RónaiEZ A MÁSODIK RÉSZ! AZ ELSŐ RÉSZ ITT VAN! HA NEM OLVASOD EL AZ ELSŐ RÉSZT, NEM FOGOD ÉRTENI A MÁSODIKAT!

10. FULHAM FC
Amint arra blogunkban korábban részletesen kitértünk, ha lenne futballcsapat, melynek Michael Caine a menedzsere, akkor az a Fulham lenne. Világlátott Hodgson mester kicsit régimódi, de nagyon hatékony kis társaságot rakott össze, mely a bajnokságban talán nem ismétli meg a múlt szezonbeli csúcshelyezést (7.), de marad a felsőházban.
Érdemes volt megvenniük: Mint már volt róla szó, Stephen Kelly személyében stabil bekk érkezett. Nagyon jól jöhet az is, hogy a brit futball középosztályának legtúlértékeltebb alakját, Jonathan Greeninget több nekifutásra sem sikerült elhozni a West Bromtól. (Pedig A Nemzet Zoltánja biztosan örült volna a régi harcostárs felbukkanásának. Nem.)
Megbánják, hogy elengedték: A kultuszhős német hátvéd, Moritz Volz fél évet Ipswichben töltött kölcsönben; mostanra végképp kitelt a becsülete.

9. SUNDERLAND AFC
A Fekete Macskák ugrani készülnek a Fény Stadionjában. Roy Keane menedzsert a nála egy generációval korábbi Ferguson-tanítványra, Steve Bruce-ra cserélték, akiről már több helyen kiderült, hogy tud egy adott keretből az elvárhatónál épp eggyel jobb eredményt kihozni, viszont vélhetően nem idegbeteg. A Sunderland a MCity és a Tottenham mellett tulajdonképpen a PL egyetlen olyan csapata, mely nagyobb tételben érdemi játékosokat igazolt, ráadásul egyelőre úgy néz ki, hogy a magyar válogatott Fülöp Márton az első számú kapus; figyelünk rájuk.
Érdemes volt megvenniük: Az angol U21-es Fraizer Campbell lábában garantáltan ott a bugi, 3 félért alkalmi vétel volt, de - mint a Wigannél már volt szó róla - minden bizonnyal Cattermole is megérte 6-ért. (Az ínyencek kedvéért: Bruce nagyvonalúan az albán és a paraguayi válogatott kapitányát is megvette, csupa  tekintélyes harcos között tolja majd a mi Marcink.)
Megbánják, hogy elengedték: Bruce ragaszkodott a keret értékeihez, a Keane-érát - és egy klasszikus Manchester Unitedet - jelképező Dwight Yorke távozása pedig elkerülhetetlen volt.

8. TOTTENHAM HOTSPUR
A Tottenhamhez nemhogy egyre közelebb kerülne a 4. hely, mely Martin Jol fénykorában még a horizonton csillogott, hanem egyre messzebb. Jóslatunk konzervatív, de az angol sajtó hangadóival együtt mi is úgy érezzük, hogy ezen a szezonkezdeten a jó öreg Piszkos Harry menedzserben nem a dörzsölt szakelemet kell észrevenni, hanem a kiscsapatok specialistáját, aki bő negyedszáézad alatt egyetlen csapatával sem jutott 50%-os mérleg fölé. (Megjegyzés: A jóslat-tabellát még az első forduló előtt összeállítottuk, majd férfiasan nem módosítottunk rajta, miután a Spurs gond nélkül letolta a pályáról a Liverpoolt.)
Érdemes volt megvenniük: A Sheffield United és az angol U21-es válogatott 20 éves jobbhátvédje, Kyle Naughton okos, hosszú távú befektetés.
Megbánják, hogy elengedték: 'Arry nagytakarítást csinált a keretben, még némi pénzt is beszedett, s nyilván úgy gondolja, hogy elég embere van a középpálya közepére. Mégis igen könnyen eljöhet a nap, amikor hiányozni fog a Sevillába igazolt Didier Zokora. Nem mindig találta a helyét a pályán, de sokat futott, szorgalmas volt, lelkes és megbízható.

7. ASTON VILLA
A Villa keretéből, brit szakírók kedvenc szavával élve, hiányzik a "mélység", amit úgy kell érteni, hogy nincs elég minőségi emberük ahhoz, hogy négy versenyben érdemben részt vegyenek. O'Neill menedzser tavaly úgy próbálta áthidalni a problémát, hogy az UEFA-kupát gyakorlatilag feladta, amivel tragikus bakot lőtt: a Villa soha többé nem tudott felpörögni, s a szinte biztosnak látszó, történelmi 4. hely helyett még az 5-et is elszedte előlük a lelőhetetlen Everton. Az átigazolási szezon a már egy évvel ezelőtt hiszterizálódott kulcsember, Gareth Barry lelépésével indult (365 meccset játszott a Villában), ami nem lepett meg senkit, mégis baljóslatú köddel vonta be a Villa Parkot.
Érdemes volt megvenniük: A Leedstől megszerzett, szupertehetségnek kikiáltott középpályás, Fabian Delph tényleg nagy játékos lehet. De nem az idén: még csak 19.
Megbánják, hogy elengedték: Barrynek mennie kellett, ezt hagyjuk is, de szintén komoly veszteség a közelmúlt másik csapatkapitánya, a dán Martin Laursen kiesése a védelemből. Persze őt sem küldték: sérülése miatt volt kénytelen visszavonulni, a karszalagot pedig Martin O'Neill kedvenc bolgár labdarúgója örökölte meg.

6. EVERTON
David Moyes menedzser csapata kisebb csodát tett az elmúlt bajnokságban: eleve nagyon szűk kerettel, sok sérülttel, a szezon nagy részében kinevezett csatárokkal játszva tartotta meg az 5. helyet. Abban, hogy 6-nak jósoljuk őket, még így is benne van viszont az érzelmi töltet: a tavalyi sikerre építeni kéne (mármint beszerezni néhány komoly új játékost), de egyelőre ennek nyoma sincs. Pedig a stollverkosoknak nem csak a bajnokságban kéne újra megmutatni, hogy a csapatszellem és a szervezettség mennyit ér a fociban, hanem arra is fel kéne hívniuk a világ figyelmét, hogy ha egy angol csapat végre egyszer komolyan veszi a kisebbik európai kupát (most Európa Liga), akkor meg is tudja nyerni azt.
Érdemes volt megvenniük: Moyes tavaly az átigazolási időszak utolsó pillanatában, drága pénzért hozta Fellainit. Akkor kiröhögték, mára irigylik érte - a fészekhajú belga a múlt PL legjobb újonca volt. Kár, hogy egyelőre ő az Everton utolsó érdemi igazolása. (Az Amerikából jött Anton Peterlinről mi sem tudunk sokkal többet annál, mint hogy nagypapája nagyon híres szlovén fizikus volt.)
Megbánják, hogy elengedték: Arra tippelünk, hogy Lescott végül csak el fog menni a MCitybe. És mivel a tragikus szombati 1-6-ról mindenkinek az jut eszébe, hogy nem fordulhatott volna elő, ha a válogatott hátvéd nem destabilizálja lelkileg a csapatot, még az is lehet, hogy a rajongók most már ezt vélik a kisebbik rossznak.

5. ARSENAL GUNNERS
Az Everton fent említett brutalizálása után magától értetődő lenne dobogóra vizionálni Arsene Wenger ifjoncait, de konzervatív bloggerként úgy véljük, a mégoly szép és eredményes játék sem feledteti a tényt, hogy ez az Arsenal mennyire törékeny konstrukció. Talán a PL egyetlen másik csapata sincs ilyen mértékben kiszolgáltatva néhány játékosa egészségi és lelki állapotának: ha a nem éppen páncéltérdű, viszont igen öntörvényű Fabregas vagy Van Persie hosszabb időre kimarad, vagy éppen elmegy a kedvük a futballtól, nagy lesz a baj. Még nagyobb lesz, ha a hirtelen abszolút kulcsember benyomását keltő Song megsérül, mert Fabregas helyett még ott van a poetikusan ifjú Wilshere, RVP helyett mondjuk Eduardo, de igazán hatékony középpályás labdaszerző nincs más a keretben.
Érdemes volt megvenniük: Wenger megkönnyíti a dolgunkat, összesen egy embert hozott eddig, az Ajaxból a belga középhátvéd Thomas Vermaelent, úgyhogy nem kell válogatni. Egy meccs alapján tényleg jó vétel volt.
Megbánják, hogy elengedték: A MCitybe nagy pénzekért távozott két, khm, nagyágyú, Adebayor és Touré közül egyértelműen az utóbbi fog jobban hiányozni. Ha nem is az ideális 11-ből, hanem amikor mondjuk ketten sérültek, egy meg el van tiltva a védelemből és Silvestre melegít a kezdővel.

4. MANCHESTER CITY
Ne legyen igazam, de ez az előérzetem. Akármekkora büdös paraszt is lett Mark Hughesból most, hogy ő költi az olajmilliárdokat, látszik, hogy nem ész nélkül építi a csapatot. Elzavarta a pályán kívül nagyon kártékonynak tartott Elanót, erősíti a védelmet és a középpályát is, nem csak csatárokat vesz ötösével. Hughes tudja, hogy Ireland legalább olyan fontos játékosa, mit Robinho, s ha az elején jönnek az eredmények, meglátásait nem is fogja kétségbevonni a tulajdonos képviselője. Ha nem jönnek, úgyis kivágják a létező legrövidebb úton.
Érdemes volt megvenniük: Gareth Barry a világ bármely csapatának motorja lehetne, most már reméljük, hogy itt megtalálja két évvel ezelőtti formáját.
Megbánják, hogy elengedték: Klassz lett volna látni, ahogyan a walesi válogatott Chad Evansből stabil PL-játékos érik, de hát nem ilyen időket élünk a Városi Stadionban. Irány a Bramall Lane!

3. LIVERPOOL FC
Történelmi távlatból visszanézve minden bizonnyal azt látjuk majd, hogy a 2008/2009-es volt az a szezon, amelyben a Liverpool meg tudta volna nyerni végre a bajnokságot. Semminek nem kellet volna máshogy történni, csak a Stoke és a Fulham ellen otthon kellett volna rúgni egy-egy gólt (segítek: mindkét 0-0-s meccsen játszott az amúgy tényleg kiváló Fernando Torres). Erősítés azóta nem volt, viszont a Liverpool is megtapasztalta, milyen a mai labdarúgóvilágban kiscsapatnak lenni és gyakorlatilag tehetetlenül végignézni, hogyan viszi el egy erőszakos behemót a megtartani szándékozott, fontos játékost. A búbánatos első meccshez képest még optimista is a dobogós előrejelzés.
Érdemes volt megvenniük: Az Arbeloa helyére érkezett Glen Johnson minőségi cserének tűnik. Mondjuk ötször annyiba is került, mint amennyit a Madrid fizetett a spanyol jobbhátvédért.
Megbánják, hogy elengedték: Nyilván Xabi Alonso. Van egy csomó statisztika arról, hogy tulajdonképpen ő volt a Liverpool lelke: ha játszott, sokkal gyakrabban nyertek, mint ha nem.

2. CHELSEA FC
Játékosról játékosra nézve biztosan az övék a legerősebb keret az idei PL-ben, tele van ijesztően erős és kellemetlenül ügyes, hétpróbás profival. Minden további nélkül lehetnek bajnokok, de az ember valahogy azt látja maga előtt, hogy december van, Birmingham és eső, és Carlo Ancelotti díszpufajkába burkolódzva, némán nézi, ahogy fiai az istennek se tudnak egy gólt se bepasszírozni az amúgy kiesésre álló McLeish-alakulatnak. Az ilyesmin pedig, mint fentebb láttuk, bizony el tud úszni a cím.
Érdemes volt megvenniük: Zhirkov/Zsirkov/Csirkov mindenkire jó benyomást tett a tavalyi Eb-n, bár a PL-hez kissé tyúkmellűnek tűnik.
Megbánják, hogy elengedték: Michael Mancienne csak kölcsönbe ment Wolverhamptonba, de ezt sem könnyű megérteni. Talán Ancelottinak tényleg gátlásai vannak, ha 28 évesnél fiatalabb emberrel kell beszélnie.

1. MANCHESTER UNITED
Inkább kizárásos, mint bármi egyéb alapon, szóval persze, alakulhat ez nagyon másképp is. Annyi biztos, hogy a MU hasonlíthatatlan módon képes elegyíteni a protestáns munkaerkölcsöt a bravúrstiklikkel, az ifjútörököket az öreg walesiekkel, a lyukrafutós kombinációs játékot a klasszikusan kombattáns brit erényekkel. Azért ha Wayne Rooney kiesik valamiért, sok jóra nem számíthatnak.
Érdemes volt megvenniük: Michael Owent meg se kellett venni, csak úgy jött. Az elmúlt fél évtizede nem sikerült túl jól, nem is volt rokonszenves sem az, ahogy a Madridba igazolt, se az, ahogy eltartott kisujjal csinálta végig a Newcastle-i időszakot. De akkor is ő rúgta azt az eszméletlen gólt az argentinoknak és akkor is ő generációja legnagyobb csatártehetsége. Drukkoljunk neki.
Megbánják, hogy elengedték: Tény, Federico Macheda elég impresszíven mutatkozott be a múlt szezon végén, de egy két potenciális góllövőjét (C. Ronaldót és Tevezt, ugyebár) elvesztett keretben lehetett volna helye Fraizer Campbellnek is.

HÁT ÍGY LÁTJUK MOST. NYILVÁN MINDEN MÁSKÉPP LESZ AZ ŐRÜLET SZEZONJÁBAN, DE ANNÁL JOBB! DON'T STOP THE MADNESS!