Ennyi idő után reméljük minden olvasónk számára világossá vált, hogy itt a blogon enyhén szólva nem rajongunk az angol futballt elárasztó hisztiző primadonnákért, vagy a  mihaszna import piperkőcökért, viszont az igazi régivágású futballistákat mindennél jobban kedveljük, mégha tőlük aztán nem igazán lehet számítani olyan kunsztokra, hogy például az ellenfél csapatának összes játékosát kicselezve szereznek gólt, de az ilyesmit igazából meg is hagyjuk inkább a latin futball szerelmeseinek. Bizony az ilyesfajta futballista kihalófélben van, csakúgy mint az igazi becsúszó szerelés, ráadásul a közvélemény leginkább lenézi őket, sőt gyakran mindenféle gúnyos megjegyzések céltáblái. Nehéz elhinni, de nem mi vagyunk az egyedüliek, akik ezt mégsem így gondoljuk, hiszen Fabio Capello a minap behívta a válogatott keretbe az utolsó igazi angol futballistát, a Premier League leggyűlöltebb alakját és messze legalulértékeltebb játékosát, Kevin Daviest!

Kevés dologban ért egyet Sir Alex Ferguson és Arsene Wenger, abban viszont abszolút azonos véleményen vannak, hogy az angol futball legdurvább szereplője az amúgy is túlságosan fizikális játékstílusáról hírhedt Bolton Wanderers középcsatára. Pedig Davies nem csinál mást, mint a klasszikus erőcsatárok csináltak az angol futballban nagyjából a kilencvenes évek közepéig: fizikai erejüket maximálisan kihasználva szerezték meg, tartották meg és játszották tovább a labdákat, mindeközben persze a testi épségüket sem kímélték, ha kellett a fejüket olyan helyre is odadugták, ahol előre meg lehetett mondani, hogy nagy valószínűséggel fájni fog.

Csak hát ugye azóta bizony megváltoztak az idők, és Davies legnagyobb sajnálatára már nem nagyon szokás a meccsek után a középhátvéddel egy-két sör mellett felidézni a meccs legkeményebb összecsapásait, mint ahogy az egykor teljesen természetes volt. Manapság a játékosok Davies szerint sokkal inkább vinnyogó jajveszékeléssel fetrengenek a földön fél szemmel a játékvezetőt lesve, ami ugye elég dühítő és "szánalmas, hiszen végül is egy férfias játékról lenne valójában szó" fakadt ki Davies egy pár évvel ezelőtti Arsenal elleni összecsapást követően. Sokan tartják durvának Davies játékát, pedig a statisztikák nem egészen ezt bizonyítják: az elmúlt öt év alatt Davies ellen fújtak legtöbbször a bírók, de ellene követték el a legtöbb szabálytalanságot is, sőt gyakorlatilag nincs olyan csont a testében, amelyiket ne törte volna el pályafutása során. Mind közül talán a leghíresebb eset az volt, amikor az egyik ujja úgy tört el, hogy majdnem leesett a kezéről, ám Davies mégsem kért cserét, sőt a meccset eldöntő gólt is ő szerezte, de végigjátszott már meccseket törött arccsonttal vagy akár lábfejjel is.

Ez a kemény fickó azonban a kezdetekben sokkal inkább volt puhánynak mondható: volt ugyanis a pályafutásának olyan szakasza, amikor kifejezetten kövér volt, sőt Sir Alex máig szeret azzal tréfálkozni, hogy Daviesnek férficsöcsei vannak. A Sheffield United-nevelés Davies mielőtt 2003-ban a Boltonhoz szerződött volna, megfordult a Chesterfieldnél, a Southamptonnál (ott viszont kétszer is), valamint a Blackburnnél, de sehol sem tudta igazán azt a formát futni, mint Big Sam legendásan bunkó Boltonjában, ahol azóta már a csapatkapitányi karszalagot is ő viseli.

Bár néhányszor szerepelt Anglia U21-es csapatában, a felnőtt válogatottnál a bő keretnél tovább sosem jutott, mivel az általa képviselt játékstílus nem volt valami népszerű az elmúlt tíz évben, ha pedig az aktuális szövetségi kapitánynak éppen erőcsatárra volt szüksége, akkor már sokkal inkább Emile Ivanhoe Heskey jött számításba. Így Davies már lemondott arról, hogy valaha is magára öltheti a háromoroszlánost mezt, és az erre vonatkozó kérdéseket is inkább azzal a tréfával ütötte el, hogy belőle már sosem lesz válogatott futballista, hacsak nem a jamaikai féltestvérének köszönhetően, pedig még idén nyáron a skót szövetség képviselői is érdeklődtek nála arról, hogy rendelkezik-e esetleg skót felmenőkkel, de Killer Kev gyorsan lehűtötte a kedélyeket, mondván, "ami engem illet, én angolnak tartom magam, úgyhogy maradjunk is ennyiben".

Ehhez képest most valószínűleg sokan csodálkoznak azon, hogy vajon mit is keres valójában a friss angol keretben a 33 éves Kevin Davies? Mi szüksége lehet az angol válogatottnak egy olyan csatárra, aki minden ötödik meccsen talál csak be a hálóba? Ezeknek a kétkedőknek üzenjük innen, hogy ha már a statisztikánál tartunk, Davies a tavalyi szezonban 81 gólhelyzet kialakításában vette ki a részét, aminél jobb mutatóval egyetlen Premier League-ben szaladgáló csatár sem büszkélkedhet, és lehet, hogy a sok sérült miatt hiányos angol támadósorban mi is inkább a fiatal (de egyébként nagy suttyó hírében álló) Andy Carrollnak szavaztunk volna bizalmat, azt azonban el kell ismernünk, hogy ez bizony egy igazán menő húzás volt Fabio Capello részéről!