerzett egy ritka ellenakció végén, és mivel az eredmény már egyik pályán sem változott az automatára hajtó csapatok meccsein, a Forest két év után visszakerült a Championshipbe!

A Leeds a végén még sót dörzsölt a Gillingham sebeibe, és Trésor Kandol révén a győzelmet is megszerezte. És mivel az ötödik Southend sovány döntetlent játszott a kieső Port Vale-lel, mindez azt jelentette, hogy Gary McAllister legényei beelőztek, és ők játszhatnak majd a tavaszt csúnyán elszúró Carlisle-lal, míg a csalódott Doncasternek a Southend jut majd. A hősies Cheltenham mellett a leszereplő Crewe is megúszta a kiesést, szegény Bournemouth pedig az elmúlt hetek erőfeszítései dacára mégis búcsúzni kénytelen.

Néhány szó még a harmadosztály idei idényéről: azt senki sem vitatta, hogy idén a Swansea teljes mértékben rászolgált a feljutásra. A spanyol Roberto Martinez – korábban a klub játékosa is volt – rögtön első managerként töltött évében sikerre vitte csapatát, és a spanyol és holland futballistákkal megerősödött Swansea októbertől kezdve végig ott volt az élbolyban, szinte végig kiemelkedve a mezőnyből. Hogy a Championshipben ez mire lesz elég, az odébb van, mindenesetre a csapat trinidadi gólgyárosa, Jason Scotland (aki tényleg skót csapattól, a St. Johnstone-tól érkezett múlt nyáron) igazi egyéniség lehet egy osztállyal feljebb is.

A Nottingham nagyon úgy tűnt, hogy idén is képes elcseszni a feljutást, és a többiek bénázása is kellett ahhoz, hogy végül ne így legyen. Colin Calderwood nagyon fiatal és tehetséges keretet hozott össze, melyben van perspektíva, mi inkább magát a managert érezzük gyenge láncszemnek, de remélhetőleg tanult az elmúlt két év hullámvasútjából, és egy-két tapasztalt harcos leigazolásával jövőre nem a kiesés ellen fog majd küzdeni a Forest.

Le a kalappal a Doncaster előtt: lesz ami lesz a playoffban, számunkra Martinez mellett Sean O’Driscoll az év managere. Korlátozott anyagi erőforrások mellett egy stílusosan focizó, egységes csapatot rakott össze a Bournemouth-tól érkező ír edző, és tényleg kevésen múlott a feljutás. A drámai bukás viszont nem hinnénk, hogy jó hangulatba hozza a fiúkat a playoffra, mi inkább az unalmas pontgyűjtő Southendet tartjuk esélyesnek a győzelemre. Steve Tilson együtt tartotta a tavaly még a Championshipben vitézkedő csapat magját, és még a gólgyáros Freddy Eastwoodot is sikeresen pótolta a Spurs nevelés Lee Barnard révén. Nincs is komolyabb bajunk a Rákászokkal, de azért lehetőleg ne ők jussanak fel, na.

A másik párosításban szinte minden a Leeds mellett szól. A pillanatnyi forma, az elmúlt hetek eredményei, a pályán elért eredmények (ne feledjük, pontlevonás nélkül a Leeds jó tíz pontot verne a Carlisle-ra), a játékoskeret – ezek mind a Fehérek sikerét ígérik, de azért ne írjuk le a Carlisle csapatát sem. A cumbriai klub az év elején azzal keltett feltűnést, hogy rögtön az első forduló után (!) kirúgta a managert, Neil McDonaldot – aki most éppen a Leeds edzői teamjében dolgozik McAllister mellett. Utódja, a szigorú arcú John Ward a Cheltenham csapatát hagyta ott a komolyabb ambíciókat dédelgető Carlisle kedvéért, és egészen április elejéig úgy is tűnt, felviszi a legészakibb angol város csapatát a másodosztályba, de aztán jött a bolondos hónap katasztrofális eredménysora. Nem jött jókor a rekordigazolás, a Blackburnből érkező csatár, Joe Garner kiesése sem – a mindössze húszéves támadó 14 gólt szerzett az idényben, mielőtt megsérült volna február végén. Az a sejtésünk, hogy akármi is lesz a klubjával, őt rövidesen magasan osztályban láthatjuk majd.

Említést érdemel a hoppon maradottak közül még az Oldham: John Sheridan csapata jó focit játszott, elsőként verte meg a Leedset az Elland Roadon, és kiverte az FA kupából az Evertont. Az újságokba leginkább viszont annak kapcsán került be, hogy itt játszik az a Lee Hughes, aki hároméves börtönbüntetése utána az Oldhamnél térhetett vissza a profi futballba, és a bizalmat nyolc góllal hálálta meg. Az év meglepetéscsapata lehetett volna a Brighton, ha kicsit hamarabb ébred, így a Ray Wilkins öccse, Dean által vezetett klub éppen csak, de lemaradt a rájátszásról. Hosszú hónapokig úgy nézett ki, hogy a londoni kiscsapat, a Leyton Orient lesz a bajnokság hőse, ám a Martin Ling vezette csapat parádés szezonkezdet után télen kipukkadt, és a helyére került. Örülünk, hogy bennmaradt a brit futball egyik utánpótlás-nevelő fellegvára, a Crewe Alexandra (egyebek között Dean Ashton és Danny Murphy is a klub akadémiájának növendéke), viszont vérzik a szívünk a Bournemouthért. A csődközeli helyzetben is csaknem csodát tevő Cseresznyéket visszavárjuk jövőre, de vélhetően ezt a harcot már a 18 éves walesi tinicsatár, a Premier League klubok által figyelt Sam Vokes nélkül kell megvívniuk. A szintén pontlevonással sújtott Luton Town története még szomorúbb, főleg, ha azt nézzük, hogy két éve ilyenkor még egy sokra hivatott kerettel és managerrel csatázott a Championshipben. Azóta viszont se játékosok, se Mike Newell, se Championship. Kár.

0 Tovább

Premier League

0 Tovább

The Football League

0 Tovább

Rúgd és fuss!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek