Amikor ezt a blogot elkezdtük írni, az angol válogatott éppen lemaradt az aktuális kontinenstornáról, ráadásul még szövetségi kapitánya sem volt. A dolgok tehát nem néztek ki valami túl jól, és ezen az újonnan kinevezett külföldi kapitány sem segített, akinek a személyét enyhén szólva nem fogadtunk kitörő lelkesedéssel. A folytatás is igazolni látszott bennünket, hiszen nem történt semmilyen érdemleges változás sem a csapat összetételében, sem játékfelfogásában, már ha egyáltalán lehetett valami olyasmiről beszélni. Ellenben nagy versengés folyt a csapatkapitányi karszalagért, ami fontosabbnak látszott még az alkalmazott taktikánál is. Ekkor nagyon úgy tűnt, hogy ugyanaz a koncepciótlan, középszerű, kiszámítható játék lesz továbbra is jellemző az angol válogatottra, amelyet az előző években a korábbi két szövetségi kapitány alatt tapasztalt az ember. És bizony mekkorát tévedtünk!

 

Az angolok nélkül megrendezett Európa-bajnokság után lejátszott VB-selejtezők azonban ránk cáfoltak, ugyanis Fabio Capello több olyan változtatást hajtott végre, ami egy csapásra megváltoztatta a korábban végtelenül öntelt, de egyben nyomasztóan töketlen csapat játékát. Az igazi fordulópontot természetesen a zágrábi mérkőzés jelentette, ahol Capello két meglepőt is húzott: egyrészt reaktiválta a mindenki által többször leírt Emile Heskey-t, másrészt volt mersze az érinthetetlen David Beckham helyett egy kisfiút, Theo Walcottot a kezdőbe tenni. Mindkét húzása tökéletesnek bizonyult, ugyanis Anglia rég nem látott látványos játékkal verte tönkre a horvát válogatottat. Ekkor derült ki, hogy Capello teljesen tisztában van azzal, mit kell tennie ahhoz, hogy az egyébként egyénileg remek játékosokból álló angol válogatottból igazán ütőképes csapatot hozzon létre, ami ugye az elődeinek egy-két meccs kivételével nem nagyon sikerült.

Először is rájött arra, hogy Rooney számára meg kell találnia a tökéletes szerepet, ahol a lehető leginkább tudja hozni magát. Tévesen Capello is sokáig egy szem előretolt csatárként játszatta, vagy párban egy hozzá nagyon hasonló kaliberű támadóval (Defoe, Owen), de időközben rájött arra, hogy Rooney csak szenved ebben a szerepkörben. Rooney ugyanis nem arra való, hogy háttal a kapunak az előreívelt labdákat megtartsa, hanem éppen az, hogy a valaki más (ez lett Heskey) által megtartott, kiverekedett és továbbpasszolt labdával lendületből megiramodjon a kapu felé. A döntés helyességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Wayne Rooney már kilenc gólnál tart a sorozatban.

Capello sikeresen birkózott meg azzal a szinte lehetetlennek tűnő feladattal is, hogy az angol futball két legjobb középpályását egyszerre tudja pályára küldeni, hogy azok ne ütközzenek folyton egymásnak, és ne kárhoztassa az egyiket kizárólag védekezőfeladatok ellátására. Tökéletesen működik a gépezet: hol az egyik, hol a másik megy előre, de valaki mindig visszazár a helyükre, aki Lampard esetében Barry, míg Gerrard helyére Rooney szokott visszajönni, vagy Ashley Cole tolódik feljebb. A legutolsó meccsen mindketten két gólt szereztek, ez ugye önmagáért beszél.

Eközben igazán nehéz döntéseket is meg tudott hozni, mint például amikor szép csendben kitette David Beckhamet a kezdőből, és mindezt úgy, hogy amikor a pályára küldi az utolsó öt-tíz percre, Beckham őszinte mosollyal áll az oldalvonal mellett, miközben Capello a hátát paskolja. Vagy például legutóbb, amikor nem engedett a közvélemény nyomásának, és nem tette be az egyébként élete formájában lévő Jermaine Defoe-t a horvátok elleni kezdőcsapatba, hanem kitartott erőcsatára, Emile Heskey mellett.

Egy nappal azután, hogy Anglia kijutott a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra, a brit sajtó természetesen már arról beszélt, hogy Anglia a világbajnoki cím esélyese. Mi maradjunk viszont egyelőre annyiban, hogy úgy néz ki, Angliának van egy csapata, amely természetesen még korántsem tökéletes, de legalább rendelkezésre áll még kilenc hónap a vébéig, hogy Capello rendbetegyen ezt-azt. Például addig Robert Greenben tudatosítani kellene, hogy ő az elsőszámú kapus, Glen Johnsonnak meg kellene tanulnia védekezni, a hosszantartó sérüléséből visszatérő Joe Cole-nak helyet kell valahogy csinálni a csapatban, valamint kitalálni valamit arra az esetre, ha netán Emile Heskey megsérülne.