Kasztrendszer lett a Premier League-ből. A bajnoki címért maximum 3 csapat lesz versenyben, a 4 BL-helyre 5-nek van reális esélye. Előre meg lehet mondani, hogy melyik 3 között dől el a 6-8. hely, hogy melyek azok a csapatok, amik nem fognak kiesni, de európai indulást érő helyhez közel se juthatnak. A kiesési harcban lesznek még a legtöbben: a múlt szezont túlélt 2 feljutó és a mostani 3 mellett legalább 3 klasszikusnak számító PL-csapat lehet veszélyben. Attól még izgalmas lesz, és a tét nem egyszerűen az, hogy ki lesz a bajnok. A tét a PL jövője.

Korántsem tartozom blogunk meghatározó, fundamentalista platformjához, de ami ebben az átigazolási időszakban megy, az már nekem is nagyon sok. Nem is egyszerűen a Manchester Citybe lapátolt rengeteg pénz, hanem az, hogy tényleg kezd mindenkinek elmenni az esze. Hajtják az ostoba nyilatkozatláncokat, a sehova nem vezető átigazolási pletykákat, hülyeségeket beszélnek és várják a következő balekot, aki a máshol megkeresett (vagy ellopott, vagy kölcsönvett) dellát beleönti egy-egy csapatba. A legirritálóbbak a két szezonon át húzódó átigazolási nyavalygások: lásd C. Ronaldo és Adebayor, akik a múlt bajnokságot gyakorlatilag ellazsálták (mindegy, hogy szándékosan vagy csak azért mert rossz volt a kedvük), de Gareth Barry sem volt már ugyanaz az oszlopa a Villának, miután eljátszotta a hisztit a Liverpoollal.

TOVÁBBI SZENTSÉGELÉS RÖVIDEN, MAJD CSAPATONKÉNTI ELŐREJELZÉS HOSSZAN! OLVASD EL TE IS, JÓ LESZ!

Amúgy a PL épp nem úszik a pénzben, van csapat, mely deklaráltan a tönk szélén áll, s akik nagy pénzeket kaszáltak az eladásokon, azok is a cégmérleg javítására költenek, nem új balszellőre. A 2009/2010-es évad tétje mégis leginkább ez: Végképp valami szürreális, a való világ logikájától elrugaszkodott Borsfölde lesz az angol futballból (ahol radásul a szerződéseket sem veszi komolyan senki: mint a magyar bajnokság, csak nagyon nagyban), vagy történik valami olyasmi, amitől fejükhöz kapnak a világ mindenféle bégumai és belátják, futballt nem lehet csak pénzért kapni. De az is lehet, hogy lehet.

Szóval a bajnokság nagy sztorija mindenképpen a MCity szereplése: ha beleállnak a földbe, mint mondjuk a Real Madrid Querioz és Luxemburgo alatt (amit tényleg jó volt nézni annak idején hétről hétre, nem is igazán kárörömből, hanem hogy tessék, a hübrisz, az emberi hiúság és nagyarcúság tényleg önmaga büntetése), talán racionálisabb világ köszönt be egy év múlva. Ha BL-helyen végeznek, az őrület spirálja még gyorsabban forog majd tovább.

Ennyit az apokaliptikus jövőképről, most lássuk a Rúgd és fuss! jóslatát a 2009/2010-es PL-szezonra, az általunk várt helyezések fordított csapatsorrendjében:

20. BIRMINGHAM CITY
Brumiék az automata feljutás ellenére sem voltak igazán meggyőzőek a Championshipben, s a csapat komolyan nem erősödött meg a nyáron. Józan edzőjük, Alex McLeish maga sem gondolhatja komolyan, hogy 31 éves, a Rangerstől botrányoktól tépve távozó honfitársa, Barry Ferguson, vagy a nála is idősebb (és blogunk által, lásd a fejlécet, megkülönböztetett rokonszenvvel kísért) Lee Bowyer benn tudja tartani őket.
Érdemes volt megvenniük: Ha meg nem is, de legalább kölcsönvették a ManCitytől az angol válogatott kapus Joe Hartot, aki mindössze 22 éves és blogunk töretlenül bízik benne.
Megbánják, hogy elengedték: Az ír válogatott jobbhátvéd, Stephen Kelly a 2007/2008-as PL egyetlen mezőnyjátékosa volt, aki minden percet végigjátszott. Az idei tavaszt kölcsönadva (Stoke), de főleg sérülten töltötte, most viszont Roy Hodgson szép csendben lenyúlta.

19. STOKE CITY
Már az óvodások is tudják, hogy figyelni kell a bedobásoknál. Ennyi.
Érdemes volt megvenniük: Dean Whitehead. A Sunderlandtől érkezett középpályás a klub egyetlen érdemi igazolása eddig, úgyhogy biztos érdemes volt megvenni.
Megbánják, hogy elengedték: Whitehead a Hullba távozó nigériai, Seyi Olofinjana helyére jött. Meglátjuk, ki csinált jobb boltot.

18. PORTSMOUTH FC
A Pompey afféle játékos-Tescóként üzemelt a nyáron, aki kellett valakinek, az vihette. A klubnak május vége óta új, arab emirátusos tulajdonosa van, de amint David James kapus szomorú blogposztjából kiderül, ettől még nem kezdett pénzesős esni. Ami önmagában nem baj, az viszont igen, ha a világ legerősebb bajnokságában 19 ember az első csapat kerete és nem lehet tudni, hogy ki az edző.
Érdemes volt megvenniük: Az ír Steve Finnan egykor ún. alapember volt a Fulhamben és a Liverpoolban. Az Espanyolból jött vissza - szabadon igazolhatóként, másra itt nem tellik. 33 éves, de a remény hal meg utoljára.
Megbánják, hogy elengedték: Glen Johnson élete legjobb formájában játszott tavasszal.

17. BURNLEY FC
A helyezést a szívünk súgja. Owen "George Clooney" Coyle csapata szakmai és emberi okokból is megérdemel minden pozitív érzelmet, s tavaly a ligakupában azt is bemutatták, hogy PL-klubokkal is pariban tudnak lenni. Rém alacsony a költségvetésük (és büszkék rá), minek következtében általában őket tippelik a jósok az utolsó helyre. A bajnokságot egy hatpontos meccs elvesztésével kezdték - mi mégis hiszünk az újabb csodában.
Érdemes volt megvenniük: Bár a Burnley - főleg otthon - szarta a gólokat a múlt szezonban, igazán termékeny csatáruk nem volt. Coyle ezért költött az ő szintjén elképesztő 3 millió fontot a Hibernian 26 éves játékosára, Stephen Fletcherre. Halvány az esély arra, hogy a 156 Hibs-meccsén 43 gólt szerző skót válogatott beválik a PL-ben, de a remény stb.
Megbánják, hogy elengedték: Még mindig nem tudjuk, hogy min/miért akasztotta össze a bajuszt olyan súlyosan Király Gábor és Owen Coyle, hogy a magyar válogatott kapus hosszú hónapokon át a cserepadra sem ülhetett le. A szomorú sztorinak mindenesetre hivatalosan is vége van.

16. HULL CITY
Ugyancsak széles körben kedvelt mint hullajelölt, de mi látjuk a tigrisekben a lehetőséget, hogy stabilizálják magukat valahol a múlt bajnokság elején látott zseniális, illetve az azt követő infernális forma között. A brit sajtó szinte egyhangúan elkönyvelte, hogy Phil Brown éretlen a PL-re, de mi nem írunk le ilyen könnyen egy szakembert, aki annak idején történelmet csinált a feljutással. És meglátta az Európa-klasszist Halmosi Péterben.
Érdemes volt megvenniük: Hullt elég sokan nem tartják elég vonzó helynek, Brownt több kiszemeltje lerázta azután, hogy klubjukkal már le volt zsírozva az ügylet. Frazier Campbell és Bobby Zamora helyett így a tejfelesszájú amerikai csatár, Jozy Altidore (milyen név már ez?) kölcsönvétele hivatott enyhíteni a gólínséget.
Megbánják, hogy elengedték: Rendben, Dean Windass 40 éves, de nem maradhatott volna mondjuk játékos-másodedzőként? Ha Michael Turner is elmegy Sam Ricketts után, nagy a baj hátul, pláne, ha Sol Campbell végül nem igazol ide.

15. BOLTON WANDERERS
Talán mert gyermekkori gombfocibajnokságunkban a Bolton volt az örök utolsó, talán mert rémálmaimban kísért Ivan Campo arca és játékmodora, talán mert a stadionjuk egy cipőről van elnevezve, talán mert itt született Sam Allardyce hamis legendája, ki tudja? Mindenesetre szolídan kitartó ellenszenvvel figyelem a Bolton működését és kimondottan örülnék, ha mennének a Charlton után a harmadosztályba. De nem fognak: az igénytelenül középszerű Megson idén is benntartja igénytelenül középszerű csapatát.
Érdemes volt megvenniük: Zat Knight és Sam Ricketts épp ide való: nem túl rossz, nem túl jó, fel se jutunk, ki sem esünk.
Megbánják, hogy elengedték: Hm, nincs ilyen, Megson őrzi azt a keveset, amije van.

14. WOLVERHAMPTON WANDERERS
Testületileg vártunk tőlük még meggyőzőbb teljesítményt a Championshipben, de így sem volt kérdéses, hogy az övék a bajnokság legjobb csapata, és némi hozzáadott értékkel ezúttal megkapaszkodhat a PL-ben. Sportújságos közhellyel szólva a legnagyobb erősítést a megkérdőjelezhetetlen tehetségű csatár, Sylvan Ebanks-Blake megtartása, illetve a Chelsea-hez tartozó fiatal szuperhátvéd, Michael Mancienne újbóli kölcsönvétele jelenti.
Érdemes volt megvenniük: A legutóbbi szerb bajnokság legjobbjának választott góllövő középpályás, a 26 éves Nenad Milijas lehet a nagy fogás. (A Sky az első fordulóban a vereség ellenére a meccs emberének választotta.)
Megbánják, hogy elengedték: Mick "Merlin" McCarthy eladta honfitársát, az ír U21-es válogatott csatár Stephen Gleesont az MK Donsnak.

13. BLACKBURN ROVERS
A Mark Hughes-féle Blackburn ellen senki nem szeretett játszani (talán a Larisszát kivéve), kőkemény, de gyakran nem unalmas társaság volt. A múlt szezon aztán a pusztulásé volt, amiben messze nem szegény Paul Ince-é a felelősség nagyja. Sam Allardyce kinevezése jelzi, hova lőtte be ambícióit a klub: oda, ahol esetleg lehet Európa Liga-helyezésről beszélni, de igaziból mindenki boldog, ha nem kell a kiesés miatt idegeskedni.
Érdemes volt megvenniük: A francia válogatott hátvéd, Gael Givet bevált, fél év kölcsön után szerződtek vele.
Megbánják, hogy elengedték: Roque Santa Cruz a múlt bajnokságban nem pörgött a topon, de nem véletlen, hogy Hughes olyan nagyon akarta újra maga mellé.

12. WEST HAM UNITED
Jó szeme volt a Hammers-igazgatóságnak, amikor az olasz U21-válogatott másodedzőjében meglátta a megbízható PL-menedzsert. A Chelsea-nél félistenként tisztelt Gianfranco Zola egykori csapattársát, Steve Clarke-ot hívta el másodedzőnek korábbi klubjától - az olasz személyiségének varázsáról tanúskodik, hogy Clarke el is jött, pedig az olajosok nyilván jobban fizettek, mint a WHU. Mely csapatból az izlandi tulajdonosokat földhöz vágó válság közepette is ún. stílusos középcsapatot rakott össze az edzőpáros. Idén ugyanezt várjuk tőlük.
Érdemes volt megvenniük: Az igazolások közül, khm, kiemelkedik az 1,93 magas kapus, Kurucz Péter, akit fél év kölcsön után négy évre szerződtetett a West Ham az Újpesttől.
Megbánják, hogy elengedték: Nincs megegyezés a napon száradt dingószarhoz hasonlatos keménységű hátvéddel, Lucas Neill-lel, aki 2007 óta a West Ham csapatkapitánya volt. Az ausztrál talán a Sunderlandbe megy, de még az is lehet, hogy végül megelégszik alacsonyabb fizetéssel, és marad.

11. WIGAN ATHLETIC
A Swansea-ban intézménynek számító spanyol menedzser, Roberto Martinez szerződtetése ihletett húzásnak bizonyulhat, főleg egy olyan csapatnál, mely immár rendszeresen a klasszikus brit erények és néhány obskurus dél-amerikai spíler elegyítésével ér el a maga szintjén jó eredményeket.
Érdemes volt megvenniük: A MUnitednek értékesített Valencia örökét az Espanyoltól érkezett Jordi Gomeznek kell átvennie. A katalán középpályás a múlt bajnokságot Martinez keze alatt, a Swansea-ban töltötte kölcsönadva, szeptemberben az ő megpattanó szabadrúgásával nyertek a Hattyúk az ősellenség Cardiff elleni derbyn.
Megbánják, hogy elengedték: Valencia nyilván hiányozni fog valamennyire, de az eladása kiváló üzlet volt. Az angol U21-es válogatott Lee Cattermole-ért kapott 6 millió se jön rosszul, de a hajtós középpályás lehetett volna a jövő Wiganjének meghatározó játékosa.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK A FELSŐHÁZ CSAPATAIVAL!